انتشار نخستين
روزنامه چاپي جهان
نخستين روزنامه چاپي جهان كه داراي اخبار عمومي و متنوع بود در نخستين هفته ژوئن سال 1605 در شهر استراسبورگ فرانسه (در آن زمان متعلق به آلمان) آغاز بكار كرد و نامش ارتباط (ريليشن Relatio n) بود.
سالهاست كه ورلد اسوشييشن آو نيوزپيپرز World Association0f Newspapers (اختصارا «وانWAN») در هفته تولد «ريليشن» كنوانسيون خود را در شهر استراسبورگ تشكيل مي دهد. جهان در پايان سال ميلادي 2004 داراي شش هزار و 580 روزنامه يوميه با تيراژ كل 395 ميليون (تيراژ متوسط هر روزنامه 70 هزار نسخه فروش) بود. شمار روزنامه هاي چاپي از اين سال رو به کاهش گذارده و آنلاين شده اند.
تصويب قانون اجباري نظام وظيفه در ايران
نظام وظيفه يا خدمت اجباري افراد در ارتش از قديم وجود داشته و در يونان و روم معمول بوده است هر چند در تاريخ معاصر، براي اولين بار در انقلاب فرانسه، قانوني شد. در ايران در شانزدهم خرداد ماه سال 1304 ش قانون خدمت نظام اجباري، مشتمل بر سي و شش ماده به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد. به موجب ماده اول اين قانون، كليه اتباعِ ذكور ايران اعم از ساكنان شهرها، روستاها، ايلات و عشاير و همچنين كساني كه در خارج از كشور اقامت دارند، از آغاز سن بيست و يك سالگي مكلّف به خدمت سربازي ميباشند. اين قانون پس از تصويب در همان زمان اجرا نگرديد ولي در ساليان بعد، به مورد اجرا گذاشته شد.
تشكيل دولت موقت جمهوري توسط "ميرزا كوچك خان جنگلي" در گيلان
در جريان نهضت جنگل به رهبري ميرزا كوچك خان، نيروهاي ارتش سرخ روسيه به بندر انزلي وارد شدند و در آنجا اردو زدند. در اين ميان، جنگليها به دعوت ميرزا احمدخان اشتري، حاكم رشت، راهي اين شهر شدند. ميرزا احمدخان، خود نزد ميرزا كوچك رفت و وي را براي به دست گرفتن زمام امور، به رشت فراخواند. ميرزا نيز پذيرفت و در 14 خرداد 1299ش، وارد اين شهر شد. چند روز پس از ورود ميرزا به رشت، وي حكومت موقت انقلابي و شوراي نظامي انقلاب را در گيلان تشكيل داد و حكومت جمهوري را اعلام كرد. در اعلاميهاي كه جمهوري را مطرح ساخت اصول انقلاب سرخ گيلان بيان شده بود: "جمعيت انقلاب سرخ ايران، اصول سلطنت را مُلغي كرده، جمهوري را رسماً اعلان مينمايد.
خاطرات هاشمی رفسنجانی
16خرداد سال1377 :کميسيون زيربنايى و تولیدی [مجمع تشخیص مصلحت نظام]، جلسه داشت. سياستهاى كلى بخش نفت و گاز را تكميلكرديم. عصر، آقايان [حسامالدین] آشنا، [امیر] تهرانى و [حمید] سرمدى، معاونان وزارت اطلاعات آمدند وگزارش تحليلى از عمليات خرابكارانه اخير منافقين را دادند؛ نتوانستهاند، حركت آنها را پيشبينى و پيشگيرىكنند. آقاى خاتمى، [رییسجمهور] هم ديروز از عدم اطلاعات درست در كشور و عدم احاطه سپاه و اطلاعات و ناجا در اينگونه مسايل و ادعاىآقاى [یحییرحیم] صفوى، [فرماندهکل سپاه]، درخصوص تسلط بر ضدانقلاب، انتقاد داشت. آقاى [محسن] رفيقدوست، [رییس بنیاد مستضعفان و جانبازان] آمد. از دفتر رهبرى گله دارد. از وضع كشور و بهخصوص از وضع اقتصادى و ركود، اظهارنگرانىكرد و گفت، بنياد جانبازان در برنامه داشته كه سه ماه اول امسال، 14 ميليارد تومان درآمد داشته باشد، ولى تاكنون فقط 800 ميليون تومان درآمد داشته و نمىتواند مقررى جانبازان را بدهد و يا كمك به نهاد رهبرى بنمايد. از وضع سياسى و ضعف هر دو جناح هم انتقاد داشت. از من خواست كه مديريت جناح [جامعه] روحانيت مبارز را به عهده بگيرم. گزارشي از كمكهايش به روحانيت مبارز را داد.