این جماعت زنگنه وزیر وقت نفت را متهم کردند اما هرگز نتوانستد اتهامات وارده را اثبات کنند. در جریان مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری امسال مصطفی پورمحمدی، وزیر پیشین اطلاعات و کشور گوشهای از مانع تراشی های سعید جلیلی دبیر وقت وشورای عالی امنیت ملی را فاش کرد و گفت: «جلیلی، نسبت به تحریم که مواضعش معلوم است. یادم است در شورای عالی امنیت ملی در ۹۵، من صحبت کردم درباره مشکلات FATF؛ ایشان پایان جلسه گفت اگر تو مسئول باشی ما قبول داریم ولی بقیه آقایان را قبول نداریم.!» همچنین بیژن نامدار زنگنه وزیر پیشین نفت در دولتهای هاشمی، خاتمی و روحانی در واکنش به سخنان جلیلی و زاکانی گفت: «سه سال است آمادگی برای مناظره را اعلام کردم. خسارتی که به کشور زدید جبران ناپذیر است. جلیلی و نوچهاش در کوچه خلوت راجع به کرسنت حرف میزنند. سه سال است آمادگی برای مناظره را اعلام کردم. خسارتی که به کشور زدید جبران ناپذیر است. در آبان ۱۴۰۰ از شما خواستم بیایید با من مناظره کنید؛ چرا فرار کردید و قبول نکردید؟ به مناظره بیایید تا ببینم بعد از آن میتوانید در خیابان راحت راه بروید.» بیژن نامدار زنگنه وزیر پیشین نفت در ویدئویی در موردقرارداد کرسنت توضیحاتی ارائه داد و بار دیگر خواستار برگزاری مناظره با سعید جلیلی شد، گزیدهای از این افشاگری در ادامه میآید:
مخالفت داخلی با قراردادهای بینالمللی
آقای جلیلی شما خبر داشتید که در قرارداد کرسنت قرار بود گاز میدان سلمان که سالها پیش توسط ابوظبی برداشت میشد به شیخنشین شارجه صادر شود، این شیخنشین با ابوظبی رقابت دیرینه دارد و ادعا میشود با انعقاد قرارداد کرسنت ابوظبی با سفارت امریکا و عربستان هماهنگ شد که این قرارداد لغو شود تا شارجه ازلحاظ تأمین انرژی مستقل نشود. به نظر شما چه ارتباطی بین مخالفتهای داخلی با این قرارداد با امریکا، اسرائیل، عربستان و ابوظبی وجود دارد؟ اینها تماماً در اسناد ویکیلیکس موجود است. آقای جلیلی شما اعتراف کردید که کرسنت یک شرکت نفتی متعلق به امارت شارجه است چرا میگویید ما با شرکت واسطه و دلال برای صادرات گاز قرارداد بستیم؟
جلوگیری از مذاکره
آقای جلیلی شما میگویید قرارداد باقیمت پایین بستهشده مگر خبر ندارید که مکانیسم تجدیدنظر برای قرارداد که قیمت آن وجود داشته و در اسفند ۱۳۸۳ شرکت نفت رسماً به کرسنت اعلام کرد، با توجه به تغییرات در قیمت جهانی نفت باید در قیمت قرارداد تجدیدنظر صورت گیرد؟ و آن شرکت نیز عملاً پذیرفت شما به این موضوع توجه نکردید و جلوی مذاکرات تیم آقای احمدینژاد را برای اصلاح قیمت قرارداد گرفتید.
ما قرارداد را منعقد کرده بودیم اما شما جلوی مذاکره برای اصلاح قیمت را گرفتید و حتی مانع همفکران خود شدید که میخواستند مذاکره کنند.
