یک روانشناس گفت: اگر یکی از اعضای خانواده به اعتیاد دچار شد در ابتدا و در اولین قدم باید به او این حس را منتقل کنید که هنوز او را دوست میدارید و سلامت جسم و روحش برایتان مهم و حیاتی است.
امروزه مصرف مواد مخدر در میان اقشار مختلف جامعه به خصوص قشر جوان بسیار شایع شده است. به این بهانه گفت و گوی ایسنا را با مهتا ساداتی کارشناس ارشد علوم تربیتی در ادامه میخوانید:
اعتیاد چه آسیبهایی برای فرزندان فرد معتاد در خانواده و جامعه ایجاد میکند؟
یک فرد معتاد نه تنها به جسم خویش آسیب میرساند، بلکه افراد دیگر خانواده مخصوصاً فرزندان و کودکان نیز مظلومانه در این خانوادهها دچار مشکلات جسمی روحی زیادی خواهند شد. مثلاً وقتی مواد مخدر در خانهای استعمال میشود، دود ناشی از آن بر دیگر اعضای خانواده تاثیر گذاشته و باعث مشکلات ریوی آنها خواهد شد. از نظر روحی نیز این فرزندان، دچار مشکلات زیادی خواهند شد که یکی از آنها احساس عدم امنیت میباشد یعنی احساس ناامنی در محیط خانواده و تنش فروپاشی آن، فرزندان را مورد آزاد قرار خواهد داد.
از سمت دیگر سبک زندگی افراد در این خانوادهها تغییر کرده، خود کنترلی فرزندان به شدت پایین میآید و به واسطه الگوبرداری از والدین، متاسفانه ارزشهای منفی در آنها شکل گرفته و ممکن است به همان سمت و سوی مرگآور کشیده شوند. احتمال اعتیاد فرزندان در این خانوادهها به شدت از خانوادههای نرمال بیشتر است. از مشکلات روحی دیگری که فرزندان این خانوادهها را تهدید میکند میتوان به ارزیابی دیگران در مورد آنها اشاره کرد. این فرزندان همیشه از دیگران خجالت میکشند و جامعه آنها را به واسطه فرد معتاد در خانواده قضاوت میکند. فرزندان فرد معتاد به واسطه حس شرم که در آنها به وجود آمده است، عزت نفس خود را از دست داده و در کارهای روزمره زندگی، از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند. چه بسا دختران و پسرانی که به دلیل این معضل اجتماعی و زیستن در چنین خانوادههایی، قربانی اعتیاد والدین خود شدهاند و از تحصیل، ازدواج خوب و ارتقای کاری محروم ماندهاند.
خانواده باید چه رفتاری با فرد معتاد داشته باشد؟
از آنجا که خانواده اولین اجتماع برای انسانهاست، تحکیم، سلامت و شادابی آن از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از راهکارهای آلوده نشدن خانواده به این معضل اجتماعی، همدلی، صمیمیت و تفاهم بین اعضای آن است . در این راستا، زنهای فرهیخته جامعه ما از نقش پررنگتری برخوردار میباشند. زنها به واسطه احساسات مادرانه و دلسوزانه میتوانند محیطی امن برای همسر و فرزندان خود ایجاد نمایند تا آنها با فرار از محیط خانه و خانواده و قرار گرفتن در محیطهای ناامن و آلوده به این بلای دامنگیر و خانمانسوز دچار نگردند.
خانواده چگونه میتواند فرد معتاد را متقاعد به ترک کند؟
افرادی که به این بلای خانمان سوز دچار میشوند به هیچ وجه آینده درخشانی نخواهند داشت، مگر اینکه با شفافسازی بسیار از نتایج اعتیاد خود آگاه گردند و آگاهانه برای ترک اعتیاد خود اقدامات لازم را به عمل آورند.
در ابتدا باید بدانیم که ترک دادن اعتیاد در یک فرد معتاد با زور و اجبار کاملاً اشتباه و در واقع نشدنی است پس شما باید در اولین قدم شرایطی را مهیا کنید که او خودش با تمام وجود راضی به ترک شود. در این راستا همدلی و صحبت همسر نقش اصلی را ایفا میکند. همسر شخص معتاد باید با اشاره به چشم اندازهای قشنگ زندگی بعد از ترک در کنارش، در او انگیزه قوی ایجاد کند و همواره به او متذکر شود که در حین ترک مواد مخدر و مسائل و مشکلات جسمی و روحی، هرگز از وی غافل نخواهد شد و همواره از او حمایت خواهد کرد.
وظیفه خانواده در قبال فرد معتاد در زمان ترک و اوایل دوران پاکی چیست؟
فردی که ترک کرده است و در اوایل دوران پاکی به سر میبرد باید دارای انگیزه بسیار قوی در زندگی خانوادگی خود باشد زیرا او هنوز مانند کودکی است که لبه پرتگاه ایستاده هر لحظه ممکن است سقوط کند. احتمال مصرف وی زیاد بوده و ممکن است دوباره به این بلای خانمان سوز دچار شود. بنابراین رفتار اعضای خانواده در این راستا نقش بسزایی ایفا میکند. اعضای خانواده باید با وی مهربانی و همدلی کنند و او را مورد حمایت بیدریغ خود قرار دهند. همانطور که در مباحث قبلی اشاره کردیم اعتیاد یک بیماری است.