بررسی سناریوها برای بعد از جنگ در غزه اکنون هم توسط غرب در حال بررسی است و هم کشورهای عربی و سازمان فتح. به نظر میرسد محمود عباس مهمترین گزینه است چون او به جنگ غزه ورود پیدا نکرد، بلکه برای اداره غزه نیز چراغ سبز نشان داده است. تداوم کشتار غیرنظامیان در غزه باعث شده تا امریکا بر اسرائیل برای پایان دادن به جنگ فشار آورد. علاوه بر آن فشار افکار عمومی بهویژه در کشورهای غربی دولتهای این کشورها در حمایت از اسرائیل و ادامه کشتار به تردید انداخته است. در همین حال؛ اسرائیل در حال بررسی طرحی برای اخراج هزاران عضو حماس به کشورهای دیگر است. این کشور که شامل قطر، لبنان، ترکیه، روسیه و ایران است. گزینه دیگر ایجاد «مناطق عاری از حماس» در غزه است که زیر نظر کشورهای عرب اداره شود. این ایده درگذشته توسط «ایهود اولمرت» در سال 2008 پیگیری شد ولی با مخالفت فلسطینیها و کشورهای عربی مواجه شد.
رایزنی اسرائیل با کشورهای عربی
رویترز گزارش داده، اسرائیل به چند کشور عربی اطلاع داده که میخواهد یک منطقه حائل در مرز غزه برای جلوگیری از حمله به اسرائیل ایجاد کند. سه منبع منطقهای که با رویترز صحبت کردهاند، اسرائیل به مصر، اردن، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و ترکیه اطلاع داده است که به دنبال اجرای این طرح است. یک مقام ارشد امنیتی منطقهای نیز به رویترز گفته: «اسرائیل میخواهد این منطقه حائل بین غزه و اسرائیل را که از شمال تا جنوب اجرا خواهد شد برای جلوگیری از نفوذ یا حمله حماس یا دیگر شبهنظامیان به اسرائیل تأسیس کند» ایجاد این منطقه حائل ازآنجا اهمیت دارد که غزه را بیشازپیش کوچکتر خواهد کرد. این طرح هرچند ممکن است موردقبول کشورهای عربی قرار گیرد؛ اما معلوم نیست ساکنان غزه و دیگر گروههای محور مقاومت به آن تن دهند.
تلاش اسرائیل برای استقرار در غزه
اسرائیل ممکن است کنترل امنیتی غزه را حفظ کند. طرحی که توسط ران درمر، یکی از وزرای کابینه جنگ، تهیهشده، راههای«کاهش جمعیت غزه به حداقل» را بررسی میکند. این طرح روی میز کابینه جنگ است مردم غزه را مجبور به مهاجرت به مصر و پذیرش بهعنوان پناهنده میکند. در این صورت فلسطینیها از طریق گذرگاه رفح یا با قایق به اروپا یا افریقا منتقل یا مهاجرت خواهند کرد.
تمرکز امریکا بر دولت خودگردان
انتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا خواستار تسلط مجدد تشکیلات خودگردان فلسطین بر غزه شده است. ایالاتمتحده تلاش میکند محمد دحلان، سیاستمدار جنبش فتح را جایگزین محمود عباس در تشکیلات خودگردان فلسطین کند. باوجود تخریب گسترده و کشتار در غزه، به نظر میرسد حماس قادر به تحمیل آسیب و تلفات است و ضربه زدن اسرائیل نیز در نوار غزه همچنان ادامه دارد.
اعضای راست افراطی ائتلاف حامیان اسرائیل در امریکا البته میانهروتر پیشنهاد میکنند که یک نیروی چندملیتی موقت – زیر نظر کشورهای عربی غزه با اسرائیل همکاری کنند. علت این است که هر یک از این سناریوها نیازمند کمک مالی منطقهای و بین الملی دارد.
محمد دحلان کیست؟
یکی از نامهایی که از او بهعنوان رهبر آینده فلسطین یاد میشود، محمد دحلان است. دحلان سال ۱۹۶۱ در نوار غزه به دنیا آمد، پسازآنکه حماس در سال ۲۰۰۷ کنترل منطقه محاصرهشده را به دست گرفت، به امارات متحده عربی مهاجرت کرد. در آن زمان او بهعنوان مشاور امنیت ملی فلسطین در حکومت خودگردان فلسطینی مشغول بود. وی از آن زمان در جامعه فلسطینی مطرح شد و دارای پایگاه است. دحلان، یک سخنران مسلط عبری است که سالها در زندان اسرائیل به دلیل جرایم امنیتی بوده است. ازاینرو ارتباطات عمیقی با اسرائیل دارد و گفته میشود روابط نزدیکی با محمد بن زاید ال نهیان، رهبر امارات متحده نیز عربی دارد. دحلان ماه گذشته در مصاحبهای با اکونومیست این پیشنهادی که او یا فرد دیگری میتواند غزه را پس از جنگ اداره کنند را رد کرد. او همچنین ایده استقرار یک نیروی چندملیتی در نوار را قبول ندارد. دحلان خواستار یک دوره انتقالی با دولتی شد که توسط تکنو کراتها در غزه و کرانه باختری اداره شود. او به اکونومیست گفت: چنین اقدامی میتواند سرزمینهای فلسطینی غزه و کرانه باختری را پس از بیش از یک دهه درگیری داخلی بین حماس و فتح، کند. بااینحال، او گفته که هر برنامه که همراهی تمام جناحهای سیاسی فلسطینی، حتی نمایندگان حماس را به همراه داشته باشد میتواند عملی شود. دحلان عقیده دارد«حماس نابود نمیشود و پس از جنگ نیز، اداره غزه بدون رضایت حماس غیرممکن است.»