تداوم انباشت آلایندهها
مازیار غلامی، مدیرکل هواشناسی استان تهران بابیان اینکه انباشت آلایندهها در آسمان پایتخت تا ظهر پنجشنبه ادامه دارد، در گفتوگو با ایلنا از تشدید آلودگی هوای تهران در روز چهارشنبه خبر داد و گفت: با توجه به پایداری هوا و انباشت آلایندهها طی امروز، شاهد افزایش شاخص آلودگی هوا در شهر تهران خواهیم بود، البته پیشبینی میشود این شاخص در روز چهارشنبه غالباً در شرایط ناسالم برای گروههای حساس باشد، اما اگر شرایط مدیریت نشود، احتمالاً شاخص آلودگی هوا در برخی ساعتها به وضعیت ناسالم برای همه گروهها نیز میرسد. تا پایان هفته بارندگی فراوانی در سطح شهر تهران رخ نخواهد داد، اما از عصر پنجشنبه تا پایان شب و همچنین در طول روز جمعه پیشبینی میشود که با افزایش سرعت وزش باد، تا حدودی از میزان آلودگی هوا کاسته شود، اگرچه تا ظهر پنجشنبه، شرایط سکون هوا، انباشت آلایندهها و بالا بودن شاخص آلودگی هوا ادامه خواهد داشت.
ترافیک
غلامی گفت: بارگذاری جمعیتی و میزان تردد وسایل نقلیه در شهر و استان تهران در طول سالهای اخیر آنقدر زیاد بوده که تا وقتی تمهیدات اساسی برای مدیریت شرایط ترافیکی پایتخت اجرا نشود، نمیتوان انتظار کاهش آلودگی هوا را داشت. تا زمانی که اقدامات جامعی برای کاهش انتشار منابع ثابت و متحرک انجام ندهیم، نباید انتظار داشته باشیم که شرایط آبوهوایی و وزش باد یا بارش باران بتواند کمک مهمی به کاهش آلودگی هوای پایتخت داشته باشد. متأسفانه در طول سالهای گذشته، نهتنها شاهد افزایش تردد وسایل نقلیه به خصوص خودروها، موتورسیکلتها، کامیونهای و اتوبوسهای فرسوده در تهران بودهایم، بلکه برای کاهش میزان انتشار آلایندههای هوا از منابع ثابت نظیر پالایشگاهها، نیروگاهها، جایگاههای عرضه سوخت، صنایع و کارخانهها و واحدهای مسکونی و تجاری نیز اقدامات جامع و مؤثری را انجام ندادهایم؛
منابع متحرک
مدیرکل هواشناسی استان تهران ادامه داد: در سالهای گذشته البته اقداماتی برای حذف مازوتسوزی از نیروگاهها، کاهش مصرف سوخت صنایع در روزهای آلوده یا مدیریت انتشار بخارات بنزین از جایگاههای سوخت و ... انجامشده، اما این اقدامات محدود بوده و نتوانسته است بهاندازه کافی بر شرایط آلودگی هوای پایتخت تأثیر بگذارد؛ به خصوص که عامل اصلی آلودگی هوای تهران منابع متحرک هستند و در زمینه مدیریت شرایط ترافیکی، کاهش تردد وسایل نقلیه، اسقاط خودروهای فرسوده و توسعه ناوگان حملونقل عمومی اقداماتی جدی انجامنشده است. تا زمانی که برای کاهش انتشار آلایندههای هوا از منابع ثابت و متحرک در شهر تهران اقدام جدی و محسوسی انجام ندهیم در آسمان پایتخت شاهد شرایط مشابه با سالهای گذشته خواهیم بود.
کودکان و سالمندان در خطر
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: در روزهایی که هوا برای همه گروهها ناسالم است، استنشاق چنین هوایی معادل استعمال ۳ تا ۷ نخ سیگار برای همه جمعیت است.