شما از رئیسجمهور و وزرای نفت بهتر مسائل را میفهمید؟
کسانی هستند که در نظر دارند این موضوع را سیاسی کنند درحالیکه هم من و هم همکارانم دنبال اجرای این قرارداد بودیم و هم ۳ وزیر بعدی؛ آقایان وزیریهامانه، نودری و رستم قاسمی جز آقای میر کاظمی. خود آقای احمدینژاد هم دنبال این قرارداد بودند چراکه این قرارداد برای کشور درآمد داشت و هموابستگی متقابل درازمدت بین ایران و امارات در بخش انرژی ایجاد میکرد اما شما مانع شدید، چه شد شما تصور کردید از رئیسجمهور و وزرای نفت کشور بهتر مسائل را میفهمید؟
چرا جلوی اجرای قراردادها را گرفتید؟
آقای جلیلی فرض کنیم برفرض محال حرف شما درست باشد برخی افراد فاسد در این موضوع بودند باید مسائل را برای رسیدگی به دستگاه قضا منعکس میکردید چرا جلوی اجرای قرارداد را گرفتید؟ رسیدگی به ادعای شما منافاتی با عملیاتی شدن تنها قرارداد مهمی که بعد از سالها با امارات بستهشده بود؛ نداشت. سازمان برنامهوبودجه، وزارت امور خارجه، وزارت اقتصاد، دفتر امور حقوقی بینالملل ریاستجمهوری و وزارت نفت و بهویژه شخص رئیسجمهور وقت جز در دوره وزارت آقای میر کاظمی همه موافق اجرایی کردن قرارداد بودند.
مانع از اجرای دستور رئیسجمهور وقت شدید؟
آقای جلیلی چه اتفاقی افتاد که آقای احمدینژاد که خود ابتدا منتقد قرارداد کرسنت بود پیگیر اجرای آن شد و از وزارت نفت خواست که آن را اجرا کند اما شما مانع شدید، چرا مانع از اجرای دستور رئیسجمهور وقت شدید؟ آنها خاتمی یا زنگنه که نبودند.
آیا به خاطر دارید در نامهای در سال ۱۳۸۸ به آقای احمدینژاد نوشتید که اگر قرارداد کرسنت را اجرا نکنیم خسارت چندانی به ما وارد نمیشود و مهم نیست؟ و بر این اساس با هرگونه مذاکره برای اجرای قرارداد مخالفت کردید؟ این روزها که خودتان از خسارت دهها میلیارد دلاری صحبت میکنید چه جوابی به این اشتباهات بزرگ دارید؟
اعتبار ۱۰۰ ساله شرکت ملی نفت را حراج کردید
آقای جلیلی شما بهتر میدانید که اعتبار بینالمللی کشور چقدر اهمیت دارد اما کاری که با عدم اجرای قرارداد کرسنت با شرکت ملی نفت کردید اعتبار ۱۰۰ ساله این شرکت را یکجا حراج کردید. چرا این بلا را سر شرکت نفت آوردید؟ آقای احمدینژاد در مصاحبهای گفتند که تمام تفاهم را برای اجرای قرارداد کرسنت انجام دادیم ولی عدهای در داخل مانع شدند، آقای جلیلی غیر از شما چه افراد دیگری مانع قرارداد شدند؟ چون شما که واضح است مانع بودید مکاتباتتان هم این را بهروشنی نشان میدهد، بهرغم ادعای آقای میر کاظمی که گفت تا سال ۱۳۸۴ هیچ نامهای از سوی دیوان محاسبات بازرسی کل کشور، وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه در رد قرارداد کرسنت به وزارت نفت واصل نشد و امضای همه طرفهای مرتبط با قرارداد شامل نمایندگان سازمان برنامهوبودجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت امور خارجه، معاونت حقوقی ریاستجمهوری و نیز نمایندگان مجلس که برای نظارت بر عقد قراردادهای نفتی تعیینشده بودند در این مورد قبل از تنفیذ قرارداد اخذشده بود.
رسیدگی به فساد
آقای جلیلی شما که ادعا میکنید در این قرارداد فساد بوده و اسناد را افشا میکنید باید بگویم دوران بگمبگمها تمامشده ۲۰ سال است که در جریان تصمیمگیریها هستید، باید اسناد خود را به قوه قضائیه میدادید که رسیدگی شود، ما برای رسیدگی به فساد از شما مصرتر هستیم و سابقه ما هم همین را نشان میدهد.
