ستاره - صبح، فائزه صدر: پس از دو سال اداره لبنان بدون رئیسجمهور، سرانجام پارلمان لبنان برای ساماندهی به این وضعیت تشکیل جلسه داد و ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش را به عنوان رئیسجمهور جدید این کشور انتخاب کرد. رئیسجمهور لبنان با ۹۹ رأی نمایندگان پارلمان انتخاب شد. اگر چه در دور اول رأی گیری حزب الله و جنبش امل از دادن رأی به عون خودداری کرده بودند، اما در دور دوم پس از توافق بر سر موضوعاتی چون بازسازی دولت، وزارت مالیه، استراتژی دفاعی و فرماندهی بعدی ارتش، به او رأی دادند. جوزف عون یکی از چهرههای محبوب، برجسته و بی حاشیه لبنان به شمار میرود. با توجه به تبریک وزارت امور خارجه ایران به این شخصیت سیاسی به نظر میرسد جمهوری اسلامی با انتخاب عون برای اداره دولت لبنان همدل است. آنچه مبهم مینماید وضعیت حزب الله و نوع ارتباط ایران با این مجموعه در دولت جدید لبنان است. ستاره صبح در گفتوگو با علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
علی بیگدلی در رابطه با انتخاب رئیسجمهور لبنان و نسبت این اتفاق با موقعیت جدید حزب الله در این کشور گفت: انتخاب رئیسجمهور لبنان به دنبال تضعیف حزب الله صورت گرفت. امروز صحنه سیاسی لبنان در حال سر و سامان گرفتن است. رئیسجمهور جدید نظامی است و میتواند درباره ارتش لبنان اقداماتی انجام بدهد.
وی افزود: آمریکا برای کمک به لبنان اعلام آمادگی کرده است در میان کشورهای غربی فرانسه نیز پیشنهاد داده در آموزش و نوسازی ارتش مشارکت داشته باشد. از این رو میتوان خیز برداشتن لبنان به سمت غرب را پیش بینی کرد. این تحلیلگر سیاسی در رابطه با پیش بینی موقعیت جدید حزب الله لبنان در صحنه سیاسی این کشور گفت: کمکهایی که کشورهای عربی و اروپایی به لبنان میکنند پیش بینی میشود صحنه سیاسی لبنان از دست حزب الله خارج میشود. نفوذ و قدرت نظامی حزب الله در لبنان تضعیف شده، ولی حزب لله میتواند به شکل گروهی سیاسی وارد صحنه تصمیم گیری شود. وی در این رابطه تاکید کرد: لبنان به سمت کشوری مستقل تحت حمایت غرب میرود. امروز در این کشور از لزوم خلع سلاح حزب الله صحبت میشود که این خبر خوبی نیست. معلوم میشود تمام کارهایی که طی بیش از یک سال اخیر در منطقه صورت میگرفت از جمله تضعیف حزب الله لبنان و سقوط بشار اسد سازمان یافته بود و سالها روی آن کار میکردند.
وی افزود: به نظر میرسد آن برنامه و سازماندهی هنوز هم ادامه دارد و طرحهای دیگری وجود دارد که به اجرا در آمدن آنها نیز به زیان جمهوری اسلامی تمام خواهد شد.
بیگدلی در مورد موضوع خلع سلاح حزب الله گفت: خلع سلاح حزب الله مشکل است، ولی اجرای شروطی که در قرارداد صلح آمده برای لبنان ضرب امنیتی ایجاد میکند. حزب الله میخواهد وجهه نظامی گری اش را حفظ کند. این گروه بزرگترین مجموعه شبه نظامی جهان است.
وی تاکید کرد: نگاه حزب الله به اسرائیل در لبنان ناامنی ایجاد کرد و تنش و درگیری اخیر در لبنان موجب تضعیف موقعیت این گروه در داخل لبنان شد.
این استاد دانشگاه با تمرکز بر موقعیت حزب الله لبنان اضافه کرد: تزلزلی که امروز در میان حزب الله و هواداران این گروه ایجاد شده در کنار بالا بودن سرعت تحولات منطقه، اجازه نمیدهد این مجموعه ویژگی نظامی گری اش را احیا کند.
وی ادامه داد: جنگ حزب الله با اسرائیل و آثار و تبعاتی که در لبنان به جا گذاشت موجب کاهش محبوبیت حزب الله میان مردم لبنان شد. این گروه مهمترین نیروها و طیف رهبری خود را در جنگ اخیر از دست داد. اگر حزب الله نتواند نفوذ خود را در میان طیفهای مختلف لبنان به دست آورد، غرب این ظرفیت را میرباید زیرا امروز لبنان آمادگی جایگزینی حزب الله را دارد.
این کارشناس سیاسی با اشاره به تأثیر تحولات لبنان بر موقعیت جمهوری اسلامی گفت: ژئوپولتیک منطقه در حال تغییر است، ولی این تغییر لزوماً به زیان کشورهای درگیر نیست. معادله تغییر باعث شده تا جمهوری اسلامی نفوذش را در منطقه از دست بدهد.
وی افزود: ایران هنوز نشانههایی از تغییر سمت و سوی سیاست خارجی رسمی و غیر رسمیاش نشان نداده است، ولی سرعت تحولات چنان است که منتظر درک و تصمیم ما برای تطبیق یا عدم پذیرش تغییرات نخواهد ماند.
علی بیگدلی در پایان گفتوگو با تاکید بر لزوم درک درست واقعیتهای منطقه خاطر نشان کرد: تغییر خاورمیانه، واقعیتی است که ایران باید بپذیرد و براساس آن رفتار خود را در منطقه تغییر دهد. شاید یکی از پیامهای سفر آقای سودانی به تهران، لزوم تغییر دیدگاه ایران نسبت به منطقه باشد. ایران بازیگر مهمی است و همراهیاش با کشورهای منطقه میتواند خاورمیانه را به جای امنی تبدیل کند که برای توسعه آغوش گشوده است.