مهراد عباد، عضو اتاق بازرگانی درباره تأثیر توافق ایران و امریکا بر اقتصاد به ایلنا گفت: مشکلات اقتصاد و تجارت کشور ناشی از تحریم است که در چند دهه اخیر به اقتصاد ما تحمیل شده است. علاوه بر تحریمها، ناکارآمدی داخلی و ضعف در مدیریت، تجارت را با مشکل روبهرو کرده است. این دو جریان مانع تحقق رشد اقتصادی مطلوب شده و به افزایش تورم دامن زده و سبب شده ارزش پول ملی کاهش پیدا کند. تا جایی که ارزش ریال با یک کامنت یا توییت تغییر می کند.
وی افزود: در این شرایط توافق میان ایران و امریکا میتواند در کوتاهمدت وضعیت کنونی اقتصاد را بهبود بخشد و فضایی را برای تنفس اقتصادی ایجاد کند، انتشار اخبار حاکی از توافق میتواند نرخ ارز را در بازار آزاد البته به صورت هیجانی تا ۳۰ درصد کاهش دهد چنانچه انتشار خبر مربوط به برگزاری زمان مذاکره طرفین به کاهش 7 درصدی نرخ ارز انجامید.
اصلاح ساختار ها
عباد ادامه داد: خواسته دیپلماتهای ایرانی رفع تحریم است که علیه ایران وضع شده با این حال حل چالشهای برآمده از تحریم امریکا علیه ایران حتی با فرض توافق در کوتاهمدت انجام نمیشود. موضوع پیوستن ایران به افایتیاف دستکم تا دو سال زمان میبرد مگر اینکه دولت امریکا با حکم حکومتی زمینه تعجیل امور را فراهم آورد. از سوی دیگر ۹۰ درصد اقتصاد ایران دولتی است و بنابراین برای رشد اقتصادی علاوه بر حل مشکل تحریم نیاز به تحولات داخلی نیز وجود دارد.
تأثیر توافق
عباد در پاسخ به پرسشی مبنی بر تأثیر توافقات بر بازار ارز کشور یادآور شد: نرخ ارز را باید بازار تعیین کند با این حال توافق میتواند به ریزش قیمت ارز در بازار آزاد و کاهش شکاف نرخ در بازار هر چند به صورت هیجانی بینجامد. هر چند رئیس بانک مرکزی هنوز هم تصریح دارد که بازار آزاد ارز در کشور اصلا وجود ندارد. بدیهی است که توافق از شدت نوسانات ارزی کم خواهد کرد.
فرصت برداشتن تحریم
عباد گفت: خواسته ما به وجود آمدن بستر مناسب برای تعامل تجاری سازنده با دنیاست ایران پتانسیلهای زیادی دارد، اما متأسفانه به دلیل تحریم، بسیاری از این ظرفیتها در نطفه خفه شده اما با کنار رفتن تحریمها، اقتصاد ایران بار دیگر این فرصت را پیدا خواهد کرد که در عرصههای بینالمللی با محدودیتهای کمتری فعالیت کند و در راستای منافع خود گام بردارد. در سالهای گذشته برای تولید و صادرات با بحرانهایی مواجه بودهایم و کنار رفتن تحریمها به یقین میتواند تغییرات به همراه داشته باشد از جمله اینکه شرکتهای خارجی به همکاری با شرکتهای ایرانی رغبت پیدا میکنند و بستری به وجود میآید تا با جذب سرمایهگذاری و مشارکت اقتصادی برای بهبود کیفیت کالاهای ایرانی اقدام شود. توافق در صورتی میتواند پایدار باشد که برد برد باشد و طرفین در جریان توافق به یکدیگر امتیاز بدهند.