گروه بین الملل:گمانه زنی ها برای واکنش اسرائیل به حمله تلافی جویانه ایران به نام وعده صادق آغاز شده است.برخی معتقدند که آمریکا اجازه عملیات به اسرائیل را نخواهد داد اما مشخص نیست که چه اتفاقی رقم خواهد خورد.جزئیات بیشتر را در ادامه می خوانید:
رسانههای اسرائیلی گزارش میدهند که مقامهای این کشور به دنبال پاسخ به حمله پهپادی و موشکی ایران هستند اما هنوز بر سر زمان و نحوه عملیات خود به جمعبندی نرسیدهاند.
بنا به این گزارشها جلسه سه ساعته کابینه جنگ اسرائیل برای بررسی حملات ایران برگزار شد. رسانههای مختلف اسرائیلی و آمریکایی به نقل از مقامهای رسمی گزارش دادهاند که اسرائیل به دنبال پاسخ به حملات ایران است.
این در حالی است که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در گفتگو با بنیامین نتانیاهو، به وی اطلاع داده است که کشورش در عملیات احتمالی اسرائیل با این کشور همراهی نخواهد کرد.
در گزارش خبرگزاری رویترز آمده است که کابینه جنگ اسرائیل بر سر لزوم واکنش به حملات ایران توافق دارد اما اختلافنظرهایی در مورد زمان و دامنه عملیات وجود دارد. کانال ۱۲ اسرائیل هم گزارش داده است که آمریکا با واکنش نظامی اسرائیل به حملات ایران مخالفت شدیدی ندارد اما از دولت نتانیاهو خواسته است تا عملیات اسرائیل با واشنگتن هماهنگ شود و آمریکا پیش از انجام از آن مطلع شده باشد.
به این ترتیب نقش آمریکا در تصمیمگیری اسرائیل اهمیت زیادی خواهد داشت.
گزینه عملیات نظامی
با حمله به خاک ایران
یکی از سناریوهای واکنش اسرائیل به حملات ایران میتواند پاسخ مستقیم و گسترده با حمله به مراکز نظامی سپاه در داخل خاک ایران باشد. اسرائیل همچنین ممکن است تلاش کند تا با استفاده از فرصت پیشآمده به دنبال حمله به مراکز مرتبط با برنامه هستهای ایران برود. با این حال به نظر میرسد که اسرائیل به تنهایی توانایی نظامی لازم برای حمله به تاسیسات هستهای ایران به ویژه مراکز زیرزمینی را ندارد. اسرائیل احتمالا برای حمله موثر به مراکز هستهای ایران به همراهی آمریکا نیاز خواهد داشت. حمله به مراکز هستهای زیرزمینی ایران با بمبهای سنگرشکن امکانپذیر خواهد بود اما اسرائیل تعداد محدودی از این بمبها در اختیار دارد. به این ترتیب به نظر میرسد عدم همراهی آمریکا تاثیر زیادی بر تصمیم اسرائیل خواهد گذاشت.
نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین اسرائیل هم اشتباه اصلی کشورش طی سالهای اخیر را تمرکز بر روی گروههای مورد حمایت ایران در منطقه و عدم توجه به خود این کشور دانسته است. در نتیجه اسرائیل ممکن است گزینه پاسح نظامی مستقیم اما محدود و غیرگسترده به ایران مانند حمله به تنها یکی از مراکز نظامی سپاه در داخل را برگزیند.
از سوی دیگر اسرائیل در صورت رویارویی مستقیم با ایران باید برای دفع تهدید حزبالله در مرز شمالی خود با لبنان نیز چارهاندیشی کند. عدم مداخله حزبالله لبنان در رویارویی مستقیم نظامی بین ایران و اسرائیل با توجه به میزان وابستگی این گروه به تهران دشوار به نظر میرسد.
اسرائیل امکان پرتاب موشک از زیردریاییهای خود در آبهای بینالمللی در اقیانوس هند را نیز دارد اما این کشور تنها پنج زیردریایی با ظرفیت محدود پرتاب تنها پنج موشک کروز در اختیار دارد.
گزینه پاسخ نظامی محدود و غیرمستقیم
گزینه پاسخ نظامی غیرمستقیم و محدود اسرائیل به حملات ایران را میتوان در شرایطی که آمریکا به دنبال تنش بیشتر با تهران نیست محتملترین گزینه دانست. برخی مقامهای اسرائیلی در گزارشهای منتشرشده از جلسات برگزارشده بر لزوم حمله به خاک ایران تاکید کردهاند اما ممکن است اسرائیل در نهایت به حمله به مواضع سپاه در سوریه و گروههای نیابتی مورد حمایت تهران در سوریه، عراق و لبنان اکتفا کند. هرچند عملیات در سوریه احتمالا در مقایسه با حملات قبلی منتسب به اسرائیل در این کشور گستردهتر خواهد بود اما انجام آن در شرایط کنونی که اسرائیل با صدها پهپاد و موشک ایران مورد حمله قرار گرفته است باعث میشود تا این حمله، حملهای محدود ارزیابی شود. با این حال ممکن است بسیاری از مقامهای اسرائیلی از جمله شخص بنیامین نتانیاهو بر این باور باشند که پاسخ به اولین حمله مستقیم ایران به کشورشان نمیتواند تنها هدف گرفتن مواضع سپاه و گروههای مورد حمایت ایران در سوریه و عراق باشد. وزیر خارجه اسرائیل روز چهارشنبه گذشته تنها دقایقی پس از سخنرانی علی خامنهای، رهبر ایران در خطبههای نماز عید فطر هشدار داده بود که کشورش به هرگونه حمله از خاک ایران با حمله به خاک ایران پاسخ خواهد داد. ایران و اسرائیل طی سالهای گذشته به ویژه از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در عمل در «جنگ در سایه» با یکدیگر در سوریه به سر میبرند.
گزینه عملیات خرابکارانه در ایران
اسرائیل طی سالهای اخیر بارها به انجام عملیات خرابکارانه در ایران مانند ترور شخصیتهای کلیدی برنامههای نظامی و اتمی، انفجار در مراکز هستهای و حملات سایبری متهم شده است. در همین راستا یکی از گزینههای پیشروی اسرائیل میتواند حمله سایبری گسترده به سامانههای سوخت، نیروگاهها و دیگر زیرساختهای کلیدی در ایران باشد. اسرائیل همچنین ممکن است به دنبال انجام عملیات ترکیبی (هیبریدی) باشد تا همزمان حکومت ایران را با عملیات نظامی مستقیم یا غیرمستقیم و عملیات خرابکارانه تحت تاثیر قرار دهد./برگرفته از یورونیوز