دکتر عباس شاهسونی تأکید کرد: در شرایط آلودگی هوا توصیه میشود که بیماران تنفسی، افرادی که مشکل ریوی، قلبی و عروقی دارند و زنان باردار، کودکان، به ویژه کودکانی که مبتلا به بیماریهای تنفسی و ... هستند و کسانی که مشکل نقص ایمنی دارند، سالمندان و ... جزو گروههای حساس هستند و در این شرایط، در هوای آزاد حضور پیدا نکنند.
به گفته وی، گروههای حساس باید تا حد امکان فعالیتهای ورزشی را در فضای باز انجام ندهند زیرا فعالیت ورزشی باعث میشود که هوای بیشتری تنفس کنیم و نهایتاً آلودگی بیشتری وارد بدنمان میشود.
شاهسونی گفت: کودکان نسبت به بزرگسالان در مواجهه با آلودگی هوا حساستر هستند. ریههای کودکان بهاندازه بزرگسالان کامل نشده است و سیستمهای دفاعی و سوخت و ساز بدنشان نیز هنوز در حال تکمیل است؛ بنابراین عفونتهای تنفسی در آنها با شدت بالاتری رخ میدهد. از آنجایی که کودکان نسبت به بزرگسالان فعالیت بیشتری دارند، حجم هوایی که تنفس میکنند نسبت به وزن بدنشان بیشتر است؛ بنابراین در مواجهه با غلظت بالاتری از آلودگی هوا بیشتر در معرض خطر قرار میگیرند.
تخریب سلولی
شاهسونی با اشاره به اینکه در حین تنفس ذرات معلق سمی هوا وارد بدن شده و به سطح ریهها میچسبند، ادامه داد: این ذرات به این وسیله التهاب را در بدن تحریک کرده و باعث کاهش آنتی اکسیدانهای بدن به خصوص آنتی اکسیدانهای مایع پوششی ریه میشوند که به دنبال آن سلولهای مختلف تخریب شده و خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان ریه افزایش پیدا میکند.
تغذیه مناسب
وی ادامه داد: بنابراین دریافت غذاها و مواد مغذی که التهاب را کاهش میدهند در کنار دریافت مقادیر بالای آنتی اکسیدانهای غذایی میتوانند به کاهش اثرات مخرب ناشی از استنشاق ریزگردها کمک کنند. مصرف هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، زردآلو، آلو، طالبی، موز، انبه اکیدا توصیه میشود زیرا این میوهها و سبزیها دارای بتاکاروتن بالا (که در بدن تبدیل به ویتامین A میشود) هستند که به بدن کمک میکند تا اثرات مضر ناشی از ریزگردها کاهش یابد.
وی افزود: میوه و سبزیجات غنی از ویتامین C مانند پرتقال، لیمو ترش، نارنج، نارنگی، توت فرنگی، سیب، خربزه، طالبی، انار و سبزیجات سبز تیره همچون اسفناج و سبزی خوردن، انواع فلفل از جمله فلفل دلمهای، شلغم، لبو و پیاز را نیز در روزهای آلودگی هوا مصرف کنید.
او با اشاره به نقش مصرف جوانهها و آجیلهای گیاهی در کاهش عوارض آلودگی هوا، تصریح کرد: انواع جوانهها، مغزهای آجیلی و تخمه آفتابگردان حاوی ویتامین E بالایی هستند که میتواند به کاهش التهاب در بدن و مقابله با اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت کمک کند.
آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ
در جهان
وی با اشاره به عوارض آلودگی هوا بر سلامت افراد، اظهار کرد: مواجهه با آلودگی هوا در کشورهای توسعه یافته چهارمین عامل مرگ در جهان پس از خطرات متابولیک، رژیم غذایی و دود سیگار است. این در حالیست که در کشورهای در حال توسعه، آلودگی هوا سومین ریسک فاکتور مرگ است. در واقع مطالعات جهانی نشان داده است آلودگی هوای آزاد و داخل در مناطق شهری و روستایی سالیانه منجر به بیش از هفت میلیون مرگ زودرس میشود.