ستاره صبح، عاطفه فرشباف: بازارهای مالی روز های پایانی فروردین ۱۴۰۴ را سپری می کنند نوسانات شدیدی در قیمت ها ثبت شده که حاصل تکانه های دیپلماسی به اقتصاد است. بازار های ایران برای دومین شنبه متوالی از مذاکره ایران و آمریکا متاثر بود. نشست روز گذشته در شهر رم میان سید عباس عراقچی، وزیر خارجه، استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در امور خاورمیانه و میانجیگری بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه سلطان نشین عمان، با ارسال سیگنال مثبت باز هم منجر به کاهش نرخها شد. ستاره صبح در گفتوگو با سعید کرداری، کارشناس اقتصادی به بررسی واکنش بازار نسبت به دور دوم مذاکرات پرداخته که در ادامه میخوانید:
سعید کرداری ضمن بررسی میزان کاهش نرخ طلا و ارز در بازار گفت: ریزش قیمت ارز در بازار محسوس شده است، عرضه بالا رفته و بیشتر فعالین بازار فروشنده هستند. بازار طلا و سکه بیش از ۱۰ درصد کاهش قیمت نشان داده است.
وی افزود: عامل اصلی ریزش قیمت ها، مثبت شدن روند انتظارات تورمی است. اخبار مثبتی که از مذاکرات منتشر میشود حباب قیمتها را شکسته و نرخها را به سمت نزولی شدن هدایت کرده است.
کرداری با اشاره به استقبال بازار از اخبار مثبت مذاکرات گفت: تا اینجا چشم انداز مذاکرات ایران و آمریکا مثبت بوده و بازار از اخبار منتشر شده و تحلیل های خوش بینانه استقبال کرده است. اگر فعالین بازار با دقت، حساسیت و خوش بینی مذاکرات را دنبال میکنند، به این دلیل است که آینده اقتصاد و جامعه ایران به نتیجه این مذاکرات گره خورده است. مردم از اهمیت مذاکرات مطلع هستند.
این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به تأثیر دیپلماسی بر اقتصاد گفت: سیاست خارجی نقش غیر قابل انکاری بر اقتصاد دارد. کاهش قیمتی که طلا و ارز طی یک هفته گذشته تحت تأثیر انتشار اخبار مذاکرات تجربه کرد، بی سابقه بود. هیچ تصمیم اقتصادی نمیتوانست نرخها را در این مدت زمان کم تا این میزان کاهش دهد.
وی در ادامه یادآور شد: جو کلی جامعه و فعالین اقتصادی به سمت پذیرش توافق است از سویی مذاکره کننده نیز سیگنال مثبت ارسال میکند و نشان میدهد خواهان اخذ نتیجه است. من نسبت به کاهش بیشتر قیمتها خوش بین هستم. در صورتی که طرفین به توافق نزدیک شوند شاهد کاهشی بیش از این میزان و واقعی شدن قیمتها خواهیم بود.
این تحلیلگر بورس با اشاره به لزوم تغییر و تحول در عرصه اقتصادی گفت: بازار سرمایه هفته گذشته را مثبت آغاز کرد. تحلیلهایی که در مورد مذاکرات ایران و آمریکا منتشر میشود، آن چیزی است که فضای مه آلود اقتصاد ایران به آن احتیاج داشت.
وی تاکید کرد: بازار سرمایه هم متاثر از سیگنال های مثبت مذاکرات قرار گرفته است. دومین دور مذاکرات میتوانست این انتظار مثبت را به هم بزند اما نشان داد طرفین به ادامه روند گفتوگوها اصرار دارند.
سعید کرداری در پایان گفتوگو متذکر شد: مشخص شدن زمان مذاکرات بعدی و تأیید آن از سوی طرفین، بازارها را نسبت به نتیجه مذاکرات امیدوار میکند. یکی از چالش های گفتوگوها رسیدن به نقطه مشترک در مورد مسائل فنی است. این مرحله به دلیل ارتباط با تحریم های مالی و بانکی ایران بر بازار سرمایه و سهام مرتبط تأثیر دارد.