ستاره صبح، فائزه صدر: سفر مارک روبیو وزیر امور خارجه آمریکا به خاورمیانه؛ نخستوزیر اسرائیل پس از دیدار با وی، دونالد ترامپ را بزرگترین دوست اسرائیل در کاخ سفید توصیف کرد و بر همکاری دو طرف برای مقابله با ایران تاکید کرد. مارک روبیو نیز در اظهار نظری اعلام کرد: «فکر نمی کنم هم پیمانی بهتر از دونالد ترامپ برای اسرائیل وجود داشته باشد.» این اظهارات از نزدیکی آمریکا و اسرائیل در چهار سال پیش رو خبر میدهد، رابطهای که لزوما به نفع ایران تمام نمیشود و میتواند تأثیر بر تحولات خاورمیانه داشته باشد. ستاره صبح، در گفتوگو با قاسم محبعلی، مدیر پیشین بخش خاورمیانه وزارت امور خارجه به بررسی ابعاد این سفر پرداخته که در ادامه میخوانید:
قاسم محبعلی در مورد موضوعاتی که طی سفر وزیر امور خارجه آمریکا به خاورمیانه مورد بررسی قرار میگیرد گفت: مسائل متعددی در سفر وزیر امور خارجه جدید آمریکا به اسرائیل مورد بحث قرار گرفت، ولی مهمترین مسئله ماجرای غزه است. آتش بس غزه هنوز پیچیدگیهایی دارد و حواشی خود را نشان میدهد. هنوز روشن نیست که این آتش بس به صلحی دائمی خواهد رسید یا نه؟!
وی افزود: صحبت های ترامپ در مورد غزه همه را نگران کرده است. اینکه باید فلسطینی های غزه را به کشور عربی دیگری مهاجرت بدهند موجب نگرانی است. رابطه اسرائیل و کشور های عربی در پیشبرد طرح های دولت ترامپ در این سفر مورد بررسی قرار میگیرد.
محبعلی در مورد محور دیدار های روبیو و اعراب منطقه اظهار کرد: مارک روبیو به دنبال این است که بداند نظر اعراب درباره آینده غزه چیست و چه طرحی دارند؟ آنچه امروز موجب اتفاق نظر اعراب، آمریکا و اسرائیل است، عدم قدرت گرفتن حماس است و نمیخواهند این گروه در آینده غزه نقشی داشته باشد. اما چگونگی بازسازی و اداره غزه محل اختلاف است.
وی گفت: مارک روبیو در ادامه این سفر به کشور های عربی منطقه میرود و احتمالا در ریاض موضوع دیدار پوتین و ترامپ نیز طرح شود. تمامی مسائل طرح شده در این سفر از اهمیت بالایی برخوردارند و چشم دنیا به آینده این ماجراها است.
مدیر پیشین بخش خاورمیانه وزارت امور خارجه با تاکید بر اهمیت مسئله ایران در این دیدارها خاطر نشان کرد: موضوع ایران از محور های سفر وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل است. در مصاحبهها هم اعلام شده موضوع ایران و تحولات خاورمیانه از مهمترین مسائل در گفتوگوی روبیو و نتانیاهو است.
وی در ادامه افزود: اسرائیل و آمریکا در مورد ایران سیاست مشترکی اتخاذ خواهند کرد هر دو در مورد پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح های هستهای توافق نظر دارند و میخواهند گروه های مورد حمایت ایران در منطقه تضعیف شوند. این دو موضوع در صحبت های ترامپ و نتانیاهو شنیده میشود و نزدیکی نظر این دو رهبر سیاسی در مورد ایران کاملا مشهود است.
این کارشناس منطقه در رابطه با واکنش اعراب در قبال اتحاد ضد ایرانی آمریکا و اسرائیل یادآور شد: وقتی چنین اتحادی شکل گرفته اعراب با آمریکا و اسرائیل در قبال اینکه ایران نباید سلاح هستهای داشته باشند و محور مقاومت تضعیف شوند موافق اند.در منفعلانه ترین حالت با برخوردها همکاری نمیکنند اما مخالف نیز نخواهند بود.
وی تاکید کرد: در چنین شرایطی ایران باید هشیارانه عمل کند. مسائل ایران و آمریکا باید حل شود. نباید دیگران درباره مسائل ایران صحبت کنند یا به نمایندگی ایران برای حلوفصل مسائل پا پیش بگذارند. در چنین شرایطی ایران به دستاویزی تبدیل میشود تا دیگر کشورها منافع خود را از این اختلافات کسب کنند و سر ایران بی کلاه بماند.
قاسم محبعلی در پایان سخنان خود متذکر شد: سیاست ایران جامع و متوازن نیست و با تمام قدرتها هم ارتباط ندارد از این رو دیگر کشورها بر سر ایران معامله میکنند. این خطر منافع و امنیت ایران را تهدید میکند. کنار کشیدن از مذاکرات و نفی گفتوگو چیزی عاید کشور نخواهد کرد، بلکه بستر خوبی برای سوء استفاده از کارت ایران برای دیگر کشورها فراهم میآورد.