به قلم دایو دو کمپ
24 مه 2022
تارنمای انتی وار
برگردان علی اصغر شهدی
[email protected]
وزیر امور خارجه سابق آمریکا گفت: مذاکرات باید ظرف دو ماه آینده آغاز شود. هنری کیسینجر، وزیر خارجه سابق آمریکا روز دوشنبه گفته که اوکراین باید سرزمینی را که مسکو و جداییطلبان دونباس قبل از تهاجم برای پایان دادن به جنگ تحت کنترل داشتند به روسیه واگذار کند و خواستار مذاکره شد.
وی افزود: بهتر است مذاکره بین طرفهای درگیر در طول دو ماه آینده آغاز شود تا اینکه با ایجاد آشفتگیها و تنشهای جدید نتوان به راحتی بر آنها غلبه نمود. هنری کیسینجر که در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس با خبرنگاران صحبت میکرد گفت: در حالت ایدئال، خط جداکننده باید بازگشت به وضعیت قبلی باشد.
وی افزود: «ادامه جنگ فراتر از آن نقطه، آزادی اوکراین نیست، بلکه جنگی جدید علیه خود روسیه خواهد بود.»
روسیه از سال 1393 (2014) شبهجزیره کریمه را تحت کنترل دارد، اما اوکراین همچنان مدعی این قلمرو است و مقامات اوکراینی گفتهاند که کریمه را تا پایان دادن به جنگ رها نمیکنند. قبل از تهاجم روسیه، جداییطلبان بخش زیادی از منطقه شرقی دونباس را تحت کنترل داشتند و از طریق اجرای توافقات مینسک، که فرانسه و آلمان میانجیگری کردند، به دنبال خودمختاری بودند.
بر اساس توافقات مینسک، دونباس خودمختار خواهد بود اما همچنان بخشی از اوکراین باقی میماند. اما کیف از زمان نهایی شدن این توافقنامهها در سال 1394 (2015) از اجرای آن سرباز زده است. اکنون با طولانی شدن جنگ، روسیه بهآرامی در حال دستیابی به قلمروهای بیشتری در دونباس و سایر نقاط در شرق اوکراین است.
کیسینجر گفت اوکراین باید یک منطقه حائل بیطرف بین روسیه و اروپا باشد. او گفت: «اوکراین باید پلی بین اروپا و روسیه میبود، اما اکنون که روابط در حال تغییر است، ممکن است وارد فضایی شویم که خط جداکننده دوباره ترسیم و روسیه کاملاً منزوی شود.»
در حالی بسیاری از ناظران وضعیت کنونی کیسینجر را به سابقه وی به دلیل نقش بدنام او در هدایت بمباران مخفیانه کامبوج توسط ایالاتمتحده به عنوان مشاور امنیت ملی رئیسجمهور نیکسون مقایسه میکنند که از دیدگاه کنونی وی درباره اکراین شگفتزده میباشند. در سال 1393 (2014) اندکی پس از کودتای موردحمایت ایالاتمتحده در کیف، او نوشت: «مسئله اوکراین اغلب به عنوان یک نمایش قدرت مطرح میشود: چه اوکراین به شرق بپیوندد یا به غرب. اما اگر قرار است اوکراین زنده بماند و پیشرفت کند، نباید پاسگاه هر یک از طرفین در مقابل طرف دیگر باشد - باید به عنوان پلی بین آنها عمل کند.
اظهارات کیسینجر در داووس خشم برخی مقامات اوکراینی را برانگیخت. میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهور اوکراین در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد گفت: «اوکراین حاکمیت خود را باکسی معامله نمیکند که کیف پولش را پر کند. کوتاهترین راه برای پایان دادن به جنگ - اسلحه، پول و تحریم هست.»
هیئت تحریریه نیویورکتایمز در مقالهای که در 19 مه منتشر شد نیز دیدگاهی مشابه کیسینجر بیان کرد. هیئت تحریریه نوشت: «پیروزی نظامی قاطع اوکراین بر روسیه این است که در آن اوکراین بتواند تمام سرزمینهایی را که روسیه از آن تصرف کرده است را باز پس گیرد. این یک هدف واقعی نیست. روسیه بسیار قوی باقیمانده است.»
رهبران فرانسه، آلمان و ایتالیا خواستار یک راهحل مذاکره برای پایان دادن به جنگ هستند، درحالیکه ایالاتمتحده، بریتانیا، لهستان و کشورهای بالتیک خواهان شکست روسیه هستند. درحالیکه به نظر میرسد افراد بیشتری نسبت به قبل برای مذاکرات صلح فشار میآورند، پرزیدنت بایدن به تازگی بسته کمکی 40 میلیارد دلاری به اوکراین را امضا کرد، که نشان میدهد واشنگتن برای مدت طولانی در این بسته خواهد ماند.