به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دکتر بابک نگاهداری در نشست تخصصی با موضوع «چالشها و فرصتهای صنعت و تولید در ایران» به ارائه نگاه حکمرانی به مسائل صنعتی پرداخت و اظهار کرد: حال عمومی کلان اقتصادی و زیست بوم صنعت کشور، متأثر از فعالیت کارگزاران اقتصادی در بخشهای مختلف کشور است و اگر به یک نگاه مشترک درباره وضعیت اقتصادی کشور دست یابیم، شاید بتوانیم رویکردهای تحولی بهتری را برای آینده درنظر بگیریم و رشدی جهش زا و تحولآفرین، ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه در این حوزه چند دغدغه وجود دارد، افزود: یک دغدغه مربوط به نحوه تقسیم منابع، تنظیم گری و... است و دغدغه دیگر نیز این میتواند باشد که چه کنیم صنایع اقتصادی کشور، کوچکتر نشوند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: رشد اقتصادی تجربه شده در سه سال گذشته بیشتر ناشی از استفاده از ظرفیتهای خالی اقتصاد در حوزه نفت و صنایع خودرو از یک سوء و کاهش فراگیری کرونا از سوی دیگر بوده است.
وی ادامهداد: نمیتوان این پیشرفتها را بهعنوان تغییر روند در رشد اقتصادی کشور در نظر گرفت، بهویژه آنکه در سه سال گذشته، عملکرد تشکیل سرمایه ثابت بهعنوان موتور محرک رشدهای آینده، وضعیت مناسبی نداشتهاست.
نگاهداری گفت: اقتصاد کشورمان دچار افت شده و این امر را میتوان از وضعیت صنایع موجود در بورس مشاهده کرد. بنابراین نیاز است که یک برنامه تحولی جدید در اقتصاد و صنعت کشور ایجاد کنیم وگرنه تداوم این روند، چالشهای مهمی برای کشور ایجاد میکند.
اثر حذف نرخ ارز ترجیحی و بازگشت آن در اقتصاد کشور
وی به حذف نرخ ارز ترجیحی و اثر آن در واردات کشور اشاره کرد و ادامهداد: وابستگی به واردات اقلام اساسی با بازگشت ارز ترجیحی در سال جاری ۲۰ درصد افزایش داشته که معادل ۲.۳ میلیون تن بوده است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به پیش بینی کسری ۳.۷ میلیارد دلاری ارز برای تهیه اقلام وارداتی مشمول ارز ترجیحی ، گفت: این کسری باید از مانده ۲۲ درصدی صندوق توسعه یا ذخایر بانک مرکزی تأمین شود.
وی با اشاره به اینکه اکنون در جنگ اقتصادی هستیم، گفت: عدم افزایش ذخایر ارزی بهمعنای خلع سلاح کشور است و ما در شرایطی به سر میبریم که ذخایر ارزی نهتنها افزایش نیافته، بلکه شاهد کاهش آن هستیم.
نگاهداری بیان کرد: فرصتهای اندک برای افزایش مقاومت پذیری، پیشرفت و توسعه سرمایه و زیرساختهای کشور، بهعنوان منابع صندوق توسعه، صرف جبران کسریهای ناشی از سیاستهای بانک مرکزی میشود.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه دستیابی به رشد سریع و مستمر اقتصادی نیازمند ابتکار جدید، بهویژه در حوزه صنعت و انرژی است، توضیح داد: در حوزه کشاورزی بهدلیل وابستگی به آب و در بخش خدمات بهدلیل وابستگی به تولید کالا و توسعه تجارت، فعلاً ظرفیت بالایی برای بهکارگیری ابتکارات جدید وجود ندارد.
تأثیر انتخابات آمریکا بر نظم جهانی و اقتصاد ایران
وی به تأثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر نظم جهانی و ایران گفت: اگر در آینده، ترامپ رئیسجمهور آمریکا شود، باید آماده باشیم که فشار تحریمی ما افزایش پیدا کند و شوک به بازار داراییها وارد شود. او گفته که در راستای توافق اوکراین و روسیه اقداماتی انجام دهد و البته با حضور ترامپ در کاخ سفید، آمریکا بر مهار چین تمرکز خواهد کرد و در نتیجه خرید نفت ایران توسط این کشور کاهش مییابد. از سوی دیگر امکان همکاری و مشارکت ایران و روسیه در موضوعات اقتصادی با مشکل مواجه میشود. نگاهداری با اشاره به چالشهایی که دولت جو بایدن برای کشورمان ایجاد خواهد کرد، گفت: در این دوره نیز وضعیت فعلی تداوم مییابد؛ یعنی وابستگی کشورمان به امارات در حوزه لجستیک دریایی ادامه مییابد و تسویه مالی تجارت خارجی به مقادیر گران کننده ای میرسد که میتواند مخاطرات جدی برای امنیت غذایی و روابط مالی و بانکی ایران ایجاد کند.