سفر های منطقه ای پی در پی وزیر امور خارجه چه هدفی را دنبال می کرد و چه دستاوردی خواهد داشت؟
این سفر ها یک هدف عام دارد که تقویت مناسبات با کشور های همسایه است. همچنین چند هدف خاص را دنبال می کند که یکی فرستادن پیام از طریق واسطه های عربی به آمریکا و اسرائیل است. هدف خاص دیگر اعلام هشدار به کشور های عربی برای عدم همکاری با اسرائیل است. به نظر می رسد هدف سفرهای وزیر امور خارجه محقق شده چون هشدار های ایران به کشور های عربی موثر واقع شده و کشور های عرب منطقه اعلام کرده اند که در حمله به ایران با اسرئیل مشارکت نخواهیم کرد و آسمان خود را به روی اسرائیل باز نمی کنیم. همچنین فشارهایی به اسرائیل وارد شده تا از حمله به تاسیسات اتمی،؛ نفتی و گازی ایران خودداری کند. این وضعیت نتیجه به کار گرفتن ظرفیت بازدارندگی دستگاه دیپلماسی است.
دیدار های اخیر وزیر امور خارجه دیدار خاصی مثل دیدار با بن سلمان وجود دارد. به عقیده شما آیا این دیدار صرفا در جهت انتقال پیام و در مسیر ماموریت دستگاه دیپلماسی ارزیابی می شود یا اهداف دیگری وجود دارد؟
مرحوم آقای امیرعبدالهیان هم در گذشته دیداری با بن سلمان داشت ولی در شرایط فعلی منطقه نمی توان منکر اهمیت دیدار آقای عراقچی و بن سلمان شد. ایران و عربستان چه قبل و چه بعد از انقلاب هیچ وقت شریک راهبردی هم نبودند و نمی توانند چنین باشند، زیرا ایران و عربستان تضاد منافع دارند. تضاد های هویتی و نژادی در دو کشور وجود دارد و هر دو داعیه رهبری جهان اسلام و منطقه را دارند. اما این تضاد ها به معنی آن نیست که در راستای کاهش سطح تنش و بهبود روابط کاری نکنیم. دو کشور باید برای تنش آلود نبودن روابط دو کشور گام بردارند. این دیدار هم از این نظر موثر خواهد بود. نباید گمان کرد که از دیدار های سران دو کشور رابطه خاصی بیرون خواهد آمد. سطح روابط ایران و عربستان تحت هیچ شرایطی به سطح روابط ایران و کشورهایی مثل عراق، قطر یا عمان ارتقا پیدا نخواهد کرد. این خواسته ای غیرمعقول است که درشرایط کنونی بعید به نظر می رسد. روابط ایران و عربستان به سمت شراکت پیش نخواهد رفت. این انتظار نباید ایجاد شود. نهایتا می توانیم سطح تنش را کاهش بدهیم تا روابط دو کشور خصمانه نباشد.
آیا رایزنی های وزیر امور خارجه طی هفته گذشته، توانسته در کاستن از شدت حمله احتمالی اسرائیل موثر باشد؟
وقتی رسانه های غربی از تنش در جلسه کابینه اسرائیل با دستور کار حمله به ایران خبر می دهند نشان می دهد تحرکات ایران موثر واقع شده است. به گزارش رسانه ها وزیر حمل و نقل و وزیر جنگ اسرائیل در این جلسه درگیر شده اند. ایران اعلام کرده به هر گونه حمله اسرائیل ولو حمله نمادین با شدت و قدرت پاسخ خواهد داد. همانطور که سطح پاسخگویی ایران طی دو عملیات گذشته ارتقا پیدا کرده بود. برآورد من این است که اسرائیل به طور ترکیبی به تاسیسات نظامی حمله می کند. شدت و ضعف این حمله مشخص نیست. اما به نظر من حمله اسرائیل می تواند نمادین باشد تا از شدت پاسخ ایران بکاهد، ولی با توجه به قدرت امنیتی و اطلاعاتی اسرائیلی ها، حملت اصلی آن ها کماکان در قالب ترور مقامات و شخصیت ها تعریف خواهد شد یا شاهد خرابکاری هایی در تاسیسات انرژی و راهبردی خواهیم بود. اسرائیل حمله نظامی مستقیم و ضعیف شده ای خواهد داشت ولی اقدام اصلی اش که می تواند ایران را دچار آسیب کند از طریق حملات غیر مستقیم امنیتی و سایبری خواهد بود.