لوگو
1404 يکشنبه 22 تير
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • سخن‌گاه
  • اقتصاد
  • شهروند
  • بین الملل
  • فرهنگ و هنر
  • سلامت
  • علم و فناوری
  • ورزش
  • خواندنی‌ها
  • آرشیو روزنامه
1403/10/22 - شماره 2432
نسخه چاپی

تاثیر نابرابری اجتماعی- اقتصادی بر حجم مغز افراد

یک بررسی جدید نشان می دهد که ثروت می تواند با سلامت مغز چه از لحاظ حجم و چه از لحاظ اتصالات عصبی مرتبط باشد. به گزارش همشهری آنلاین بر اساس نتایج این بررسی که در ژورنال Nature Aging منتشر شده است، مغزهای افرادی که در جوامع یا کشورهای فقیرتر بزرگ شده‌اند، با احتمال بیشتری با افزایش سن کوچک می‌شوند و نیز اتصال میان مناطق مغز مرتبط با حافظه و تفکر بیشتر اختلال پیدا می‌کنند. به گفته پژوهشگران، این وضعیت همچنین این افراد را در معرض افزایش خطر اختلالات مغزی تحلیل‌برنده مغز مانند بیماری آلزایمر قرار می دهد.آگوستین ایبانز، پژوهشگر ارشد، استاد بهداشت جهانی مغز در کالج ترینیتی دوبلین، ایرلند و سرپرست این بررسی گفت: «این تحقیق نقش اساسی نابرابری ساختاری را در شکل‌دهی به سلامت مغز برجسته می‌کند». پژوهشگران برای این بررسی اسکن مغز بیش از ۲۱۰۰ نفر را که در کشور آمریکا یا کشورهای آرژانتین، شیلی، کلمبیا، پرو و مکزیک زندگی می‌کردند، تجزیه و تحلیل کردند. نتایج نشان داد که هر چه نابرابری بین فقیر و غنی در یک کشور بیشتر باشد، احتمال اینکه افراد دچار کاهش حجم مغز و اختلال اتصالات در مغز شوند، بیشتر می‌شود. این همراهی‌ها مستقل از عوامل دیگری مانند سن، جنس، سطح تحصیلات یا توانایی شناختی بود. به گفته این پژوهشگران زندگی در زمینه نابرابری کلی بدون توجه به سطح اجتماعی و اقتصادی خاص شما بر سلامت مغز تأثیر می‌گذارد و پیامدهای گسترده نابرابری‌های اجتماعی را بر مغز نشان می‌دهد. علاوه بر این، این الگو در کشورهای آمریکای لاتین برجسته‌تر و گسترده‌تر از آمریکا بود. این پژوهشگران چنین نتیجه‌گیری می‌کنند: «این یافته‌ها با هم نشان می‌دهد که افزایش نابرابری ساختاری در آمریکای لاتین با سلامت نامطلوب مغز در پیری و زوال عقل مرتبط است و ارتباط قوی‌تری با بیماری آلزایمر دارد.» این پژوهشگران می‌گویند بررسی‌های آینده باید بر روی این موضوع تمرکز کند که چرا نابرابری می‌تواند مغز افراد را بیشتر در معرض خطر زوال عقل و آلزایمر قرار دهد. دکتر ایبانز در این باره گفت: «با توجه به افزایش شیوع زوال عقل به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط، یافته‌های ما بر نیاز به مداخلات هدفمند برای رسیدگی به علل اصلی نابرابری‌های سلامت مغز، که به نظر می‌رسد مختص هر منطقه است، تأکید می‌کند.»

تاثیر احساس تنهایی بر سلامتی
پژوهش‌های جدید نشان می‌دهند که «احساس تنهایی» می‌تواند باعث تولید پنج پروتئین خاص در بدن شود که به بروز بیماری‌های جدی و حتی مرگ زودرس منجر می‌شود.
به گزارش ایرنا، احساس تنهایی یکی از مشکلات بهداشت عمومی در سطح جهانی است که بر زندگی افراد در تمامی سنین تأثیرگذار است. این معضل بیشتر در میان افراد مسن شایع است، اما در سال‌های اخیر، به ویژه در میان جوانان، شیوع آن افزایش یافته است. طبق گزارش‌ها، ۶۱ درصد از جوانان ۱۸ تا ۲۵ ساله به طور مکرر احساس انزوا و تنهایی را تجربه می‌کنند.
عوامل تأثیرگذار بر شدت احساس تنهایی
با گسترش فناوری و ارتباطات مجازی، این مشکل عمیق‌تر شده است. فناوری که در ابتدا به نظر می‌رسید به تقویت ارتباطات کمک کند، در واقع روابط سطحی و آنلاین را جایگزین تعاملات واقعی و رودررو کرده است. علاوه بر این، دورکاری نیز باعث کاهش تعاملات غیررسمی و افزایش احساس انزوا در میان کارکنان شده است. در محیط‌های شهری با فرهنگ‌های فردگرایانه و پرشتاب، مردم اگرچه در میان جمعیت زیادی زندگی می‌کنند، اما روابط اجتماعی سطحی و پراکنده دارند.
اقدامات جهانی برای مقابله با تنهایی
در پاسخ به این بحران اجتماعی، دولت‌ها در سراسر جهان احساس تنهایی را به عنوان یک معضل جدی شناسایی کرده‌اند. برای مثال، بریتانیا وزیر ویژه‌ای به نام «وزیر تنهایی» منصوب کرده است و ژاپن نیز تدابیری برای مقابله با انزوای اجتماعی شدید در نظر گرفته است. سازمان بهداشت جهانی نیز از این پدیده به عنوان یک نگرانی بهداشتی رو به رشد یاد کرده است.
پژوهش‌های علمی و اثرات زیستی 
احساس تنهایی
پژوهشگران دانشگاه کمبریج در انگلیس با تجزیه‌وتحلیل نمونه خون ۴۲ هزار بزرگسال ۴۰ تا ۶۹ ساله از بانک اطلاعات پزشکی بریتانیا (Biobank) دریافتند که احساس تنهایی می‌تواند باعث تولید پنج پروتئین خاص در بدن شود. این پروتئین‌ها به طور مستقیم با بیماری‌هایی جدی مانند بیماری‌های قلبی‌عروقی، کلسترول بالا، مقاومت به انسولین و حتی مرگ زودرس در ارتباط هستند. این یافته‌ها نشان می‌دهند که احساس تنهایی می‌تواند به‌طور مستقیم به سلامت جسمانی آسیب برساند و سازوکارهای زیستی آن را روشن می‌کند.

 

Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Pinterest Email

دیدگاه شما

دیدگاه شما پس از بررسی منتشر خواهد شد. نظراتی که حاوی توهین یا الفاظ نامناسب باشند، حذف می‌شوند.

تیتر خبرهای این صفحه

  • طرح ساماندهی بافت تاریخی شیراز در ابهام
  • خبر ورزشی
  • علم و فناوری
  • تاثیر نابرابری اجتماعی- اقتصادی بر حجم مغز افراد
  • کنترل فشار خون با طب ایرانی
لوگو
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • همکاری با ما
  • تعرفه آگهی
  • نمایندگی‌ها
  • شناسنامه
  • مرامنامه
  • آرشیو
  • RSS

1401© :: کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به روزنامه ستاره صبح بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلا مانع است.