هیات تحریریه
14 نوامبر 2023
تارنمای ایران دیلی
برگردان، کوتاه سازی و تنظیم علی اصغر شهدی
[email protected]
این احتمال وجود دارد که جنگ غزه اولین جنگ در تاریخ اسرائیل باشد که ارتش در آن جنگیده و شکست خورده است. جان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی (CSIS) مینویسد که این شکست برای اسرائیل ویرانگر و برای ایالات متحده خسارات بار خواهد بود.
ارتش اسرائیل در طول بیش از 70 سال تلاش کرد تا با نادیده گرفتن حقوق مردم فلسطین و نادیده گرفتن قطعنامه های سازمان ملل، تصویری شکست ناپذیر از خود به نمایش بگذارد. برخی از واقعیت های زمینی، از جمله پیروزی های آن در سه جنگ با کشورهای عربی و رفتار خشن و غیرانسانی آن با فلسطینی ها به این تصویر کمک کرده است.
به گفته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین ایران، در کنار مفهوم شکست ناپذیری، اسرائیلیها همچنین خود را در هفت دهه گذشته قربانی معرفی کردهاند. این تصویر از قربانی شدن بر اساس این ادعا است که یهودیان در جنگ جهانی دوم به عنوان بخشی از هولوکاست قتل عام شدند.
تا 15 مهر (7 اکتبر) به نظر می رسید همه چیز به نفع رژیم بود. موضوع فلسطین به تدریج به حاشیه رفته بود و اسرائیل از عادی سازی روابط با چند کشور عربی به مرحله اصلی عادی سازی یعنی برقراری روابط سیاسی با عربستان سعودی رسیده بود. ارتش مجهز اسرائیل با تجهیزات پیشرفته اطلاعاتی و ارتباطی خود ظاهراً احساس امنیت را برای رهبران این رژیم فراهم کرده بود. آنها معتقد بودند هیچ تهدیدی برای رژیم و هیچ مانعی برای پیگیری اهداف تهاجمی آن وجود ندارد.
با این حال، در صبح روز 7 اکتبر، اسطوره شکست ناپذیری اسرائیل در هم شکست. عملیات طوفان الاقصی توسط حماس ضربه سختی به اعتبار و موقعیت اسرائیل وارد کرد. در 15 اکتبر، روزنامه عبری زبان هاآرتص نوشت که ضربه راهبردی گردان های قسام در 7 اکتبر به اسرائیل، هزار بار خطرناک تر از شکست در جنگ 1352 ( 1973 ) بود. طوفان الاقصی با رویارویی های قبلی گروه های مقاومت فلسطین و اسرائیلی ها تفاوت چشمگیری و مهم داشت. این عملیات برخلاف موارد قبلی در داخل سرزمین های اشغالی صورت گرفت. این بدان معناست که حماس به عنوان یک گروه مقاومت تنها بر قدرت بازدارندگی اسرائیل غلبه کرد و به سرزمین های اشغالی نفوذ کرد.
تزاچی هانگبی، رئیس شورای امنیت ملی اسرائیل، یک هفته پس از این عملیات اعتراف کرد که اسرائیل ضربه دردناکی خورده است.
برخی حجم بالای حملات تخریبی اسرائیل به غزه را تلاشی برای جبران شکست سنگین 15 مهر می دانند. رژیم صیهونیستی برای جبران شکست تاریخی خود در 7 اکتبر و بازگرداندن سلطه از بین رفته و اعتبار از دست رفته خود در میان اسرائیلی ها، به کشتار مردم غزه متوسل شد.
رژیم اسراییل علاوه بر تحمل این شکست سنگین، شکست دیگری را نیز در رسانه ها و افکار عمومی متحمل شده و تلاش می کند قربانی بودن خود را برجسته کند. روایت و تبلیغات اسرائیل به سرعت اعتبار خود را از دست داد. با تشدید حملات، غزه ویران شد، بیمارستان ها بمباران شدند، زنان و کودکان و خبرنگاران قتل عام شدند، آب و برق قطع شد، چهره واقعی اسرائیل بیش از هر زمان دیگری به جهانیان نشان داده شد. وضعیت به گونه ای بر خلاف میل اسرائیل رخ داد. در حالی که سران کشورهای اروپایی و آمریکایی به حمایت از نتانیاهو و اقدامات تندروانه او ادامه دادند، خیابان های واشنگتن، پاریس، لندن، برلین و دیگران مملو از مردمی بود که به تعداد بی سابقه برای حمایت از مردم غزه و آزادی گرد هم آمده بودند. فلسطین، خواستار پایان جنگ و آتش بس شد.
استفان والت، نظریهپرداز مشهور سیاسی، در فارین پالیسی مینویسد: «هرچه جنگ طولانیتر شود و غیرنظامیان فلسطینی بیشتر کشته شوند، همدردی بیشتر میشود، بهویژه زمانی که دولت آمریکا و برخی از سیاستمداران برجسته اروپایی به شدت به طرف اسرائیل متمایل شدهاند. ”
بنیامین نتانیاهو در مراحل ابتدایی حمله اسرائیل به غزه گفته بود که این جنگ مسیر آینده وقایع منطقه را تغییر خواهد داد. اما آیا این تغییرات به نفع اسرائیل خواهد بود؟ شواهد و قرائن خلاف این را نشان می دهد.
اسرائیل بیش از هر زمان دیگری اعتبار خود را از دست می دهد و هر چه بیشتر به تجاوزات و جنایات خود ادامه می دهد، آسیب پذیری های داخلی و بین المللی اش آشکارتر می شود. مجله بلومبرگ با تاکید بر اینکه جنگ روزانه حدود 260 میلیون دلار به اقتصاد اسرائیل خسارت وارد می کند، نوشت که جنگ علیه حماس "برای اسرائیل گران تر از آنچه که در ابتدا پیش بینی می شد گران شد و بر مالیه عمومی فشار وارد می کند"
تیری میسان، نویسنده و محقق فرانسوی و نویسنده کتاب "11 سپتامبر: دروغ های بزرگ" گفت که این جنگ بسیار مرگبار و بی پایان خواهد بود. وی افزود: اسرائیل می تواند نظم را به نفع خود بازگرداند، اما هرگز نمی تواند پیروز شود.
بنابراین آنچه مشهود است این است که روند عادی سازی روابط کشورهای اسلامی و اسرائیل برای مدت نامحدودی به حالت تعلیق درآمده است. بر خلاف افسانه شکست ناپذیری، 1400 اسرائیلی تنها در یک روز آنهم عمدتا توسط خود ارتش اسرائیل در دستپاچگی برخورد با حماس کشته شده و بیش از 200 نفر اسیر شده اند. افکار عمومی جهانی بیش از هر زمان دیگری با اقدامات وحشیانه اسرائیل مخالف است. روایت آنچه در فلسطین می گذرد از انحصار رسانه های همسو با اسرائیل خارج شده و موضوع فلسطین به محوریت تبدیل شده است. در آینده ای قابل پیش بینی، اسرائیل مقصدی امن و جذاب برای گردشگران جهانی نخواهد بود. سایه تهدیدات امنیتی جدید و چشم انداز درگیری های جدید بر اسرائیلی ها سنگینی می کند. همه اینها نشان می دهد که شرایط برای اسرائیل به شرایط قبل از 7 اکتبر باز نمی گردد.