گروه سیاسی: مسعود پزشکیان، رییس جمهور دیروز در همایش روز ملی صادرات سخنان مهمی ایراد کرد و گفت: ما در حالت جنگ اقتصادی قرار داریم و کشور را بدهکار کرده اند. پیش از این رهبری، روسای جمهوری پیشین و دیگران گفتهاند که کشور به دلیل تحریم ها درگیر جنگ اقتصادی قرار گرفته است. هرچند گاه و بیگاه صحبت از برداشتن تحریم ها شده اما در عمل برحجم تحریم ها اضافه شده است. اکنون پزشکیان هم مانند اسلاف خود می گوید ما در جنگ اقتصادی هستیم. در حالی پزشکیان چنین سخنی را بر زبان می آورد که کشور در شرایط جنگ نظامی هم قرار دارد. گزیده ای از سخنان وی در ادامه می آید:
*مملکت با تولید میتواند قوام و پایداری پیدا کند.
*ما را در وضعیتی قرار داده اند که نتوانیم ایران را بسازیم، اما مصمم هستیم که این کار را انجام دهیم. علی (ع) فرمودند، جامعه نمیتواند دوام داشته باشد مگر با تجار و صنعتگران. باور و اعتقاد من این است که مملکت ما با شما میتواند قوام و پایداری داشته باشد.
* ما خودمان را موظف میدانیم هرکاری از دستمان برمیآید برای برداشتن موانع از سر راه تولید و صادرکنندگان انجام دهیم. اتاق بازرگانی، پیشنهادات خود را برای طرح در سفر به کشورهای خارجی، بیان کنند تا بستر را برای آنها آماده کنیم، ما به دنبال این هستیم که بستر را برای رونق کار شما آماده کنیم.
* میگوییم به کسانی که ازدواج کردهاند وام میدهیم، آنها را هم بیمه کنید، پول آن کجاست؟
* ما ابتدا باید بدانیم که کجا هستیم. وضعیت ما از ناترازیها خوب نیست، اما معنی آن این نیست که نمیتوانیم از این وضعیت بیرون بیاییم.
* ما در حال جنگ هستیم، جنگی که این نامردها بر ما تحمیل میکنند اما مطمئنم شما میتوانید به ما کمک کنید.
* شما الان در میدان جنگ هستید، جنگِ موشک نیست، جنگ اندیشه، تولید، تجارت و صنعت است و ما باید بستری آماده کنیم تا شما بتوانید این راه را راحتتر طی کنید. دغدغه ما گروه هایی است که ممکن است تصمیمات ما آنان را به زیر خط فقر ببرد. ما موظف هستیم آنها را دیده و اجازه ندهیم صدمه ببینند. هر مداخله و نسخهای که برای مملکت می نویسیم باید گروه آسیب پذیر را ببینیم.
* شورا تشکیل دادن به قانون نیاز ندارد. ما آماده هستیم با شما صحبت و مشکلاتتان را حل کنیم. به دنبال حذف موانع هستیم، اما نباید اجازه بدهیم صدمات آن به بخشهای دیگر وارد شود. ما در جنگیم؛ معتقدیم تولیدکنندگان و صادرکنندگان ما خط مقدم این جنگ هستند. ما موظف به پشتیبانی و همراهی آنها هستیم.
*باید دست به دست هم دهیم تا یک ایران قوی بسازیم تا یک عده تازه سربرآورده نتوانند برای ما قیافه بگیرند.
*ایرانی ها برای ایران هر کاری از دستشان بربیاید انجام می دهند. ما نیز هر کاری از دستمان بربیاید در خدمت شما خواهیم بود. تا آخر با شما تولیدکنندگان و تجار هستیم و خواهیم جنگید.
بررسیها نشان میدهند که نرخ رشد بدهی دولت به بانکها در دولت سیزدهم افزایش و در پایان تیرماه به 1600 هزار میلیارد تومان رسیده است. بانک مرکزی آمار متغیرهای پولی و اعتباری در تیرماه و مردادماه امسال را از طریق وبسایت رسمی خود منتشر کرد. بررسی دادهها حاکی از آن است که دولت سیزدهم به طور قابل توجهی بر استقراض از شبکه بانکی روی آورده بود. این دولت در پایان آخرین ماه فعالیت خود، یعنی تیرماه، بدهی هزار و 600 هزار میلیارد تومانی به بانکها را برای دولت چهاردهم به ارث گذاشت و بدهی دولت به بانک مرکزی نیز به حدود 490 هزار میلیارد تومان رسید. این در حالیست که در زمان آغاز کار دولت سیزدهم، سوم شهریور سال 1400 بدهی دولت به شبکه بانکی و بانک مرکزی به ترتیب 644 هزار میلیارد تومان و 201 هزار میلیارد تومان بود. بدهی ها در طول کمتر از سه سال به ترتیب 148 درصد و 128 درصد جهش را تجربه کردند.
افزایش بدهی های دولت و شرکت های دولتی
بر اساس جدیدترین آمارهای منتشر شده از وضعیت بدهی بخش دولتی به بانکها، این رقم در پایان مردادماه رقم هزار و 654 هزار میلیارد تومان را ثبت کرد و نسبت به مردادماه سال قبل، 38.6 درصد افزایش یافت. نرخ رشد 5 ماهه بدهی بخش دولتی به شبکه بانکی نیز 14.2 درصد ثبت شد. این در حالیست که در 5 ماهه نخست سال 1402، رقم این بدهی رشد 6.3 درصدی را ثبت کرده بود.
گفتنی است که از مجموع بدهی بخش دولتی به بانکها، تنها حدود 260 هزار میلیارد تومان سهم شرکتهای دولتی است و دولت به طور مستقیم هزار و 394 میلیارد تومان بدهی به بانکها دارد. افزون بر آن رقم رشد بدهی شرکتهای دولتی به بانکها که در 5 ماهه سال گذشته 12.7 درصد بود، در سال جاری به 2.7 درصد کاهش یافت اما همین نرخ رشد بدهی مستقیم دولت به بانک مرکزی، از 5.1 درصد به 16.6 درصد افزایش پیدا کرد. (تجارت نیوز)