پنجمین کنگره انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه با حضور جمعی از فعالان سیاسی، اساتید دانشگاه، روزنامه نگاران و اعضای این تشکل در کانون توحید برگزار شد. این انجمن یکی از قدیمیترین تشکلهای سیاسی و دانشگاهی بعد از انقلاب است که از سال ۶۵ فعالیت خود را آغاز کرده است. تحولات جنگ در غزه، بایسته های جامعه مدنی و تاکید بر انتخابات آزاد به نحوی که تمام سلایق در آن حضور داشته باشند از جمله مسائلی بود که در این کنگره مطرح شد.جزییات بیشتر در گزارش پیش رو را میخوانید:
صادقی:قدرت پاسخگو نیست
محمود صادقی دبیرکل انجمن مدرسین دانشگاه ها در سخنانی گفت:روند سیاسی و اجتماعی کشور نگرانی و چالشهایی را پیش روی نخبگان کشور قرار داده است. از سوی دیگر تمایل به حاکم شدن ایدئولوژی بر متون درسی و نادیده گرفتن تکثر فرهنگی و حمایت از شبه علم به روند دو قطبیسازی و واگرایی در عرصه ملی دامن زده است. عامل وضع موجود ضعف شیوه حکمرانی است. قدرت خود را پاسخگو نمیدادند و عوامل ضعف را اغلب دشمن خارجی و بیرون میداند و سهم خود را انکار میکند.
امروز کشور حیاط سخت اجتماعی و سیاسی خود را میگذراند. این درحالی است که سرزمین پهناور ما سرمایههای انسانی کم نظیری برای توسعه و خلق زندگی شرافتمندانه دارد. کارگزاران باید بپذیرند که وضع موجود ناهموار است و نمیتوان ناکارآمدیها را انکار کرد .
حاضری: تلاش برای همسویی و همفکری
با جبهه اصلاحات
رئیس دفتر سیاسی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه ها گفت: تلاش کردیم راهبردهای بیانیه آقای خاتمی بحث کنیم تا در بحثهای نظری به راهکار مشترک برسیم. در دفتر سیاسی بحثهایی درباره انتخابات صورت گرفت که تقریبا همسو با مواضعی که جبهه اصلاحات گرفت، بود و بر این موضوع تاکید شد که نتیجه انتخابات در اداره کشور در بیانیه 15 بندی آقای خاتمی قابل اثرگذاری است. از آخرین بحثی که در انجمن مطرح شد، مربوط به جنگ فلسطین بود که در محکومیت کشتارهای جمعی غیرنظامیان و حق تشکیل دولت فلسطین تاکید شد. انجمن اسلامی دانشگاهها در جهت کارهایی فراتر از تشکیلات خود قدمهایی برداشته است. از جمله تلاش برای همسویی و همفکری با جبهه اصلاحات به ویژه انجمنهایی که قرابت معنایی و فکری با انجمن اسلامی دانشگاهیان دارند.
تلاش برای تداوم و تبادل با طیفهای معقول و کاهش تنشهای سیاستهای اصلاحطلبانه و گفتوگوهای هم افزایانه با سایر تشکیلات از جمله این اقدامات بود. تلاش برای رفع حصر چهرههای محصور تلاشهایی در ارتباط با بیت رهبری، مجمع تشخیص مصلحت، شورای عالی امنیت ملی و وزارت اطلاعات انجام شد اما همه تلاشها به بن بست رسید.
آذر منصوری: رای دهندگان باید بتوانند مطالبات خود را پس از انتخابات پیگیری کنند
آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات در سخنانی به ارائه راهکار برای برون رفت از مشکلات فعلی کشور اشاره کرده و تاکید کرد که باید جمهوریت نظام واصل انتخابات آزاد در کشور برقرار شود تا رای دهندگان بتوانند مطالبات خود را پس از انتخابات پیگیری کنند.
بروجردی:برخی می خواهند دانشگاه
تبدیل به اداره شود
اشرف بروجردی فعال سیاسی اصلاح طلب نیز در سخنانی بیان داشت:آنهایی که معتقدند میخهایی را بر تابوت اصلاحطلبی زدند، به نظر من تعبیر، تعبیر درستی نیست ولی اصلاحطلبان با صخرهای روبهرو شدهاند که امیدواریم با همفکری، همدلی و هم آوایی بتوانیم همچنان رشددهنده این اندیشه در جامعه باشیم. در این برهه زمانی بحث حدف چهرههای علمی در دولت سیزدهم مطرح است و من معتقدم به جهت این است که اساسا میخواهند با کم رنگ کردن علم، جامعه رشد نکند. برای اینکه این اساتید اساتید زبردست، صاحب نظر و خبره هستند. کسانی جایگزین میشوند که بیشتر دانشگاهها تبدیل را به اداره میکنند و این میتواند برای جامعه ما نگران کننده باشد.
ظریف:سیاست خارجی باید برآمده
از خواست مردم باشد
سخنران پایانی این کنگره دکتر محمد جواد ظریف بود و گفت:امروز دنیا با جنایاتی وحشتناکی در غزه مواجه است و مردم فلسطین با تمام قوا و ایثار در برابر اشغالگری مستمر ۷۵ ساله اسرائیل که با آن مواجه هستند، ایستادند و هر زمان مردم ایستادگی کردند، اشغالگران ناگزیر به عقبنشینی شدند. نزدیک به ۵۰ سال افسانه شکست ناپذیری اسرائیل به عنوان واقعیت تاریخی پذیرفته شد. نقطه آغاز چند حرکت مردمی به دو شکست اسرائیل انجامید اول سال ۲۰۰۰ از لبنان بود. قرار نبود اسرائیل بی قید و شرط از لبنان خارج شود. همانطور که خارج شدن اسرائیل از مصر با قید و شرط بود، در لبنان هم قرار نبود این چنین باشد اما برای اولین بار در مبارزات ملت عربی با اسرائیل باعث شد آنان بدون قید و شرط خارج شوند.
