پرونده چای دبش در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی تهران ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور با برگزاری ۲۴ جلسه رسیدگی شد و در نهایت برای ۴۲ نفر از متهمان تصمیم نهایی اتخاذ شد. متهم ردیف اول پرونده حکم حبس بلند مدت ۶۶ سال دارد و جریمه بسیار سنگین دارد. اما در میان متهمان پرونده دو وزیر وقت نیز وجود داشتند؛ به موجب حکم صادره سید جواد ساداتی نژاد و سیدرضا فاطمی امین وزرای وقت جهاد کشاورزی و صنعت معدن و تجارت به اتهام معاونت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به طور عمده و کلان موضوع تبصره ۲ ماده ۲ قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور، هر کدام به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند، اما دادگاه در اجرای مواد ۳۶ و ۳۷ از قانون مجازات اسلامی و ماده ۶ از قانون کاهش حبس تعزیری محکومیت سیدجواد ساداتینژاد را به ۲ سال و محکومیت سیدرضا فاطمی امین را به یک سال تخفیف و کاهش داده است.
انتقال ارز چند میلیون یورویی
بازپرس پرونده دبش در توضیحات خود در مورد پرونده دبش به موارد عجیبی اشاره میکند. فولادی میگوید از زمانی که دولت سیزدهم تشکیل میشود، ساداتی نژاد به عنوان وزیر انتخاب میشود، ثبت سفارشات از میانگین ۲۰ تا ۳۰ میلیون دلار افزایش پیدا می کند و به عدد میانگین ۱۵۰ تا ۱۷۰ میلیون دلار میرسد. ابتدا ثبت سفارش چای در وزارت تحت امر ساداتی نژاد انجام شده و پس از ورود نهادهای نظارتی این ثبت سفارش از وزارت جهادکشاورزی به سمت وزارت صمت تغییر پیدا کرده است. در بیانیه قوه قضائیه در مورد حکم زندان برای دو وزیر دولت رئیسی آمده: ساداتینژاد و فاطمی امین از روند ثبت سفارشهای چای دبش مطلع بودند. آنها برای آگاه ساختن افراد یا مقاماتی که قادر به جلوگیری بودند، اقدام مؤثری انجام ندادند. قوه قضائیه اعلام کرد: سید جواد ساداتینژاد و سید علی رضا فاطمی امین وزارت وقت جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت از روند صدور ثبت سفارشها و حوالههای ارزی صادره برای گروه چای دبش مطلع بودهاند.
بخشهایی از اظهارات فولادی، بازپرس پرونده گروه دبش به شرح زیر است:
«ماه ۵، سال ۱۴۰۱ که ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی ورود میکند و آگاهی ایجاد میشود که سو جریان دارد دیده میشود یک تغییری در نوع کالا اتفاق میافتد و ثبت سفارشات از چای به ماشین آلات تغییر مییابد. در مقایسه ماهانه که برای ثبت سفارش چای و ماشین آلات صورت گرفته است برج ۵ سال ۱۳۹۹ میزان ثبت سفارش ۴۲ میلیون یوروبوده، برج ۶ سال ۱۴۰۰ به یک باره به ۱۷۶ میلیون یورو رسیده است. در برج ۶ سال ۱۴۰۱ که تغییر نوع کالا که از چای به ماشین الات اتفاق میفتد ثبت سفارش چای به یک باره کاهش مییابد و ثبت سفارشات ماشین الات شروع میشود. برج ۶ سال ۱۴۰۱ یک باره ثبت سفارش ماشین الات به ۳۷۲ میلیون یورو میرسد. تا برج ۱۲ سال ۱۴۰۱ که وزارت اطلاعات به عنوان ضابط قضایی ورود کرد یک باره این عدد بر میگردد به ۳۴ میلیون یورو.»
فاطمی امین، ارز نیمایی را از کشور خارج و با نرخ بازار آزاد به فروش رسانده
مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد: در پرونده چای دبش متهم ردیف اول با سوءاستفاده از عدم انجام وظایف قانونی فاطمی امین، ارز نیمایی را از کشور خارج و بخش عمده آن را با نرخ بازار آزاد به فروش رسانده است که این وضعیت نتیجه عملکرد مدیران وزارت صمت است که موجب خروج ارز از کشور و در قبال آن نیز کالایی وارد کشور نگردیده است. قوه قضائیه اعلام کرد: سید جواد ساداتینژاد و سید علی رضا فاطمی امین وزارت وقت جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت از روند صدور ثبت سفارشها و حوالههای ارزی صادره برای گروه چای دبش مطلع بودهاند. براساس مفاد پرونده، متهم ردیف اول (اکبر رحیمی درآباد) با سوءاستفاده از عدم انجام وظایف قانونی فاطمی امین، ارز نیمایی را از کشور خارج و بخش عمده آن را با نرخ بازار آزاد به فروش رسانده است که این وضعیت نتیجه عملکرد مدیران وزارت صمت است که موجب خروج ارز از کشور و در قبال آن نیز کالایی وارد کشور نگردیده است.