قیمت یک کیلو گوشت به یکمیلیون تومان
رسیده است!
دادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور دربارهی فساد درروند واردات گوشت طی سه سال اخیر گفت: گوشت وارداتی فقط باعث شده یک عدهای بتوانند به سودهای غیرقانونی برسند. ۱ میلیارد و دویست میلیون دلار در شرایطی که به دلار به دلار نیاز داریم، برای واردات گوشت اختصاص دادهاند تا گوشتی وارد شود که به دست مردم هم نرسیده است. هنوز این محصول وارداتی به دست مردم نرسیده و قیمت ممکن است از این هم بالا برود. دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور با رد برخی ادعاها درباره کیفیت پایین گوشتهای وارداتی گفت: گوشت تنظیم بازاری تحت نظارتهای کیفی قرار دارد و ازنظر سلامت ۱۰۰ درصد تأییدشده است. وی تأکید کرد که افزایش چربی این گوشتها در نیمه دوم سال به دلیل شرایط فصلی دامهاست و ارتباطی به کیفیت ندارد. افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور، دربارهی رشد قیمت گوشت با توجه به افزایش قیمت دلار به «انتخاب» گفت: متأسفانه در تمام طول سال ۱۴۰۳، قیمت گوشت در بازار از قیمت دام زنده پیروی نکرده است. از ابتدای سال که قیمت دام زنده حدود ۳۱۰ هزار تومان بود تا پایان مهر که به ۲۶۰ هزار تومان رسید، قیمت گوشت در بازار نهتنها کاهش نیافت بلکه افزایش پیدا کرد. وقتی ارز ترجیحی افزایش پیدا میکند، تأثیر خود را روی نهادههای وارداتی خواهد گذاشت که روی قیمت گوشت هم مؤثر است. اگر ۳۰۰ تومان را مبنای قیمت دام زنده قرار دهید، قیمت لاشه درب کشتارگاه باید ۶۰۰ هزار تومان شود. یک هزینهی حملونقل، هزینهی اجاره و هزینهی ضایعات هم اضافه میشود، اما اصلاً این هزینه قیمت گوشت را به کیلویی ۱ میلیون تومان نمیرساند. قیمت واقعی گوشت با آنچه عرضه میشود، یکسان نیست. وی دربارهی واردات گوشت در سالهای اخیر گفت: تجربهی سه سال گذشته نشان داد که واردات گوشت تأثیری روی کاهش قیمت نداشته است. امسال ۲۰۰ هزار تن واردات گوشت داشتیم که در سال ۹۷ نزدیک ۱۷۰ هزار تن بوده و امسال واردات گوشت بیسابقه است. شما اگر گزارشها دستگاههای نظارتی را دنبال کنید، از کشف احتکار گوشتهای وارداتی صحبت میکنند. پلیس امنیت اقتصادی گزارش داده بود که از یک سردخانه در کرمانشاه و سردخانههای اطراف تهران، گوشت احتکاری پیداکردهاند.
خرما گران شد
محمدرشید فرخی، دبیر انجمن خرما، درباره وضعیت بازار خرما در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: ایران تورم سالانه 40 درصد دارد. تورم بر تمام کالاها تأثیر میگذارد. خرما یکی از محصولاتی است که با شرایط سختی کشت و تولید میشود و حتی بیشترین نرخ تورم هم بر نهادههای کشاورزی اعمال شده اما با این وجود، افزایش قیمت خرما از نرخ تورم کمتر بوده است. تولید خرما امسال به یک میلیون و 350 هزار تن رسیده که بهرغم تمام مشکلات و ناملایمات، کشاورزان توانستند متوسط برداشت خود را داشته باشند. کشاورزان با مشکلات جوی و مدیریتی و ناترازی انرژی مواجه اند. این مسئله بر صنایع تبدیلی، سردخانهها و حتی تولید خرما تأثیر منفی گذاشته است. به دلیل قطعی روزانه برق کشاورزان در فصل گرما، کیفیت و حجم تولید محصولات کاهش یافته است. این فعال صنفی درباره وضعیت صادرات تشریح کرد: معمولا 30 درصد محصول تولید شده، صادر میشود. با 70درصد باقیمانده میتوان نیاز بازار و نیاز صنایع تبدیلی را تأمین کرد. بدون انجام صادرات، محصولات در انبارها و سردخانهها میمانند و کشاورزان ضرر میکنند. به دلیل تحریمها، بازارهای صادراتی تغییر پیدا کرده است. درحال حاضر خرمای تولید ایران به کشورهایی نظیر روسیه، هند، چین، مالزی، اندونزی و کمی به اروپا صادر میشود. بیش از 90 درصد خرمای کشور در شش استان سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس، بوشهر و خوزستان تولید می شود. نباید برای صادرات ممنوعیت یا محدودیت وجود داشته باشد. اعمال محدودیت و میتواند به کشاورزان استانهای مرزی که معیشت آنها به تولید و فروش خرما وابسته است، ضربه مهلکی وارد کند.
قیمت خرما در سال قبل
بررسی قیمت خرما در سال 1402 حاکی از آن است که در آستانه ماه رمضان سال گذشته هر کیلو خرما پیارم صادراتی با قیمت 105 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرسید. همچنین در این تاریخ خرمای خاضویی و خرمای زاهدی به ترتیب 67 هزار تومان و 65 هزار تومان قیمتگذاری شده بودند. رطب مضافتی بم ممتاز با قیمت 85 هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگرفت و قیمت رطب مضافتی کارنتی هم 67 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم بود.
افزایش 40 درصدی قیمت خرما
امسال و در آستانه ماه رمضان سال 1403، قیمت هر کیلو خرمای پیارم صادراتی به 130 هزار تومان رسیده و خرمای مضافتی بم هم بسته به نوع و کیفیت از 95 هزار تا 125 هزار تومان در بازار عرضه میشود. همچنین خرمای خاضویی یک کیلوگرمی 85 هزار تومان و خرمای زاهدی هم از 55 هزار تومان تا 125 هزار تومان به فروش میرسد. بررسیها نشان میدهد که قیمت خرمای پیارم نسبت به سال گذشته 24 درصد و خرمای خاضویی 27 درصد افزایش قیمت داشتهاند. البته خرمای مضافتی بم هم نسبت به سال گذشته 48 درصد رشد قیمت داشته است.