وبسایت تحلیل داده Tortoise Media بر اساس شاخصهایی مانند استعداد، زیرساخت، محیط عملیاتی، پژوهش و توسعه، استراتژی دولت و تجاریسازی بررسیهایی انجام داده که سهم و جایگاه 62 کشور جهان در توسعه هوش مصنوعی را نشان میدهد اما نکته قابلتوجه این است ایران در این رتبهبندی جایگاهی ندارد.
در این رتبهبندی 10 کشور آسیایی حضور دارند که چین در رتبه دوم، کره جنوبی ششم، ژاپن 12، هند 14، امارات 28، عربستان 31، ترکیه 39، قطر 42، بحرین 58 و پاکستان رتبه 59 رادارند.
قرار نگرفتن ایران در بین 60 کشور توسعهدهنده هوش مصنوعی در حالی اتفاق افتاده است که ایران طبق ردهبندی سایت scimagojr، در زمینه تولید علم حوزه هوش مصنوعی رتبه 18 دنیا در سال 2022 را داشته است. البته رتبه ایران در حوزه تولید علم هوش مصنوعی در 5 سال گذشته تغییری نکرده است. اما بهعنوانمثال هند از آمریکا پیشی گرفته و در رتبه دوم ایستاده و عربستان از رتبه 26 به رتبه 19 ارتقا پیداکرده است. رتبه اول این لیست در پنج سال گذشته در اختیار چین بوده ولی نکته جالب سقوط ژاپن از رتبه 4 به رتبه 6 بوده است. این در حالی است که رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه فناوری اطلاعات در بهمن 1400 از تدوین سندی راهبردی در حوزه هوش مصنوعی خبر داده بود. سندی که پیشبینی کرد ایران در بین 10 کشور دنیا در توسعه هوش مصنوعی تا سال 1410 قرار خواهد گرفت.
کشورهای همسایه در چند قدمی حکمرانی هوش مصنوعی
امارات و عربستان هدف خود را برای تبدیل شدن به هابهای هوش مصنوعی در جهان اعلام کردهاند. روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی نوشت: عربستان سعودی تاکنون ۳ هزار تراشه Nvidia’s H۱۰۰ را که هر کدام ۴۰هزاردلار قیمت دارند خریداری کرده است. این محصول نخستین تراشه طراحیشده برای هوش مصنوعی مولد است. امارات نخستین کشوری در منطقه بود که در سال ۲۰۱۷ وزارت هوش مصنوعی را راهاندازی و سپس دستورالعمل برای راهاندازی هوش مصنوعی مولد منتشر کرد. پلتفرم فالکون امارات که به صورت آنلاین در دسترس عموم قرار دارد طی دو ماه گذشته توسط ۳۸۴ تراشه A۱۰۰ انویدیا توسعه داده شده است. (تجارت نیوز)
مهاجرت متخصصان استارتاپ ایرانی
مانوئل اوهانجانیانس، مدیر و مؤسس استارتاپ ایسمینار میگوید: ما یک مهاجرت کسبوکارهای استارتاپی داریم، یک مهاجرت متخصصین استارتاپی داریم. مهاجرت هر دو روند افزایشی دارند و بیشتر هم میشوند. استارتاپها ناگزیرند که برای توسعه جغرافیایی و مقیاسپذیری خودشان مهاجرت کنند. طبیعت و ماهیت یک استارتاپ یعنی یک بیزانس و کسبوکار وقتیکه در یک اقتصاد بسته کار میکنیم که از هر دو طرف هم از داخل و از خارج تحریم و فیلتر هستیم، پس ناگزیریم برای توسعه کسبوکار مهاجرت کنیم.
مانوئل اوهانجانیانس که در سال گذشته به ارمنستان مهاجرت کرده گفت: 50 الی 60 درصد متخصصین استارتاپی یا مهاجرت کردهاند یا به مهاجرت فکر میکنند. اهدافی مثل آزادی اجتماعی و مدنی و ثبات اقتصادی در این بین مؤثر است. البته ارمنستان تفاوت چندانی با ایران ندارد و محدودیتهای خاص خود را دارد. عاملی که باعث بازگشت استارتاپ ها میشود همان چیزهایی است که محدودیت ایجاد کرده است. آنچه محدودیت برای استارتاپ ایجاد کرده ازجمله تحریم اگر برداشته شود بازگشت استارتاپ ها امکانپذیر است. اگر بازارها باز باشند و آشتی بینالمللی صورت گیرد، موانع مالیاتی که مانع بزرگ توسعه کسبوکار است برداشته شود، سرمایهگذار خطرپذیر هم علاقه خود را برای سرمایهگذاری در استارتاپ ها از دست میدهد. استارتاپ ترجیح میدهد تا در محیط کم ریسک تری کار خود را ادامه دهد.
وی افزود: استارتاپ ها موتور محرک اقتصاد دیجیتال هستند. اگر آنها نباشند اقتصاد دیجیتال وجود ندارد. بزرگترین تغییر شیوه زندگی مردم را در ایران از طریق تاکسیهای اینترنتی و خریدهای آنلاین و آموزش آنلاین شاهد هستیم که موجب شده مردم شیوهی یادگیری، خرید کردن، سفر کردن و رفتارهایشان تغییر کند. همه اینها کمک کرده است که اقتصاد، اشتغال، تولید ارزش و مسائل دیگر تأثیر بگذارد. اگر بخواهیم استارتاپ ها را به دلایل غیراقتصادی محدود کنیم، مطمئناً به ضرر کسبوکار تمام میشود و مسیر دیگری برای اشتغالزایی و توسعه فردی انتخاب میکنند. ادامه روند تعطیلی استارتاپ ها در ایران از بین رفتن امید جوانان، مهاجرت جوانان و گروههای کسبوکار را بیشتر میکند. (انتخاب)