جنجال لفظی بین ترامپ و زلنسکی
شکست مذاکرات «دونالد ترامپ» و «ولودیمیر زلنسکی» در کاخ سفید، شکافهای عمیق در روابط اروپا و آمریکا را بیشتر کرد. رهبران اروپا بر سر دوراهی سرنوشتسازی قرار گرفته اند که یا باید از سیاستهای واشنگتن پیروی کنند یا بهسوی یک راهبرد مستقل برای امنیت قاره سبز حرکت کنند.
تنش بین اوکراین با آمریکا نقطه عطفی در جنگ سهساله این کشور محسوب میشود و وزن روسیه را سنگین می کند. زلنسکی که تا پیش از این بر حمایت مطلق واشنگتن حساب باز کرده بود، اکنون با تغییر رویکرد ترامپ روبهرو شده است.
زلنسکی زیر بار زور نرفت
ترامپ در نشست جنجالی کاخ سفید، رئیسجمهور اوکراین را به «بیاحترامی به آمریکا» متهم کرد و گفت که او آماده صلح نیست. زلنسکی نیز که برای امضای توافقی درباره منابع معدنی اوکراین به واشنگتن سفر کرده بود، بدون رسیدن به نتیجهای مشخص، کاخ سفید را ترک کرد.رفتار ترامپ با زلنسکی تحقیر آمیز و به دور از شئون ریاست جمهوری بود. البته زلنسکی که قرار داد خفت بار را نپذیرفت خشم ترامپ را در آورد.
اروپا؛ بین تعهد و تردید
رهبران اروپایی بلافاصله پس از تنش در کاخ سفید، حمایت خود را از زلنسکی اعلام کردند. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه تأکید کرد که اروپا در کنار اوکراین خواهد ماند و اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان، از لزوم یک راهکار مشترک برای «صلح پایدار و عادلانه» سخن گفت. آیا اتحادیه اروپا میتواند بدون حمایت مستقیم آمریکا، یک سازوکار امنیتی پایدار برای اوکراین ایجاد کند؟ نشست رهبران اروپایی در لندن که قرار است امروز برگزار شود، میتواند پاسخی برای این پرسشها ارائه دهد.
روسیه برنده جدال ترامپ و زلنسکی
روسیه بزرگترین برنده تحولات اخیر است. ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اظهاراتی با اشاره به اتفاقاتی که در نشست ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید افتاد، گفت: «اینکه ترامپ و جی دی ونس معاون رئیس جمهور آمریکا چگونه خود را مهار کردند و بامشت و لگد به جان این قاتل (زلنسکی) نیفتادند، حاکی از معجزه قدرت توان خویشتنداری است.» رسانههای روسی نیز از «شکاف بیسابقه» در اردوگاه غرب استقبال کرده و برخی تحلیلگران روسی این تحولات را نشانهای از تضعیف موضع متحدان اوکراین میدانند.
خیز اروپا برای مقابله
نشست رهبران اروپایی در لندن و پنجشنبه در بروکسل، نقطه عطفی در تصمیمگیری اروپا درباره جنگ اوکراین خواهد بود. آیا اروپا مسیر خود را از واشنگتن جدا خواهد کرد و راهکاری مستقل برای حمایت از کییف ارائه خواهد داد؟ آیا کشورهای اروپایی آمادهاند هزینههای افزایش حمایت نظامی از اوکراین را بپذیرند؟ یا همچنان در سایه سیاستهای متزلزل آمریکا، بدون نقشهای مشخص برای آینده، به مسیر خود ادامه خواهند داد؟
این تحولات نهتنها آینده جنگ اوکراین، بلکه سرنوشت اتحاد فراآتلانتیک را نیز در هالهای از ابهام قرار داده است. اروپا باید تصمیم بگیرد که آیا همچنان به نقش پیرو در سیاستهای آمریکا ادامه میدهد، یا اینکه برای نخستین بار، در مسیر خودمختاری راهبردی و امنیتی گام برمیدارد.
واکنش علی صالح آبادی
علی صالح آبادی درستاره صبح آنلاین گفت: ترامپ در دیدار با زلنسکی ارباب رعیتی برخورد کرد.
ترامپ وام دار پوتین در انتخابات ۲۰۱۶ است که باعث شد روسیه در این انتخابات به نفع ترامپ و به ضرر خانم کلینتون دخالت کرد. ترامپ جای دوست و دشمن را عوض کرده یعنی روسیه که پیش از این دشمن آمریکا بود حالا دوست آمریکا شده و زلنسکی که پیش از این دوسا آمریکا بود اکنون دشمن آمریکا قلمداد می شود یعنی جای دوست و دشمن عوض شده است.
اتحاد آمریکا، روسیه ، اسرائیل و ترکیه علیه ایران خطرناک و فاجعه است . ترامپ دموکراسی آمریکا را از بین میبرد. ترامپ قصد دارد نقشه دنیا به ویژه خاورمیانه را عوض کند، زلنسکی زیر بار توافق تحمیلی نرفت. این برای ترامپ بی ادب شکست بود. روسیه برنده نبرد لفظی ترامپ و زلنسکی بود.