فرصتهای طلایی از دست رفت
آقای جلیلی شما بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی مسئول این پرونده بودید و وقتی ادعا میکنید در این قرارداد به دلیل فساد قیمت گاز پایین بوده ازآنجاییکه قرارداد کرسنت تنها قراردادی گازی ما است که قانون حاکم بر آن قانون ایران بوده؛ میتوانستید یکی از این کارها را انجام بدهید که انجام ندادید و فرصتهای طلایی را از دست دادید. شما وقتی مدعی فساد هستید میتوانستید به دلیل خیار تدلیس از دادگاههای ایران تقاضای بطلان قرارداد را بکنید. میتوانستید به دلیل اینکه قیمت قرارداد خیلی پایین است و با ادعای خیار غبن درخواست بطلان غبن و یا غبن فاحش تقاضای بطلان قرارداد را داشته باشید اما هیچکدام از این کارها را نکردید و راههای دیگری را رفتید. من فکر میکنم نمیدانستید چطور موضوع را مدیریت کنید و فرصت طلایی را از دست دادید.
مانع حل مشکلات کشور شدید
آقای جلیلی میتوانستید از طریق مجلس مصوبهای را مبنی بر ممنوعیت صادرات گازترش و دریافت کنید و بهاینترتیب کلی از مشکلات کشور و خطرات بعدی را دفع کنید. شما میدانید بعد از ما قطریها قرارداد گازی را با شرکت دلفین بستند که تقریباً ۴ برابر حجم میزان صادرات گازی بود که ما با کرسنت منعقد کرده بودیم و درآمد خالص قطر از این قرارداد بهمراتب کمتر از درآمد خالص قرارداد ما از کرسنت است ما از قطر در رقابت برای صادرات گاز به امارات عقب ماندیم و کلی درآمد از دست دادیم و امروز شما مدعی هستید که ۱۸ میلیارد دلار خسارت خوردیم خسارت مشخصاً محصول مدیریت غیر مدبرانه شما است.
هنر متوقف کردن ایران
مگر شما نمیگویید قیمت قرارداد کرسنت پایین بوده چرا قراردادی نبستید که یک سنت قیمت بالاتری برای صادرات گاز به امارات داشته باشد؟ هنر شما بستن نیست، متوقف کردن است، توقف کرسنت، توقف برجام، توقف افایتیاف، توقف با دنیا. آقای جلیلی شما با این کارتان بازار گاز امارات را تا سالها بروی ایران بستید توهم شما باعث شد که کشور در تلاش برای حضور در بازار گاز منطقه از منظر امنیت و اطلاعاتی شکست بخورد آیا این بود عمق راهبردی شما؟
جرئت مذاکره با من را نداشتید
آقای جلیلی یادتان هست به هنگام اخذ رأی اعتماد برای بنده بهعنوان وزیر نفت در مرداد ۱۳۹۲ نامهای به آقای روحانی نوشتید و از ایشان خواستید که به من ابلاغ کنند که حق نداشته باشم در مجلس از کرسنت حرفی بزنم و بعد رفیق فابریکتان آقای زاکانی هر چه میشد در مورد کرسنت علیه منِ دست و زبانبسته گفتند و من نتوانستم در مقابل آن حرفی بزنم؟ چون از قبل برنامه چنین تنظیمشده بود گرچه با کمک خدا رأی آوردم، اما ثابت کردید جرئت مذاکره رویاروی با من را از همان ابتدا نداشتید.
۱۰ میلیارد دلار دود شد
آقای جلیلی بنده ۳۰ سال وزیر بودم نفستان درنیامد امروز کرسنت، کرسنت میکنید؟ عملکرد سیاه شمارا کرسنت تمیز نمیکند، حداقل درآمد ما در این قرارداد ۱۰ میلیارد دلار بود که با اقدامات شما هدر رفت، دود هوا شد و یا از زیرزمین توسط ابوظبی از مخزن مشترک برداشت شد. چه بگویم؟ یکی داستانی است پر آب چشم.
جر خدا پناهی ندارم
آقای جلیلی مناظره کنیم شما همه باهم بنده تک. یک کلمه بگو بله و بیا.
من هیچ قصدی برای پذیرش هیچ مسئولیتی در دولتها ندارم شما فقط زورتان به منِ بیکس بیپناه میرسد که جر خدا پناهی ندارم و هرروز مرا به اینطرف و آنطرف میکشانید، من ۴۶ سال به کشورم و مردم خدمت کردم حالا سر پیری و باریش سفید هرروز باید با پیگیری مصرانه امثال شما به دادگاهها و سایر دستگاههای نظارتی بروم این است عاقبت کار من.
خدا میبینند آقای جلیلی، بدانید خدا میبیند، خدا به همه ما خیر بدهد؛ والسلام.