در جلسه ای که درباره تحولات غزه و با میزبانی سید حسن خمینی تشکیل شد چه مسائلی مطرح شد؟
تحت عنوان همفکری صاحب نظران در موضوع فلسطین دعوتی از سوی جماران و به میزبانی سید حسن خمینی صورت گرفت.جمعی از صاحب نظران دعوت شدند و به نوبت هر کدام از دوستان نکاتی را مطرح کردند.البته بنده اطلاع نداشتم که قرار بود صحبت کنم اما توفیقی حاصل شد و نکات خود را مطرح کردم.
جلسه ی خوبی بود.متاسفانه در کشور ما همواره خلاء اتاق فکر وجود دارد.از این نظر چنین جلساتی خوب و مفید است.
یکی دیگر از مشکلاتی که در کشور وجود دارد جناحی شدن مسائل سیاست خارجی است .کشور آسیب های فراوانی از جناحی کردن مسائلی دیده که مربوط به منافع ملی است.نمونه این مسائل اف ای تی اف یا مسئله برجام است.
این جلسه به دلیل آنکه در جماران برگزار شد و میزبان آسید حسن آقای خمینی بود برچسب جناحی بودن از روی آن برداشته شد.البته بنده دیدم که برخی رسانه ها به نادرست نوشته بودند جلسه اصلاح طلبان با سید حسن خمینی در صورتی که اینگونه نبود.افراد مختلف با تفکرات مختلف در جلسه حضور داشتند.
این جلسه جناحی نبود و صرفا جمعی از کارشناسان حضور داشتند.بنده در پایان جلسه به سید حسن آقای خمینی گفتم چنین جلساتی را در موضوع مسائل مختلف بگذارند.سید حسن خمینی فردی هستند که کمتر برچسب جناحی بودن به ایشان می چسبد.
در این جسله بنده تلاش کردم به جای شرح موضوع چند پیشنهاد ارائه کنم.به نظر می امد فضای جلسه هم نزدیک به این پیشنهادات بود.در چنین شرایطی نوعی وحدت نظر باید شکل بگیرد که منافع ملی جمهوری اسلامی مد نظر باشد.
به عقیده بنده در چهار دهه اخیر هیچگاه مثل امروز ایران و آمریکا به جنگ نزدیک نبودند.لذا باید مجموع تصمیمات و سیاست هایی که شکل می گیرد با هدف منافع ملی باشد.منافع ملی کشور نباید قربانی اهداف تندرویی ها در داخل و خارج از کشور بشود.
راهکار آتش بس فوری در عزه را چه می دانید؟
همانطور که در جلسه هم گفته بودم آن چیزی که فوریت دارد پایان دادن به جنگ و کشتار است.برای این موضوع اتفاقا نیازمند یک سازو کار منطقه ای و بین المللی هستیم.جمهوری اسلامی در چنین شرایطی باید به گونه ای عمل کند که سیاست کشور در عرصه بین المللی و جهانی به گونه ای شکل بگیرد که از جایگاه ایران و نفوذ منطقه ای آن استفاده شود تا کشتار مردم غزه پایان یابد. ایران از جمله بازیگران منطقه است که در شروع این مناقشه نقشی نداشته است.در ماجرای حمله حماس غافلگیر شد اما اسرائیل تلاش می کند بر اساس سنت همیشگی خود پای ایران را به بحران های منطقه بکشاند.ایران نباید خود را در بن بست دیپلماتیک قرار دهد.باید از همه ظرفیت ها برای پایان جنگ استفاده کند.لذا بنده پیشنهاد می دهم در حوزه های مختلف از جمله دیپلماسی منطقه ای با دنیای عرب،دیپلماسی جهانی در سازمان های بین المللی و همچنین دیپلماسی پنهانی با دولت آمریکا ایران باید به گونه ای عمل کند که مانع افتادن ایران به دام نقشه های نتانیاهو شود. در این شرایط ایران و آمریکا تا حد زیادی مواضعشان به هم نزدیک است اما گسترش جنگ و تحولات اخیر این مواضع را از هم دور می کند.
به نظر شما اسرائیل زمینی به غزه وارد خواهد شد یا خیر؟
اعتقادم بر این است که اسرائیل حمله زمینی را به جای آن که تبدیل به یک تهاجم کند تبدیل به یک رخنه تدریجی کرده است.اکنون قابل مشاهده است که به صورت تدریجی و مرحله ای حملات خود را صورت می دهد و سعی می کند مدیریت شده مواضع حماس را از بین ببرد.
با توجه به اینکه اکثر جهان عرب بر راه حل دو کشوری تاکید دارند آیا مخالفت ایران و محور مقاومت با این پیشنهاد می تواند موثر واقع شود یا خیر؟
بنده معتقدم آن چیزی که اکنون مهم است آتش بس است.اگر کار به راه حل بکشد مواضع ایران با کشورهای عربی متفاوت است و امکان چالش جدید وجود دارد.هر زمان دو طرف بر سر آتش بس به توافق برسند می توان راجع به راه حل صحبت کرد.