زمانی که نیروهای حماس در تاریخ 15 مهر حمله گسترده (هوایی، زمینی و دریایی) خود علیه اسرائیل را آغاز کرد، برخی مقامات رسمی و ناظران بینالمللی خیلی زود انگشت اتهام خود را متوهمانه به سمت محور مسکو-تهران نشانه رفتند.
برخی سعی کردند به هر نحوی شده بین تهاجم روسیه به اوکراین و حمله حماس به اسرائیل خط و ربطی مستقیم ترسیم کنند. به عنوان مثال، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در ادعایی مضحک گفت که حماس «یک سازمان تروریستی است که به اسرائیل حمله کرد» و روسیه «یک کشور تروریستی است که به اوکراین حمله کرد».
جو بایدن نیز در دومین سخنرانی تلویزیونی دوران ریاست جمهوری خود گفت «تهدیدهای حماس و پوتین از دو جنس متفاوت است، اما هر دو آنها در یک چیز مشترک هستند: هر دو قصد دارند یک کشور دموکراتیک را در همسایگی خود به کلی نابود کنند.»
واکنش روسیه به جنگ
شاید هم هنوز زود باشد که در مورد ردپای مستقیم یا غیر مستقیم روسیه در جنگ حماس و اسرائیل صحبت کنیم. اما واکنش مسکو به این درگیری بسیار جالب است پوتین یکی از معدود رهبران بزرگ جهان است که تسلیت کشته شدن غیرنظامیان اسرائیلی به نتانیاهو را به تاخیر انداخت.
مقامات کرملین در واکنش به آغاز درگیری بین حماس و اسرائیل، بدون محکوم کردن تهاجم حماس، صرفا آمریکا را مسئول حمله حماس دانستند. در واقع، خود پوتین آن را «شکست سیاست ایالات متحده در خاورمیانه» خواند. هرچند تعیین سطح واقعی حمایت روسیه از حماس دشوار است، اما آنچه میتوان با قطعیت بیشتری گفت این است که روسیه از شرایط فعلی در خاورمیانه منفعت میبرد. اولین منفعت بزرگ نیز انحراف افکار عمومی جهان از جنگ اوکراین است.
درگیری در خاورمیانه به نفع روسیه
زمانبندی حمله حماس به اسرائیل که تصادفا با روز تولد ولادیمیر پوتین در روز هفتم اکتبر هم یکی بود، نمیتوانست برای رئیس جمهوری روسیه بهتر از این باشد. چرا که هدف اصلی سیاست خارجی روسیه در حال حاضر منحرف کردن جهان از تهاجم خود در اوکراین است.
علاوه بر این و به طور اخص، مسکو به دنبال راهی برای پایان دادن به کمکهای نظامی ایالات متحده به اوکراین است؛ کمکهایی که همین حالا هم با نخ نازکی در کنگره آمریکا متصل است. برای همین است که ایجاد بحران جدیدی در اسرائیل میتواند نظر کنگره آمریکا در کمک مستمر نظامی به اوکراین را تحت الشعاع قرار دهد.
کرملین هرگز هیچ یک از شاخههای (سیاسی یا نظامی) حماس را تروریستی اعلام نکرده است. در عوض، دیپلماتهای روسی که مشتاق ایجاد جایگاهی در روند صلح خاورمیانه هستند، تلاش کردهاند تا جناحهای مختلف فلسطینی از جمله حماس را در قالب یک نیروی سیاسی واحد متحد کنند تا روند صلح را از سر بگیرند و راهحل دو کشوری را به ثمر برساند.