انحلال حزب توده برای دومین بار
در ماه مي سال ۱۹۸۳ در پي پخش مصاحبه تلويزيوني تني چند از سران ارشد حزب توده ايران (ماركسيست ـ لنينيست) و اخراج ۱۸ تن از ديپلماتهاي سفارت شوروي از ايران، آن حزب كه در جريان انقلاب فعالانه شركت داشت و تا اين زمان به فعاليت ادامه مي داد سركوب و منحل شد. نظام پادشاهی هم اين حزب را در بهمن ماه ۱۳۲۷ (فوریه ۱۹۴۹) پس از تيراندازي به سوي شاه در دانشگاه تهران، غيرقانوني كرده بود. اتهام وارده به حزب توده در سال ۱۳۶۲ (ماه می ۱۹۸۳) انتقال اطلاعات نظامي ـ سياسي ايران به مسكو بود.حزب توده که پس از اشغال نظامي ايران در نيمه دوم سال ۱۳۲۰ تاسيس شده بود همواره در مظان اين اتهام بود که عامل دولت مسکو است. انشعاب اين حزب در نيمه اول دهه ۱۳۲۰ نيز به همين سبب بود. حزب توده که زمانی یک سازمان نظامی با صدها افسر، چندین نماینده در مجلس و وزیر درکابینه داشت و فرماندار تهران یک کمونیست بود و در سال انقلاب (سال ۱۳۵۷ = ۱۹۷۸) اعتصاب ۶۲ روزه رسانه هارا راه اندازی کرده بود اینک در حد نامی برکاغذ است و به همین گونه سایر گروههای چپگرا که از ایران خارج شده اند. بسیاری از ایرانیان مهاجر آنان را [که به تغییر نظام حکومتی کمک کردند] مسؤل در بدری خود می دانند و ایرانیان داخل جز بدگویی چیزی از آنها نشنیده اند. به نظر می رسد که ناسیونالیسم ایرانی با تفکر دمکراسی و رعایت حقوق انسان دارد سر از خواب برمی دارد.
حمله هواپيماهاي عراق به ناو آمريكايي استارك
در جريان جنگ تحميلي عراق عليه ايران، هواپيماهاي جنگنده عراقي به ناو آمريكايي استارك در خليج فارس حمله كرده و 37 نظامي آمريكا را كشتند و تعدادي را مجروح نمودند. اين حادثه همزمان با آغاز افزايش حضور نيروهاي نظامي آمريكا در خليج فارس به بهانه حفظ امنيت نفتكشها صورت گرفت. رژيم عراق بلافاصله پس از حمله به ناو استارك، ضمن غير عمدي خواندن اين حمله، از واشنگتن عذرخواهي نمود و آمادگي خود را براي پرداخت غرامت به اين دولت اعلام كرد. آمريكا نيز با آن كه همواره حساسيت زيادي در مورد تهاجم به نظاميان و كشتيهاي جنگي خود نشان ميدهد، به راحتي از كنار اين حادثه گذشت، چرا كه آمريكا، پشتيبان عراق در جنگ اين كشور عليه ايران بود. با اين حال برخي معتقدند، حمله عراق به ناو استارك، سناريوي مشترك واشنگتن و بغداد براي ناامن جلوه دادن منطقه خليج فارس و حضور بيشتر ناوهاي آمريكايي در اين منطقه بوده است.
قرارداد انحصار توتون و تنباكو
بر اساس قرارداد تنباكو بين ايران و انگليس، شركت رژيِ انگليسي، صاحب حق انحصاري تجارت تنباكوي ايران و حتي نظارت در زراعتِ آن به مدت 55 سال شناخته شد. اين قرارداد بعدها با قيام مردمي به رهبري روحانيت و صدور فتواي مشهور تحريم تنباكو توسط ميرزاي شيرازي، لغو گرديد و دولت ايران مجبور شد، غرامتِ شركت مزبور را بپردازد.
خاطرات هاشمی رفسنجانی
27شهریور سال 1377: بعد از صرف صبحانه، رفتيم و بخشهاى مختلف باغ را ديديم؛ سردخانه 20 هزار تُنى تازه تأسيس، اصطبل پرورش اسب، منطقه توليد نهال از گونههاى جديد و تأسيسات آبرسانى و بخشهايي از باغ. سپس رفتيم، مزرعه جديدى را ديديم كه درختهاى با حجم كوچك و دو رديف در كنار هم و گونههاى اصلاح ژنتيكي شده دارد؛ انتظار چند برابر محصول دارند.از آنجا براى ديدن درياچه تار در ارتفاعات البرز رفتيم. در مسير، با چند خانواده كشاورز كه مزارع كوچكى در عمق دره داشتند و محصولات صيفى توليد مىكنند و فقط چهار ماه مىتوانند آنجا باشند و به خاطر برف زياد و با بسته شدن راه امكان اقامت ندارند و به شهر مىروند، صحبت كرديم. مقدارى ماست و خيار، همراهمان كردند.