ستاره صبح، فائزه صدر: بیش از ۶۰ نفر از سران دولت ها و بیش از ۱۰۰ وزیر در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت کرده اند. این کنفرانس تا روز یکشنبه ۱۶ فوریه (۲۸ بهمن) ادامه خواهد داشت. جی دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا به نمایندگی از ایالات متحده در این نشست حضور دارد. بحران اوکراین مهمترین دستور کنفرانس امنیتی مونیخ است. تصمیمات دولت جدید آمریکا پس از بازگشت دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید، باعث نگرانی اروپاییان شده است. کنفرانس امنیتی مونیخ با حواشی عدم دعوت از نماینده ایران و لغو دعوت از رضا پهلوی همراه بود. ستاره صبح در گفتوگو با نعمت ایزدی، سفیر پیشین ایران در روسیه به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
نعمت ایزدی، سفیر پیشین ایران در روسیه در رابطه با ظرفیت های کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: سابقه کنفرانس امنیتی مونیخ طولانی است و نتایج خوبی داشته است. طی این کنفرانس دولتها از مواضع کشورها و افکار عمومی دنیا شناخت خوبی کسب میکنند و بر تصمیماتشان تأثیر میگذارد. از این رو غیر دولتی بودن این کنفرانس دلیل عدم اثر بخشی اش نیست.
وی در این رابطه افزود: کنفرانس امنیتی مونیخ برنامه مهمی است که اگر چه نمایندگان رسمی دولتها در آن حضور ندارند اما نمایندگان تفکر، عقاید و افکار عمومی کشور های جهان در آن حضور دارند و دستور کاری برای دولتها تهیه میکنند از جهت این کنفرانس مونیخ برای بررسی موضوعات مهم و امنیتی، محفلی مهم بوده است.
ایزدی در پیش بینی نتایج کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: نشستها هنوز تمام نشده و نمیتوان تحلیلی از دستاورد های این کنفرانس غیر دولتی داشت. کنفرانس در زمان مناسب برگزار شد تا به آمریکا و روسیه فشار بیاورد. فلسفه وجودی این کنفرانس بر محوریت اوکراین است و نظر اروپا در رابطه با این موضوع را انعکاس میدهد. وی اظهار کرد: برگزاری این کنفرانس و محوریت بحث اوکراین نشان میدهد اروپا در کنفرانس امنیتی مونیخ میخواهد کارت بازی اوکراین از دست ترامپ بگیرد. اگر اروپاییان در احقاق این هدف موفق عمل نکنند، حداقل نشان دادهاند که باید در تصمیم گیری در رابطه با آینده اوکراین نقش جدی داشته باشند تا آمریکا در رابطه با این موضوع چراغ خاموش عمل نکند.
سفیر پیشین ایران در مسکو علت محوریت گرفتن اوکراین در این اجلاس را اینگونه تشریح کرد: مذاکره ترامپ و پوتین اروپا را نگران کرده است. هدف کنفرانس امنیتی مونیخ این است که نقش اروپا در اوکراین را به ایالات متحده و روسیه بکشد تا اروپا قربانی تصمیمات واشنگتن و مسکو نشود.
وی خاطرنشان کرد: این ذهنیت در اروپاییان ایجاد شده که با آمدن ترامپ و وعدههایی که برای خاتمه این جنگ داده است، ممکن است اتفاقی بر ضد منافع اروپا رخ دهد یا تصمیمی اخذ شود که اروپاییان از آن جا مانده باشند. کنفرانس مونیخ این نکته را مد نظر قرار داده است.
دیپلمات پیشین ایران با اشاره به تفاوت سیاست های اروپا و آمریکا تصریح کرد: اروپاییان قبلا هم نشان دادهاند که اتحادی ایجاد کردهاند و به راحتی بر سر اصول خود کوتاه نمیآیند. از این نظر رهبری اروپا متفاوت از آمریکا است زیرا ترامپ در رفتار های سیاسی خود اصولی ندارد و بر پایه روش خلق خبر و پوپولیستی کار میکند.
وی در این رابطه متذکر شد: ترامپ متوجه خواهد شد که بدون همکاری اروپاییها و دیگر قدرت های تأثیر گذار دنیا نمیتواند به اهداف مد نظر خود برسد. ضمن اینکه اهداف اش باید تعدیل شده و جامع منافع و خواستهها دیگر شرکا نیز باشد.
ایزدی در رابطه با عدم دعوت از ایران برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: شرایطی که ایران دارد، تحولات خاورمیانه و موضوعاتی که در رابطه با ایران در دستور کار اروپا است، مسئله اسنپ بک و بازگشت ترامپ به صحنه سیاسی آمریکا، عدم دعوت از ایران برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ قابل پیش بینی بود.
وی گفت: موضوع دعوت از رضا پهلوی و سپس لغو این دعوت مانوری تبلیغاتی بود. من مطمئن نیستم برگزار کنندگان کنفرانس مونیخ اعتقادی به این دعوت داشته باشند به نظر میرسد محافل مرتبط با رضا پهلوی موضوع دعوت از او را پیش کشیدند که در آلمان محترمانه با عنوان لغو دعوت پاسخ داده شد.
نعمت ایزدی در پایان سخنان خود تاکید کرد: ادعای رهبری اوپوزیسیون توسط رضا پهلوی مورد پذیرش این مجموعه نیست. از این رو موضوعیت ندارد او بدون داشتن مسئولیت یا سمتی به عنوان نماینده اوپوزیسیون در این کنفرانس شرکت کند! نه تنها بنا بر نظر ایران بلکه در ساختار بینالملل نیز پذیرفته نیست که شخصی در این سطح به عنوان نماینده خود خوانده طیفی در محافل بینالمللی حضور داشته باشد.