دومین بار سال ۲۰۰۵ بود که در برابر مقاومت مردم غزه بدون هیچ مذاکرهای شهرک نشینان اسرائیلی غزه تخلیه شوند. روایت اسرائیلیها دروغ بود و اسراییل در روایت پردازی چیره است و بزرگترین توانمندی اسرائیلیها در پرداختن روایت دروغ است.
روایت مظلومیت و روایت شکست ناپذیری از جمله این توانمندیها است و اسرائیلیها به دروغ میگویند ما قربانی هستیم و اجازه نمیدهیم فجایع گذشته استمرار پیدا کند.
این دو روایت در بحران غزه شکست خورد. روایت شکست ناپذیری و بعد از سه هفته روایت مظلومیت شکست خورد. لذا مراقب باشیم در زندان روایت اسرائیلیها گرفتار نشویم برای این کشور خطرناک است که در زندان روایت آنان گرفتار شویم. ما سالهاست در روایتی اسرائیلیها گرفتاریم اولین روایت در سال ۱۹۹۲ با این جمله شروع شد که ایران دسترسی به سلاح هستهای دارد و در سال ۲۰۲۳ در آستانه دسترسی است. ما از این موضوع خوشحالیم که روایتهای آنها شکست خورده باید از زندان روایت اسرائیل گریخت.
وقتی مردم وارد شدند قدرت روایت شکست ناپذیری اسرایل شکسته شد. هیچ گاه دولتهای عربی نتوانستند اسرائیل را شکست دهند. سیاست خارجی بر اساس قدرت مردم است و مردم پایه است. محور توسعه هم مردم هستند. در تفسیرهای توسعه اگر نگاه کنید ،جمله مرکزی انسان، کانون توسعه است و سیاست خارجی قبل از توسعه محور بودن باید مردم پایه باشد. برآیند آن باید مردم محور باشد و باید برای مردم باشد. برای اینکه موضوع را بفهمیم باید بدانیم که مردم ولی نعمت ما هستند و هرچه داریم از مردم است. اگر مقاومتی است از مردم است اگر دفاع مقدسی بود از مردم بود اگر مقاومت در تحریم خارجی است، از مردم است.
مزیت های مشارکت 73 درصدی
وقتی مردم در انتخابات ۹۲ شرکت کردند یعنی مردم مقاوم هستند و نمیخواستند از حاکمیت جدا شوند. اگر ۷۳ درصد مردم در انتخابات، شرکت نمیکردند حتما نمیتوانستیم در برابر شش قدرت جهانی بایستیم. باید روایت امنیتی سازی ایران را محکوم کرد مگر برجام اجازه میدهد ایران سلاح هستهای بسازد؟ اگر برجام اجازه چنین کاری را میداد اسرائیل برجام را روی سرش حلوا حلوا میکرد.
توان مذاکره هم وزن توان نظامی
اگر مردم نرفته بوند پای صندوق رای ما نمیتوانستیم این توفیف را به دست بیاریم. حضور مردم توان مذاکرات را بالا میبرد و همانطور که توان مذاکراتی خوب است، قدرت نظامی هم خوب است همه اینها خوب است. توان مذاکراتی باید بر حمایت مردمی سوار شود تا بتواند در دنیا موثر باشد. بهبود اعتبار مردم، آبرومندی و افتخار مردم باید از سیاست خارجی سر ریز شود، نباید مردم را سرشکسته کنیم نباید آنان را ناامید کنیم اما در رسانههای داخلی ما این ناامیدی را با انتشار خبرها دامن زدیم و در نتیجه ذلت برسازی شد و نتیحه این ذلت برسازی فاصله گرفتن مردم از حاکمیت و بی اعتمادی مردم نسبت به کل حاکمیت بود.
من مشرف شدم کربلا یک جانباز حرب الله لبنان با یک پای قطع شده گفت از تو متشکریم که شیعه را سربلند کردی اما در حرم حضرت اباعبدالله یک ایرانی گفت خدا ذلیلت کند که کشورت را ذلیل کردی. ما ذلت برسازی کردیم. بنابراین مبنای سیاست خارجی باید پایهاش از مردم و نتیجهاش مردم باشد. باید حواسمان به این باشد این نیاز غیرقابل ترمیم است. اگر نگاهمان به مردم بود، مشکلات را از پایشان باز میکنیم. همه چیز مردم محور است محور توسعه انسان است محور توسعه رشد اقتصادی نیست. بدون انسان توسعه پایدار نیست با توسعه نسلهای آینده باید شکل بگیرد. بدانید اگر روزی آتش بس در غزه برقرار شود پیروزی از آن فلسطین است چون مقاومت مردم در فلسطین باعث این پیروزی شده و این موضوع را هم باید در برنامه سیاست خارجی خودمان جذب کنیم.
در پایان این مراسم مصطفی تاجزاده در تماس تلفنی با محمود صادقی برای چندین ثانیه به حاضران در جلسه ابراز ارادت کرد و نکاتی کوتاه را مطرح کرد.