پیش از انقلاب در چینش اعضای شورای ملی و سنا دخالت میشد. پس از انقلاب و در جریان انتخابات مجلس چهارم، شورای نگهبان بدون اینکه نظریه استصوابی مصوبه مجلس را داشته باشد اصل 99 قانون اساسی را که در آن وظیفه شورای نگهبان نظارت بر انتخابات است، نه دخالت در آن با یک تفسیر فقهی به مراحل انتخابات ورود پیدا کرد و با بهره گیری از این نظریه چهل و یک نماینده مجلس سوم که در شهرهای خود دارای رأی بودند توسط هیئت های اجرایی و نظارت رد صلاحیت شدند و از ورود به مجلس بازماندند.
رای 50 درصد به علاوه 1 رای
افرادی که از مجلس اول تا مجلس سوم که نظریه استصوابی وجود نداشت وارد مجلس میشدند باید 50 درصد آرا به علاوه یک رأی را کسب میکردند تا به مجلس واردشوند، اما نمایندگان در ادوار مجلس برای اینکه خود یا افراد مورد نظرشان بتوانند راحت به مجلس راه یابند 50 درصد به علاوه 1 رأی را نخست به یک سوم، بعد یک چهارم و بعد به یک پنجم تعلیق دادند.
یعنی تا مجلس سوم اگر شهری 100 هزار نفر در انتخابات شرکت میکردند فرد منتخب باید 50 هزار و یک رأی کسب میکرد اما حالا فرد میتواند با کسب 20 هزار رأی وارد مجلس شود.
تضعیف قانون گذاری
نمایندگانی که با رأی پایین وارد مجلس میشوند نمیتوانند نمایندگی کنند و حرف و نظرشان هم در بین مردم خریداری ندارد. وقتی چنین ساز و کاری شروع شد قوه مقننه رو به افول رفت و آنچه امروز مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند نتیجه مجالس ضعیف، غیر کار آمد و نبود شخصیت های ملی و شناخته شده در ادوار مجلس هفتم به بعد بوده است.
مجلس یازدهم و دوازدهم که مشابه هم و از یک جنس هستند کارنامه شان قابل قبول نبوده و نیست و مشکلات کشور را مربوط به دولتها میدانند. این آدرس غلط دادن است چون کابینه، منتخب مجلس است و مجلسیها بیشتر به دنبال موضوعاتی مثل حجاب، فضای مجازی، پوزه آمریکا را به خاک مالیدن هستند.
محمد مهاجری روزنامه نگار اصولگرا میگوید نمره مجلس صفر است. دولت چهاردهم اکنون با قانونی که مجلس یازدهم درباره عزل و نصبها وضع کرد دست و پنجه نرم میکند.همچنین نمایندگان در قوه مجریه دخالت میکنند. میرسلیم نماینده پیشین مجلس چندی پیش مدعی شد وزرا با کیف پر پول به مجلس میآمدند و با نمایندگان دادو ستد میکردند. نماینده قم هم گفت یک نماینده با پای برهنه وارد مجلس شد ولی اکنون دهها خانه دارد.
حال که رویکرد نظام درمورد روابط خارجی تغییر کرده و سیاست از تهاجمی به تعاملی تبدیل شده تا دیر نشده باید فکری برای مجلس ضعیف کنونی شود تا مردم هزینه بیشتر نپردازند و گفتنی های دیگر.
13 درصد از رأی دهندگان در انتخابات مجلس دوازدهم شرکت کردند، اما به نامزدی رأی ندادند. اگر این درصد را از 40 درصد کسر کنیم تعداد افرادی که به کاندیداها در کشور رأی دادهاند 28 درصد بوده است. یعنی مجلس حداقلی به جای مجلس حداکثری شکل گرفت. نمایندگان این مجلس که کم تجربه و مدعی انقلابی گری هستند در یک سال اول کار خود، کارنامه قابل قبولی برای ارائه به ملت حتی به کسانی که به آنها رأی دادهاند ندارند.
آرا حوزه انتخابیه تهران حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس:
*در مرحله اول انتخابات 14 نفر با کسب حدنصاب حداقل 20 درصد آرای صحیح به مجلس راه یافتند.
آرای نمایندگان در مرحله دوم
تعداد رأی صحیح: ۱.۵۶۹.۸۵۷- گفتنی است که 14 نفری که در دور اول وارد مجلس شدند حتی نتوانستند بیشتر از 50 درصد افرادی که در انتخابات شرکت کردند را کسب کنند. برای نمونه نفر اول تهران 38 درصد از آرای ۱.۵۶۹.۸۵۷ افرادی که در نتخابات شرکت کردند را کسب کرد. همین طور نفر چهارم یعنی قالیباف 27 درصد آرا را کسب کرد.
البته تعداد واجدان شرایط رأی دادن در شهر تهران 7.775.000 بودکه نمایندگان در مرحله اول و دوم کمتر از 10 آرای این جمعیت را کسب کردند و وارد مجلس شدند.
رأی پزشکیان در تبریز
تعداد واجدین شرایط رأی دادن در مجلس دوازدهم در شهر تبریز میلیون و ۳۵۸ هزار ۷۵ نفر بود که 29.17 درصد از این تعداد در انتخابات شرکت کردند، یعنی 395 هزار و 607 نفر در انتخابات شرکت کردند.
دو نفر از شش نماینده تبریز در دور اول انتخابات شدند و چهار نفر به دور رفتند.
روح الله متفکر آزاد ۱۰۰ هزار و ۸۵۵ رأی و مسعود پزشکیان با ۸۹ هزار و ۲۴۸ رأی از حوزه انتخابیه تبریز به مجلس راه یافتند.
در انتخابات اسفند 1402، حدود ۸ درصد واجدین حق رأی در شهر تبریز به پزشکیان رأی دادند.
روز گذشته انتخابات هیئت رئیسه مجلس برگزار شد و قالیباف با ۲۱۹ رأی از ۲۷۶ کارت توزیع شده و ۲۷۲ رأی ماخوذه، برای ششمین سال متوالی بر صندلی پارلمان تکیه زد و به عنوان رئیس مجلس دوازدهم انتخاب شد. در ادامه شش نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی جهت تصاحب کرسی نائب رئیسی مجلس به رقابت با یکدیگر پرداختند. لازم به ذکر است که هیئت رئیسه مجلس دارای ۱۲ صندلی است که از این ۱۲ صندلی یک جایگاه برای رئیس و ۲ جایگاه برای نواب رئیس و ۶ جایگاه نیز به دبیران هیئت رئیسه اختصاص دارد. همچنین ۳ جایگاه نیز متعلق به ناظران هیئت رئیسه است. در نهایت با رأی نمایندگان علی نیکزاد و حمیدرضا حاجی بابایی با ۱۱۱ رأی از مجموع ۲۷۳ رأی شمارش شده به عنوان نواب ریاست مجلس شورای اسلامی انتخاب شدند.