با فرا رسیدن فصلهای سرد، تغذیه صحیح میتواند به حفظ سلامت بدن کمک کند. متخصص طب سنتی در خصوص نیازهای تغذیهای سرد مزاجها در پاییز و زمستان، توصیههایی برای جلوگیری از مشکلات گوارشی و تقویت سیستم ایمنی ارائه داد.
به گزارش مهر،با ورود به فصول سرد سال، بدن نیاز به توجه ویژهای در زمینه تغذیه دارد. طبق گفته مریم مقیمی، متخصص طب سنتی، تغییرات دما و سردی هوا میتواند بر روی سیستم گوارشی و تعادل اخلاط بدن تاثیرگذار باشد. او در گفتوگویی با خبرنگار ما به توضیح برخی از نکات تغذیهای برای افراد با مزاج سرد در این فصل پرداخت.
مقیمی اشاره کرد که در فصول سرد، بهویژه پاییز و زمستان، اخلاط و مواد زائد در بدن تجمع پیدا کرده و دفع آن برای بسیاری از افراد دشوار میشود. برای تسهیل این روند، او توصیه کرد که افراد صبحها ناشتا یک استکان آبجوش بنوشند. این کار کمک میکند تا مواد زائد بدن بهتر دفع شوند و همچنین از بروز مشکلاتی چون یبوست جلوگیری کند. بهویژه افرادی که سابقه یبوست یا بواسیر دارند، مصرف روزانه آبجوش به عنوان یکی از بهترین درمانها توصیه میشود.
مقیمی به مزاج فصل پاییز و زمستان اشاره کرد که به طور کلی سرد و خشک است. از این رو، افرادی که مزاج سرد دارند باید از مصرف غذاهایی با طبع سرد و خشک خودداری کنند. او تأکید کرد که مصرف غذاهای شور و تند، و بهویژه نوشیدن آب یخ، برای تمامی افراد در این فصول منع شده است.
شلغم و ترب، دو صیفیجات بسیار مناسب برای این فصلها هستند. مقیمی توصیه کرد که این سبزیجات به صورت پخته و در سوپها و آشها مصرف شوند، چرا که علاوه بر تقویت سیستم ایمنی، به هضم و گوارش کمک زیادی میکنند.
در خصوص مصرف میوهها در فصلهای سرد، مقیمی گفت: «میوههایی مانند نارنگی و کیوی که طبع سرد دارند، برای افرادی که سیستم گوارشی سالم دارند مشکلی ایجاد نمیکنند. اما افرادی که دچار مشکلات گوارشی مانند معدهدرد یا نفخ هستند، بهتر است از این میوهها خودداری کنند.» او افزود: «اگر تمایل به مصرف این میوهها دارند، میتوانند آنها را با مصلحاتی مانند عسل یا زنجبیل مصرف کرده و به میزان کم استفاده کنند تا از مشکلات گوارشی پیشگیری شود.» توصیههای متخصص طب سنتی در خصوص تغذیه در فصل سرما برای افراد با مزاج سرد بسیار حائز اهمیت است. با توجه به تغییرات فصلی و نیاز بدن به تقویت سیستم ایمنی و هضم بهتر غذاها، مصرف غذاهایی با طبع گرم و مرطوب مانند شلغم و ترب، و همچنین توجه به مصلحهای مناسب برای میوهها میتواند به حفظ سلامت در این فصول کمک کند.
جهانی شدن اِصفهک
پرونده ثبت جهانی روستای «اِصفهک» از توابع شهرستان طبس در خراسان جنوبی به تایید سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) رسید که جهانی شدن این روستا با قدمت ۴۰۰ سال میتواند به توسعه پایدار آن از منظر گردشگری کمک کند.
به گزارش ایرنا روستای اِصفهک طبس که روزگاری زلزلهای مهیب آن را با خاک یکسان کرد اما همدلی مردم روستا اکنون از آن دهکدهای ساخته که ارزش جهانی شدن دارد.
اصفهک در میان نخلستانهای کویری ۴۰ کیلومتری شهر طبس واقع شده و در زلزله سال ۵۷ طوری ویران شد که تا پنج سال پس از زمین لرزه حتی نشانی از سکونت در این روستا به چشم نمیخورد.
بعدها منازل مسکونی جدید صدها متر فاصله از بافت اصلی روستا ساخته و خانههای خشت و گلی ویرانه شده در زلزله، خالی از سکنه ماند اما بافت تاریخی با آثاری همچون مسجد جامع، حمام و یک رصدخانه کویری هنوز جان داشت و تاریخ را فریاد میزد. تا اینکه پای یک معمار ایرانی به اصفهک باز شد؛ همصحبتی او با چند جوان روستا جرقه در ذهن آنها زد تا اصفهک تاریخی را از نو زنده کنند. این طور بود که سال ۱۳۹۳ کار مرمت اصفهک با همکاری همان معمار آغاز شد. تعدادی از جوانان اصفهک تصمیم گرفتند با ایجاد کارگاه خشت سازی و درک اصول معماری و توسعه پایدار، به احیای خانههای پدری و اجدادی خود بپردازند و وجود نخلستانهای زیبا ظرفیتی برای ایجاد اقامتگاه بومگردی در اصفهک بود. سال ۱۳۹۴ بافت تاریخی روستای اصفهک به عنوان یکی از زیباترین و سالمترین بافتهای تاریخی شهرستان طبس در فهرست آثار ملی تاریخی کشور ثبت شد.