ستاره صبح، فائزه صدر: دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا در فضایی ابهام آلود آغاز و پایان یافت. اگر چه پس از پایان این جلسه که در رم برگزار شد، طرفین از نتایج گفتوگو اظهار رضایت داشتند، اما به نظر میرسد خواسته واشنگتن از تهران، همچنان بر توقف کامل غنی سازی باقی مانده است و آمریکا مصمم است این موضوع را به عنوان مطالبه اصلی خود در مذاکرات دنبال کند. ستاره صبح در گفتوگو با غلامعلی رجایی، مشاور رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
رجایی افزود: ایران به دلیل تحولات منطقه و اتفاقاتی که در لبنان، سوریه و غزه افتاد سبب کاهش فعالیت نیروهای هوادار جمهوری اسلامی در منطقه بود که تنها برگ حوثیها از آن دفتر باقی مانده است؛ شرایط مناسبی برای رو کردن کارتهای بیشتر و بهتر نیست.
رجایی در رابطه با این موضوع خاطرنشان کرد: آمریکاییها وضعیت ایران را در منطقه درک کردهاند و واقع بینانه در مسیر گفتوگو قرار گرفتهاند، این درحالی است که آمریکا در قدرتمندترین شرایط نظامی خود به سر میبرد.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به نیاز منطقه به آرامش تاکید داشت: سفر اخیر دونالد ترامپ به منطقه و 3 تریلیون دلاری که از عربها جمع کرد، نشان میدهد آمریکا مایل نیست علیه ایران از قدرت نظامی استفاده کند تا شرایط منطقه جنگی شود. چرا که ایران بارها اعلام کرده در صورت حمله به خاک اش منطقه درگیر جنگ خواهد شد.
وی در ادامه اضافه کرد: نظام به واقع بینی رسیده، همین که بحث مذاکره مطرح شد موید آن است. وقتی از یک سیاست نتیجه نمیگیریم نباید اصراری بر ادامه آن داشته باشیم.
این فعال سیاسی با یادآوری سیره حکومت داری بنیانگذار انقلاب گفت: یکی از جملههای معروفی که از امام نقل میشود این است که: «مرد آن است که حرف اش دو تا شود.» مثل یک پا داشتن مرغ در عالم سیاست حرف مردودی است. بعد از کشتار حجاج در سال 1366 گفته شد با عربستان رابطه برقرار نمیکنیم، ولی بعد برای برقراری رابطه تلاش کردیم. از این دست موارد در سیاستهای امام وجود داشت که میتوان به آنها اشاره کرد.
وی در این خصوص اظهار داشت: پس از رحلت امام هم مواردی قابل ذکر وجود دارد به طور مثال در حمله آمریکا به افغانستان یا حمله به عراق، جمهوری اسلامی با ایالات متحده مذاکره کرد. نفس مذاکره آمریکا و ایران مسبوق است.
رجایی با اشاره به جنگ اوکراین و نقش روسیه در تیره شدن روابط ایران و اروپا گفت: ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین اروپا را از دست داد. ماجرای پهباد های ایرانی به نقش حمایتی ایران از روسها تعبیر شد. اگرچه روسیه احتیاجی به پهباد های ایرانی نداشت اما به این طریق جمهوری اسلامی را شریک خود در جنگ اوکراین نشان داد. به نظر من خطای فاحشی رخ داد که امروز تاوان آن را میپردازیم. حمایت ایران از روسیه به اروپا برخورد که موجب مطرح شدن تهدید اسنپ بک علیه ایران است.
وی افزود: تغییر دولت در ایران، به معنی کنار رفتن دولتی ناکارآمد و بر سر کار آمدن دولتی بی تجربه بود. شرایطی که پس از شروع به کار دولت چهاردهم پدید آمد به ویژه با ظهور مشکلاتی نظیر ناترازی انرژی و... نشان داد که اقبال عمومی برای پذیرش جنگی در وسعت و دامنه جنگ 8 ساله با صدام در استعداد جامعه دیده نمیشود. از این رو مذاکرات شروع شد و دو کشور در حال بررسی شرایط هم برای توافق هستند.
رجایی در پایان سخنان خود ضمن پیش بینی نتیجه مذاکرات متذکر شد: آنطور که از اظهارات برداشت میشود، توافق در دسترس است و حاصل خواهد شد. البته در عالم سیاست نمیتوان چیزی را به طور قطعی پیش بینی کرد. اگر چه ازحجم لشگر کشی آمریکا به منطقه کاسته شده است اما هنوز خطر وجود دارد. لحن مقامات کاخ سفید تغییر کرده و میتواند علائمی از تقویت موضع آمریکا باشد.