در نشست امروز (سهشنبه) ریاض، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، «یوری اوشاکوف» دستیار ارشد سیاست خارجی ولادیمیر پوتین، و «کریل دیمیتریف» مدیر عامل صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه حضور دارند. لاوروف قبل از حضور در نشست با آمریکاییها، با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان ملاقات کرد.
ایالات متحده هم در نشست با روسها توسط «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه، «مایک والتز» مشاور امنیت ملی و «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه برای امور غرب آسیا نمایندگی میشود.
این جلسه به میزبانی «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان و «موسی بن محمد العیبان» مشاور امنیت ملی عربستان سعودی برگزار میشود.
نه اوکراین و نه حامیان اروپایی آن در این مذاکرات شرکت ندارند. این نشست همچنین بدون اظهارنظر اولیه با حضور خبرنگاران آغاز شد. گفتوگوهای روسیه و آمریکا در کاخ «الدرعیه» متعلق به خاندان سلطنتی عربستان سعودی برگزار میشود.
پیشرفت احتمالی مذاکرات طی ماههای آتی
در همین حال کریل دیمیتریف بدون اشاره به جزئیات بیشتر گفت که روسیه و ایالات متحده ممکن است طی دو یا سه ماه در مذاکرات پیشرفت کنند. او در ادامه به تمجید از دولت ترامپ پرداخت و خاطرنشان کرد که برخلاف تیم بایدن، تیم جدید مایل است به حرفهای مسکو گوش دهد.
کریل دیمیتریف همچنین گفت که سیاستهای جو بایدن، رئیسجمهور سابق آمریکا، اعتماد جهانی به دلار را تضعیف کرد و افزود که تحریمهای غرب به شکلگیری روسیه بهعنوان کشوری مستقلتر کمک کرده است.
به گفته این مقام روس، از سرگیری گفتوگو با آمریکا ثابت میکند که سیاست غرب برای بازدارندگی مسکو شکست خورده است. او گفت: «دولت بایدن روایت بسیار اشتباهی در جامعه آمریکا ایجاد کرده است که تحریمها برای روسیه مضر است. در واقع تحریمها علیه روسیه، به صورت شدیدتر به آمریکا ضربه زد. زیان شرکتهای آمریکایی از خروج از روسیه از ۳۰۰ میلیارد دلار فراتر رفت. شرکتهای نفتی ایالات متحده ممکن است در مقطعی به روسیه بازگردند. در مورد خط لولههای گاز نورد استریم، در ریاض بحثی انجام نمیشود.»
دمیتریف همچنین معتقد است که روسیه و ایالات متحده میتوانند در تعدادی از پروژههای قطب شمال همکاری کنند. او گفت: «دولت بایدن اطلاعات نادرست زیادی منتشر کرده است... گفتوگوی ما [با دولت ترامپ] به ما این امکان را میدهد که این حقیقت را نشان دهیم که اقتصاد روسیه با سرعت خوبی در حال توسعه است. ما همچنین باید روی پروژههای مشترک کار کنیم، به عنوان مثال، در قطب شمال و مناطق دیگر.»
در آستانه این نشست، «ولودیمیر زلنسکی» رهبر اوکراین، اعلام کرد که کییف دعوت نشده و تأکید کرد که «هر مذاکرهای درباره اوکراین که بدون حضور اوکراین برگزار شود، بینتیجه خواهد بود.»
مقامهای روسی پیشتر گفته بودند که اهداف اصلی این مذاکرات شامل «احیای کامل روابط روسیه و آمریکا»، «آمادگی برای مذاکرات احتمالی درباره بحران اوکراین» و «زمینهسازی برای دیداری میان پوتین و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا» است. این مذاکرات حساس پس از تماس تلفنی هفته گذشته بین «دونالد ترامپ» و «ولادیمیر پوتین» روسای جمهور آمریکا و روسیه ممکن شد.
پس از این گفتوگو، ترامپ گفت که پیوستن اوکراین به ناتو را «عملی» نمیداند و افزود که کییف شانس بسیار کمی برای بازپسگیری مناطقی دارد که در دهه گذشته به روسیه پیوستهاند.
امروز سهشنبه، تدابیر امنیتی در پایتخت عربستان سعودی، ریاض، پیش از مذاکرات حساس بین روسیه و آمریکا تشدید شد. تعداد زیادی نیروی امنیتی در محل مذاکرات مستقر شدند. همچنین تعداد زیادی از خبرنگاران آمریکایی به محل مذاکرات رسیدهاند.
پیشتر یوری اوشاکوف اظهار داشت که هدف اصلی «آغاز یک عادیسازی واقعی» بین مسکو و واشنگتن است. مسکو اعلام کرده است که این درگیری تنها در صورتی بهطور پایدار حل خواهد شد که اوکراین به بیطرفی دائمی، خلع سلاح، نازیزدایی و پذیرش واقعیتهای سرزمینی متعهد شود.