انتشار کتاب «باید میگفتم»
پنجاه سال تاریخ نقاشی
از نگاه بهرام دبیری و دیگران
کتاب «باید میگفتم» تعدادی از مصاحبهها و نوشتههای بهرام دبیری و گروهی از هنرمندان و نویسندههایی چون غلامحسین ساعدی، نجف دریابندری، احمدرضا احمدی، درباره او و آثارش است که از سوی نشر کارنامه منتشر شده است.
مقدمه کتاب را سهراب دریابندری از روزمرگی بهرام دبیری در رفتوآمد بیش از چهارساله به منزل او نوشته است. در بخشی از مقدمه کتاب میخوانیم:
«کار هنرمندی مثل بهرام تنها در کارگاهش نیست. او با همه چیز ور میرود و به همه چیز نگاه میکند. نگاه کردنش مثل نوعی اشعه ایکس است که به لایههای درونی و اجزای همه چیز نفوذ میکند و آنها در حافظهاش بارگزاری میکند. در چشمهایش دو چیز مشخص است؛ شگفتی و شادی. هر دو نتیجه هوش است. گاهی میبینی که پس از صرف غذا، بهرام با تکه استخوان و چندساقه ریحان و هسته زیتون در بشقاب خودش تصویری ساخته است.»
یادداشت افراد برجستهای همچون محمود مشرف آزادتهرانی (م.آزاد)، غلامحسین ساعدی، نجف دریابندری، مرحوم احمدرضا احمدی، احمدرضا دالوند، علی اصغر قره باغی، بهزاد شهنی و سهراب هادی در کتاب آمده است.
یکی از مطالب جذاب کتاب با عنوان تضاد سنت و بداعت، گفتوگوی احمدرضا دالوند با دبیری است. سخن با پرسش از نسبت آثار دبیری و محیط اطراف آغاز شده و به فرم و خیالپردازیهای او در آثارش میکشد.
در بحث عقلانیت در هنر گفتوگوی محمدرضا شاهرخی نژاد با بهرام دبیری منتشر شده است. دبیری از زمینه خانوادگی خود سخن میگوید و حرفهایی درباره اشرافیت، تأثیرات هانیبال الخاص و جو سیاسی سالهای منجر به انقلاب، هنر آوانگارد، تأثیر پیکاسو بر دبیری، نفوذ سورئالیسم در آثار دبیری میزند. این گفتو گو در سال ۱۳۸۳در روزنامه همشهری چاپ شده است. همچنین بهرام دبیری در کتاب گفتگویی با بهمن محصص، پرویز براتی، حسین گنجی، حافظ روحانی نیز دارد. کتاب «باید میگفتم، پنجاه سال تاریخ نقاشی از نگاه بهرام دبیری و دیگران» زیر نظر رعنا دبیری از سوی نشر کارنامه در ۴۷۱ صفحه، شمارگان ۵۵۰ نسخه و قیمت ۴۵۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۲ منتشر شده است.
اکران نسخه مرمت شده «کافه تراتزیت»
نسخه مرمتشده فیلم سینمایی «کافه ترانزیت» به کارگردانی زنده یاد کامبوزیا پرتوی در ۳۳ سالن کشور اکران میشود.
طبق گزارش رسیده، روز سهشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۲ مصادف با روز ملی سینما نسخه مرمت شده فیلم سینمایی «کافه ترانزیت» ساخته زنده یاد کامبوزیا پرتوی و تهیهکنندگی امیر سماواتی و بهروز هاشمیان به همت پلتفرم فیلمنت، فیلمخانه ملی و لابراتوار صدا و سیما در ۳۳ سالن سینمایی کشور روی پرده میرود.
برای خرید بلیت و اطلاع از سانسهای هر سینما به سامانههای فروش بلیت سینما مراجعه کنید.
«کافه ترانزیت» محصول سال ۱۳۸۴ است و در گونه سینمای اجتماعی قرار میگیرد. در این فیلم بازیگرانی همچون فرشته صدرعرفایی و پرویز پرستویی ایفای نقش میکنند.
این فیلم نخستین بار در بیست و سومین دوره جشنواره فیلم فجر روی پرده رفت و دو سیمرغ بلورین برای فیلمنامه (کامبوزیا پرتوی) و بهترین بازیگر نقش اول زن (فرشته صدرعرفایی) را گرفت.
این فیلم سینمایی در مورد زنی به نام ریحان (فرشته صدرعرفایی) است که شوهر خود را به تازگی از دست داده است. شوهر وی برای او فقط قهوهخانهای در کنار جاده در نزدیکی ماکو به ارث گذاشتهاست. این زن تلاش میکند تا استقلال خود را حفظ کند ولی برادر شوهرش ناصر (پرویز پرستویی) در جلوی پای این زن سنگ انداخته، تا ریحان را مجبور کند که با وی ازدواج کند.
کامبوزیا پرتوی سازنده آثاری چون «گربه آوازه خوان»، «بازی بزرگان» و «گلنار» است که در ۴ آذر سال ۱۳۹۹ و در سن ۶۴ سالگی بر اثر بیماری کرونا درگذشت.