خاطرات هاشمی رفسنجانی
20 اسفند سال 1377- تا ساعت ده صبح، براى خطبههاى جمعه مطالعهكردم. براى استفاده از استخر و سونا، به دفتر كوشك رفتم. ظهر به دفترم رفتم. عفت هم آمد. براى تهيه اجازه سفر براى خانم نقاش پيگيرى مىكند؛ اخيراً دولت، سفر رسمى اتباع خارجى را مشكل كرده است.براى مراسم سالگرد رحلت حاج احمدآقا [خمینی]، به مرقد امام رفتيم. از آنجا براى ديدن ساختمان جديد مركز تحقيقات استراتژيك [مجمع تشخیص مصلحت نظام، واقع در میدان نیاوران] رفتم. نزديك به اتمام است. ساختمان 12 طبقه است و هر طبقه براى يك معاونت ساخته شده و طراح آن مهندس ميرحسين موسوى بوده است.
تشکیل نیروی هوایی ایران
در اواخر سال 1304 ش، چند فروند هواپیمای فرانسوی و روسی خریداری شد که با نام پرندگانی از قبیل عقاب، سیمرغ، کرکس، تیهو و... خوانده میشدند. محل استقرار این هواپیماها، آبادی قلعه مرغی در جنوب غربی تهران انتخاب شد که وسعت کافی جهت نشستن هواپیما داشت.پس از آن، عدهای دانشجو جهت گذراندن دورههای آموزشی خلبانی به کشورهای روسیه و فرانسه اعزام شدند. تا این که در همان سال، نیروی هوایی ایران تشکیل گردید. پس از مدتی، با تاسیس آموزشگاهها و دانشکدههای خلبانی و فنی و دیدهبانی، تربیت و آموزش نیروها نیز در داخل کشور انجام گرفت.
ترور «احمد کسروی» توسط فداییان اسلام
سید احمد کسروی یکی از نویسندگانی بود که علیرغم این که در ابتدا خود در سلک روحانیت قرار داشت، ولی پس از مدتی، در اثر انحرافات فکری، به هتاکی علیه مقدسات دینی اسلام دست زد. آرای او در نقد مذهب تشیع، قبلا توسط علمای شیعه پاسخ داده شده بودند. کسروی شروع به هتاکی به ساحت مقدس امام جعفرصادق (ع) نمود. وقتی کار کسروی به این مرحله رسید، در تمام محافل دینی به ویژه در حوزه علمیه نجف اشرف، شور و غوغایی برپا شد. در این حال سید مجتبی نواب صفوی حکم ارتداد کسروی را از آیتاللَّهالعظمی حاج آقاحسین قمی، از مراجع بزرگ نجف، گرفت و راهی ایران گردید و پس از چندین مناظره، درصدد از میان بردن این مهره منحرف برآمد؛ اما گلوله در تفنگ نواب گیر کرد و تنها توانست او را زخمی کند.
محمدعلی مشروطه را پذیرفت
محمدعلی شاه قاجار پس از مخالفتهای سرسختانه، در حالی با انقلاب مشروطه موافقت کرد که قدرت مشروطه خواهان هر روز افزایش مییافت. بدین ترتیب، محمدعلی شاه که قبلاً با مردم مبارز و مشروطه خواهِ ایران، مقابله کرده بود، تسلیم آنان شد و بر خلاف میل باطنی خود، دست خطی مبنی بر لازم الاجرا بودنِ قانون اساسی را به مجلس شورای ملی ارسال کرد. بدین ترتیب، دوران یک ساله استبداد صغیر به پایان رسید، هرچند محمدعلی شاه به تعهدات خود عمل نکرد.
خروج ایران از سازمان سنتو
با توجه به اهمیت استراتژیک ایران و نیاز مبرم اروپا و آمریکا به منابع عظیم انرژی طبیعی ایران همچون نفت و گاز، غرب درصدد برآمد که به هر طریق ممکن، ایران را از جمله متحدان خود سازد. از این رو، پیمان نظامی بغداد در سال 1333 ش میان عراق، ترکیه و انگلستان منعقد شد. چند ماه بعد ایران و پاکستان نیز به این پیمان پیوستند و نام آن به سازمان پیمان مرکزی یا سنتو تغییر یافت. پیمان سنتو حلقه میانی پیمان ناتو در اروپا و پیمان سیتو در شرق آسیا بود و همکاریهای اقتصادی، سیاسی، نظامی و اطلاعاتی را در برمیگرفت.