در روزهای اخیر و به دنبال اعلام مرکز آمار مبنی بر کاهش ۱۲ واحد درصدی نرخ تورم نقطهای، برخی رسانه با مطرح کردن استدلالهایی مانند اینکه «کاهش تورم اثری بر سفره مردم نگذاشته» و یا اینکه «قیمت کالاها کاهش نیافته» در آمار تورمی منتشرشده تشکیک کردند.
باید توجه داشته باشیم که تورم نقطهای ۴۲.۶ درصدی خرداد اگرچه ۱۲ واحد درصد در مقایسه با ماه گذشته کاهشیافته، اما به معنی این است که خانوارهای کشور بهطور میانگین، ٤٢.٦ درصد بیشتر از خردادماه ١٤٠١ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند.
این کاهش نرخ تورم همچنین قابل پیشبینی و به علت تخلیه شوک تورمی حذف ارز ترجیحی بود و همواره گفته شد که به معنای کاهش قیمتها نیست. بنابراین زمانی میتوان انتظار کاهش قیمتها را داشت که تورم منفی شود. از سوی دیگر، تورم ماهانه خرداد نیز ۲ درصد بوده و این بدان معناست که قیمت تمامی کالاها در مقایسه با ماه گذشته ۲ درصد افزایشیافته است. در خردادماه تنها در استان ایلام با نرخ تورم ماهانه ۰.۸ درصد، در گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» شاهد تورم منفی ۰.۹ درصد بودهایم؛ به عبارت دیگر، فقط ایلامیها و آن هم فقط در قیمت متوسط کالاهای گروه ذکرشده کاهش قیمتها را احساس کردند. بر اساس اعلام مرکز آمار، تورم ماهانه خرداد با کاهش ۰.۸ واحد درصدی نسبت به ماه قبل به ۲ درصد رسیده است. در میان استانهای کشور، کرمان با تورم ۳.۲ درصدی دارای بالاترین نرخ تورم ماهانه است. در مقابل، ایلام و قم با تورم ۰.۸ درصدی و بوشهر با تورم ۰.۷ درصدی دارای کمترین تورم ماهانه بودهاند. اما نکته قابلتوجه این است که این کاهش نرخ تورم فقط در ایلام منجر به کاهش قیمتها شده زیرا فقط در این استان تورم ماهانه گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» منفی شده است. تورم ماهانه این گروه در ایلام به منفی ۰.۹ درصد کاهشیافته است. این در حالی است که در دو استان دیگر یعنی قم و بوشهر تورم ماهانه گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» مثبت و به ترتیب ۰.۶ و ۱.۱ درصد بوده است. تورم نقطهای خردادماه نیز با تخلیه شوک تورمی حذف ارز ترجیحی با کاهش ۱۲ واحد درصدی از ۵۴.۶ درصد به ۴۲.۶ درصد رسیده و به دنبال آن تورم نقطهای تمامی استانهای کشور به جز یزد به زیر ۵۰ درصد رسیده است. تورم ۵۴.۲ درصدی یزد، ۱۱.۶ واحد درصد بیش از تورم نقطهای کل کشور است.
اقتصاد آنلاین