رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکتهای مردمی وزارت آموزش و پرورش، برخی مدارس غیرانتفاعی تهران در دریافت شهریه تخلف داشتهاند. احمد محمود زاده رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش در برنامهای تلویزیونی درباره تعیین شهریه مدارس غیردولتی برای سال تحصیلی ۱۴۰۳ ـ ۱۴۰۲، اظهار کرد: شهریه مدارس غیردولتی از ۵ تا ۴۸ میلیون تومان است که حدود ۱۵ هزار مدرسه زیر ۲۰ میلیون شهریه میگیرند. اما به گفته یک نماینده مجلس بسیاری از مدارس شهریه ۷۰ و ۱۰۰ میلیون تومانی تحت عناوین کلاس زبان، یوگا، استخر و ...میگیرند!
مدارس غیرانتفاعی ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان شهریه میگیرند
محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی گفت: در قانون اساسی ما آموزش و پرورش رایگان است و دولت موظف است در این راستا برنامهریزی کند تا هرکسی استعداد و مهارت و شایستگی و ارادهای برای رشد دارد شکوفا شود. اینکه هدف تشکیل مدارس غیرانتفاعی چه بوده و در جهت رقابت با مدارس عادی بوده است یا تبدیل به تهدید شده، یک موضوع حائز اهمیت است. من این مبالغ ۵ تا ۴۸ میلیون تومان را قبول ندارم چراکه برخی از مدارس غیرانتفاعی تا ۷۰ میلیون تومان و بعضاً ۱۰۰ میلیون تومان از خانوادهها به بهانههای مختلف هزینه میگیرند. تحت عناوین مختلف آموزش یوگا، زبان، استخر و ... هزینه دریافت میکنند. چند درصد اینها را آموزش و پرورش بررسی کرده است؟ از ابتدا که مدارس غیرانتفاعی شکل گرفت به سمتوسوی جایی رفت و یک سری شخصیتهای برجسته که بعضاً رئیسجمهور بوده و یا جزو خانواده رئیس مجلس و وزرا بودند و یا مسئولین مختلف بودند این مدارس غیرانتفاعی را شکل دادند. چه مقدار نظارت و بازرسی از مدارس شکلگرفته است؟ نظارتی که باعث سؤال و جواب کردن از مدیر مدرسه غیرانتفاعی باشد، نبوده است.
یک درصد مدارس شهریه زیاد
دریافت میکنند
محمود زاده در پاسخ به این سخنان آصفری افزود: خانوادهها میتوانند وارد سامانه مشارکتها بشوند و با کد و نام مدرسه، شهریه مصوب، تابستانی و مکمل و فوقبرنامه مدارس غیرانتفاعی را ببینند. تعداد مدارسی که بیش از ۴۰ میلیون تومان شهریه دریافت میکنند به یک درصد هم نمیرسد. باقی زیر ۴۰ میلیون تومان است و ۱۵ هزار مدرسه نیز زیر ۲۰ میلیون شهریه میگیرند. این شهریه البته به علاوه ۳۸ درصد است که با آن ۳۸ درصد به بالای ۴۸ میلیون میرسد.
آموزش و پرورش صلاحیت نظارت
بر مدارس غیرانتفاعی را ندارد
آصفری در مقابل ادامه داد: به نظر من وزارت آموزش و پرورش صلاحیت نظارت بر مدارس غیرانتفاعی را ندارد چون تعارض منافع است. نظارت بر این مدارس به غیر از بحث فصول درسی و امتحانات باید در اختیار دستگاههای دیگر باشد. من سوالم از دستگاههایی مثل سازمان تعزیرات است و بالأخره این هم نوعی گرانفروشی است. از سوی دیگر گفتند هزار ناظر داریم. واقعیت امر این است که واقعاً در استانهای دیگر مردم اگر بخواهند این ناظران را ببیند چه کسانی هستند و کجا هستند؟ نظارت بر عملکرد خود معلمان هم مهم است و بعضاً از معلمانی در این مدارس استفاده میشود که تجربه کافی ندارند.
وی با تأکید بر اینکه ۹۰ درصد مدارس غیرانتفاعی ما خوب هستند و ۱۰ درصد مسئلهدارند، افزود: در بررسی تجارب معلم چه نظارتی انجامشده است؟ خیلی از مدارس غیرانتفاعی خانه مسکونی است و قابلیت استفاده به عنوان مدرسه ندارند. دانشآموز اگر میخواهد زنگ تفریح بیاید بیرون باید برود داخل کوچه چون حیاطی نیست که امورات خود را بگذراند؛ چرا به اینها مجوز داده میشود؟. گاهی حتی ۲۰ میلیون تومان بابت ایاب و ذهاب، غذا و اردو از والدین میگیرند. بر اینها چه نظارتی انجامشده است؟
سه دهک بالای جامعه،
۶ برابر بیشتر از دهکهای پایین توانستند به دانشگاه راه یابند!
نماینده مجلس تصریح کرد: دفتر مطالعات اجتماعی وزارت رفاه در سال ۹۶ یک ارزیابی درباره ورودی دانشگاهها انجام داده است که طبق آن سه دهک بالای جامعه، ۶ برابر بیشتر از دهکهای پایین جامعه توانستند به دانشگاه شهید بهشتی و علامه طباطبایی راه یابند.
دریافت شهریه بیش از حد مصوب
از سوی ۵۰ مدرسه
محمود زاده با اشاره به سرکشیهای سرزده خود از مدارس غیردولتی این را هم گفت که طی بازدید از مدارس شهر تهران متوجه تخلف و دریافت شهریه بیش از حد مصوب از سوی ۵۰ مدرسه در تهران شده است. محمود زاده در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: قانون مدارس غیردولتی در حال بازنگری در مجلس است و ما مصوبهای برای آن داریم. طبق این مصوبه اگر مدرسهای شهریه بالاتر از مصوب دریافت کند، با نظر اولیاء میتوانیم این شهریه مازاد را از حساب مدرسه برداشت کنیم. این مصوبه در مجلس است و هنوز به تصویب نرسیده است.