ستاره صبح، فائزه صدر: یکی از ترین آثار مذاکرات ایران و آمریکا در داخل، جنبه روانی گفتوگو هاست که با افزایش روحیه مردم، بالا رفتن امید به آینده و کاهش نرخها در بازار نمایان میشود. در نقطه مقابل تأخیر در برگزاری مذاکرات و تردید درباره نتیجه گفتوگو ها، با ایجاد تزلزل در اعتماد عمومی به مذاکره کنندگان، با التهاب در بازارها بروز و ظهور میکند، تاجاییکه در روز های گذشته سیر نزولی نرخها متوقف و قیمتها باز حرکت رو به رشدی نشان دادند، چرا که در صورت شکست مذاکرات، اقتصاد هزینه میپردازد و بازار با نمایش التهاب به پیشواز شرایط سخت میرود. افزایش تحریم ها، انزوای مالی، افت ارزش ریال، کاهش سرمایه گذاری، رشد بیکاری و افزایش تورم، تنها بخشی از پیامدها منفی هستند که با ایجاد فشار بر اقشار متوسط و ضعیف، نظام سیاسی را دچار چالشهایی جدی خواهد کرد.
ستاره صبح در گفتوگو با آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه و اقتصاددان به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
آلبرت بغزیان با اشاره به تجربه برجام گفت: تحریم اقتصاد را درگیر کرده، اما تجربه برجام نشان داد که در سال ۲۰۱۵ با امضای توافق نشانه هایی از گشایش در اقتصاد دیده شد و میتوان امیدوار بود که به ثمر نشستن تلاشها در گفتوگو های اخیر، میتواند باز هم فضای مثبت خلق کند.
وی افزود: توافق هسته ای ایران با پنج بعلاوه یک سبب رشد ملموس اقتصاد شد. صادرات نفت افزایش پیدا کرده بود و ذخایر ارزی کشور تقویت شد.
این استاد اقتصاد با تاکید بر نیاز کشور به سرمایهگذاری تاکید کرد: هیچ اقتصادی بدون سرمایه گذاری خارجی توسعه پیدا نمیکند و پایدار نمیشود، اما حضور سرمایه خارجی نیازمند ثبات سیاسی و اعتماد است. اگر توافق ایران و آمریکا به ثمر بنشیند، ایران به مقصد مطمئن شرکت های بینالمللی و یک بازار قابل اعتماد برای سرمایه گذاری تبدیل خواهد شد. فضای دیپلماتیک ناامن، ریسک های سرمایه گذاری را افزایش میدهد.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت: سرمایه گذاری خارجی باعث ورود ارز به کشور میشود و با خود فناوری و به روز شدن صنعت را خواهد آورد، آن چیزی که صنایع ما بدان احتیاج مبرم دارند. بحران ناترازی انرژی به یک چالش جدی تبدیل شده است. خروج از این بحران مستلزم سرمایه گذاری کلان در زیر ساخت های تولید برق است.
وی در این رابطه اضافه کرد: فقدان سرمایه گذاری یک چالش جدی در اقتصاد است. اگر توافق صورت گیرد و تحریم برداشته شود، م اقتصاد ایران بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کند. گفته میشود که جذب ۲۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیز ممکن است، اما با توجه به ساختار های اقتصادی و ظرفیت فضای کسب و کار در ایران من تحقق رقم ۲۵۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری را بعید میدانم.
بغزیان با تاکید بر لزوم حضور ایران در بازار های جهانی گفت: در دوره ویژهای در آمد های نفتی بالا بود، ولی نه تنها توجهی به سرمایهگذاری نشد بلکه به تقویت زیر ساختها و ظرفیت سرمایه پذیری اقتصاد نیز بی توجهی شد. لغو تحریم ها و حضور در اقتصاد جهانی راه تنفس اقتصاد ایران را نجات خواهد داد.
وی در این رابطه ادامه داد: جذابیت سرمایه گذاری در ایران از دیر باز برای غرب بالا بود. با توجه به وجود منابع طبیعی و نیروی انسانی جوان و تحصیل کرده در کنار بازار مصرفی و جمعیت ۹۰ میلیون نفری کشور این جذابیت هنوز هم وجود دارد. اگر مذاکرات در به روی سرمایه گذاران آمریکایی بگشاید، ایران ضمن نزدیک شدن به توافق از امتیاز جذب سرمایه بالایی برخوردار خواهد شد.