ستاره صبح، فائزه صدر: اظهارات مقامات ایرانی حاضر در مذاکرات استانبول نشان داد که رایزنیهای روز جمعه برنده و بازندهای نداشت اما آنچه از تندروها میبینیم بیانگر واهمه این گروه از توافق ایران و طرفهای غربی است. در ارزیابی رسانههای بین المللی از مذاکرات استانبول، از سرگیری گفتوگوها میان تهران و ترویکای اروپایی، گامی مثبت اما بدون پیشرفت قاطع توصیف شده است. به نظری رسد اروپاییان در این مذاکرات به دنبال حفظ فضای دیپلماتیک و جلوگیری از تشدید تنشها هستند اما همچنان گزینه مکانیسم ماشه را به عنوان اهرم فشار حفظ کردهاند. اما از نظر ایران مذاکرات استانبول بخشی از تلاش برای احیای برجام و جلوگیری از تشدید تنشها است.
ستاره صبح در گفتوگو با میر قاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و کارشناس و تحلیلگر علوم سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
میر قاسم مؤمنی در رابطه با واکنشهای داخلی به مذاکرات استانبول گفت: پایان جنگ 12 روزه فرصتهای جدیدی برای تندروها فراهم کرد تا با تکرار ایدهها و تئوریهای خود در رابطه با مذاکره و گفتوگو با طرفهای غربی و تکرار مکررات به کابوس دیرینه خود یعنی برجام حمله کنند.
وی افزود: طیف تندرو وقتی نمیتواند در انتخابات پیروز شود به کسانی که با رأی مردم انتخاب میشوند حمله میکند. انتقاد از برجام و مخالفت با از سرگیری مذاکرات و مسائلی مثل تلاش برای تصویب قانون عفاف و حجاب یا قانون صیانت از فضای مجازی نیز در همین مسیر است.
مؤمنی در رابطه با علت کارشکنی تندروها در جریان مذاکرات گفت: امروز فرصتی پیش آمده است، این طیف میخواهد نهایت بهره را ببرد تا دست دولت و حاکمیت را برای شروع دوباره مذاکرات ببندند و از رقبای انتخاباتی خود انتقام بگیرند. این استاد علوم سیاسی ضمن تشریح ماهیت مخرب جنگ گفت: جنگ و تنش نظامی میتوانند کشورها را ضعیف کنند. حاکمیت ایران در فضای موجود تصمیمی عقلانی اتخاذ کرده است و احساس میکند که دیپلماسی مسیر درست برای پاسداری از کشور و ملت است. به همین دلیل فضای دیپلماسی استانبول شکل گرفت و تیم دیپلماسی مذاکرات را پیگیری میکنند. وی در ادامه خاطرنشان کرد: مذاکره ذاتاً ماهیتی صلح جویانه دارد و مبتنی بر این واقعیت است که سیاست فرا قانونی و فرا نهادی نمیتواند در فضای سیاست راهبردی تعیین کننده باشد. ضمن اینکه ایران امروز از امتیاز مقاومت در برابر دو کشور هستهای برخوردار است که در سیاست جهانی از قدرت نظامی مازاد برخوردارند. این امتیاز پای میز مذاکره برگ برنده به حساب میآید.
مؤمنی با اشاره به دستاوردهای جنگ 12 روزه اظهار داشت: اگرچه جنگ برای ایران هزینههای جانی، مالی، اعتباری و ساختاری داشت و تأسیسات نظامی و اقتصادی از بین رفت و شخصیتهای نظامی و علمی و بسیاری ازمردم طی جنگ به شهادت رسیدند، اما مفهومی به نام ایستادگی و عقب راندن دشمن وجود دارد این مفهوم برای ما امتیاز خلق کرده است. بنابر این دیپلماتهای ایرانی در مذاکرات استانبول در برابر کنش تهاجمی ترویکای اروپایی قرار نمیگیرند و برگهای برندهای در اختیار دارند.