ستاره صبح - فائزه صدر: دونالد ترامپ ۹ روز دیگر در جایگاه رئیسجمهور جدید ایالات متحده قرار میگیرد، موقعیتی که چهار سال برای دستیابی به آن تلاش کرده است. سؤال این است که قسم رئیسجمهور آمریکا برای محافظت از منافع ایالات متحده برای جهان، خاورمیانه و به ویژه جمهوری اسلامی به چه قیمتی تمام خواهد شد؟ ستاره صبح در جست و جوی پاسخ این پرسش با قاسم محبعلی، دیپلمات پیشین گفتوگو نشست که در ادامه میخوانید:
قاسم محبعلی در رابطه با حضور مجدد ترامپ در کاخ سفید گفت: سیاست خارجی ترامپ راهبرد واحدی برای تمام مناطق ندارد و باید منتظر رویکردهای متفاوتی باشیم. ترامپ در دولت اول خود نشان داد که در سیاست مربوط به روسیه، با اروپاییان هم عقیده نیست. طی سالهای اخیر نیز این موضوع را با اظهار نظرهای متعددش درباره بحران اوکراین نشان داده است.
وی افزود: ترامپ معتقد است روسیه برای منافع حیاتی آمریکا اولویت ندارد. اگر ترامپ وارد موضوع اوکراین شود در حقیقت برای کاهش هزینههای ایالات متحده در قبال این بحران اقدام خواهد کرد.
این دیپلمات پیشین با اشاره به سیاستهای ترامپ در قبال چین یادآور شد: چین مسئله رئیسجمهور جدید آمریکا بوده و هست. ترامپ به دنبال مهار قدرت چین است. اگر موفق شود این کشور را از میدان خارج کند برای او دستاورد بزرگی خواهد بود.
وی اضافه کرد: در خاورمیانه نگاه ترامپ به اسرائیل، مشابه نگاه ارزشی دیگر روسای جمهور ایالات متحده نیست، بلکه او نه تنها اسرائیل را به عنوان یک متحد، بلکه مجری بخشی از سیاستهای آمریکا در غرب آسیا تعریف کرده است. سعی ترامپ برای پیشبرد صلح ابراهیم در منطقه، تلاش رئیسجمهور آمریکا در جهت استقرار سیستمی است که منافع ایالات متحده را برای دورههای متوالی تأمین خواهد کرد.
محبعلی در مورد سیاستهای خاورمیانهای ترامپ گفت: ویژگی تیم جدید کاخ سفید، رادیکال بودن و گرایش به سیاستهای حمایتی آمریکا در قبال اسرائیل است. کارهایی که در دولت نخست ترامپ صورت گرفته بود، باز از سر گرفته میشود ترامپ کسی نیست که آن برنامهها را به حال خود رها کند و طرحهای دیگری را پیگیری کند. دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ فرصتی است تا کارهای نیمه تمام را تمام کند.
وی با اشاره به تبعات سیاستهای رئیسجمهور جدید آمریکا در قبال ایران افزود: ترامپ با فشار بر ایران به موضوع خاورمیانه ورود خواهد کرد. دولت آینده ترامپ در قبال ایران و محور مقاومت رویکردی تند و تیز اتخاذ خواهد کرد. ترامپ تجربه دور نخست ریاست جمهوری خود را تکرار میکند.
وی در این رابطه تشریح کرد: ایران برای حلوفصل مشکلات اقتصادی خود به ایجاد رابطه با غرب نیاز دارد. برای توسعه اقتصادی، انتقال تکنولوژی و جذب سرمایهگذاری خارجی باید با غرب و کل جهان در ارتباط بود.
این کارشناس سیاسی با اشاره به لزوم رفع تحریم خاطر نشان کرد: رفع تحریم بدون توافق با آمریکا ممکن نیست. وضعیت فعلی ایران به یک جاده یک طرفه میماند که نمیتوان با پیمودن این مسیر به رشد و توسعه رسید. بحرانهای اقتصادی و تهدید جنگی که هنوز شعلههای آن در منطقه روشن است. فضای بی ثبات و ناپایدار اقتصاد ایران را استمرار میبخشد.
وی گفت: ایران باید ابتدا برای خاتمه دادن به این تهدید و سپس برای رفع تحریم اقدام کند. این هدف بدون تفاهم سیاسی با آمریکا میسر نخواهد شد. بهبود روابط ایران و غرب به طور قابل توجهی از شدت تهدیدات امنیتی و نظامی علیه ایران میکاهد.
رئیس پیشین بخش خاورمیانه وزارت امور خارجه مطرح کرد: آنچه در دولت نخست ترامپ تجربه کردیم بار دیگر تکرار خواهد شد. باید دریافت که هیچ کشوری در دنیا در فضای ملتهب و یا بدون وجود مناسبات خارجی سازنده توسعه پیدا نمیکند.
قاسم محبعلی در پایان گفتوگو اضافه کرد: در حال حاضر مهمترین نیاز ایران توسعه و رشد اقتصادی است که نیازمند روابط همه جانبه با کشورهایی است که میتوانند به رفع نیازهای ایران کمک کنند. برداشته شدن تحریمها، روابط اقتصادی و تجاری ایران را با دنیا عادی خواهد کرد.