ستاره صبح - فائزه صدر: ترامپ ۲۰ ژانویه (اول بهمن) وارد کاخ سفید میشود و قدرت را به دست میگیرد، این سؤال وجود دارد که آیا رئیسجمهور جدید آمریکا، همان ترامپ پیشین با سیاستهای گذشته خواهد بود یا خیر؟ زمزمه مذاکرات میان ایران و آمریکا و اخباری مبنی برآمادگی دولت چهاردهم برای آغاز مذاکرات، در چنین شرایط مبهمی به گوش میرسد. ستاره صبح در گفتوگو با حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
حشمت الله فلاحت پیشه گفتوگو با ستاره صبح را با مقایسه رفتار ترامپ و دولتمردان ایران آغاز کرد. وی گفت: برخلاف ترامپ که این روزها با تجربه عمل میکند، اطرافیان مسعود پزشکیان در رابطه با موضوع ایران و آمریکا بی تجربه عمل میکنند. ترامپ پس از پیروزی در انتخابات سعی کرده انرژی خود را حفظ کند و به گونهای مرموز در رابطه با موضوع ایران سکوت کرده است.
وی در این رابطه افزود: دونالد ترامپ از زمان رأی آوریاش تا امروز فقط یک بار آن هم تحت فشار خبرنگاران به سؤالی درباره ایران پاسخ داد. او کمتر از ایران اسم میبرد و سعی دارد تمام جوانب را بررسی کند و سپس سیاست خود درباره ایران را اعلام کند. به عقیده من ترامپ پس از ورود به کاخ سفید سعی میکند هم زمان با بازگشت به سیاست فشار حداکثری مسئله مذاکره با ایران را مطرح کند.
رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطرنشان کرد: پیام اول او توسط نخستوزیر ژاپن در دولت روحانی به ایران داده شد و نتیجهای در بر نداشت. اگر مطمئن شود که پیام دوم اش توسط ایرانیها دریافت و بررسی میشود، طرحی مذاکراتی برای ایران ارسال خواهد کرد.
وی اظهار داشت: این سیاست ترامپ است و اگر امروز حرفی درباره ایران و مذاکرات نمیزند به این دلیل است که میخواهد انرژی و سیاست اش را در سکوت نگه دارد و با ابهام، از موضع قدرت وارد شود.
فلاحت پیشه تاکید کرد: در چنین شرایطی شاهد بی تجربه بودن اطرافیان آقای پزشکیان هستیم تا جاییکه دولت چراغ سبزهای بی پاسخی به آمریکا میفرستد. این چراغ سبزها نشان دهنده تلاش برای مذاکره از موضوع ضعف است و نه تنها خدمتی به کشور نمیکند بلکه بیشتر ضعف را نشان میدهد. حتی اگر در چنین فضایی مذاکرهای آغاز شود به ضرر کشور خواهد بود.
وی گفت: مذاکره با آمریکا در زمره مقولات کلان سیاست خارجی است و جایگاه چنین پروندههایی در شورای عالی امنیت ملی است. طبیعتاً در این شورا باید تصمیم گرفته شود و رئیسجمهور به عنوان رئیس این شورا میتواند این موضوع را با شخصیتهای حقیقی و حقوقی شورا دنبال کند و مجوز مذاکره یا عدم مذاکره بگیرد. نماینده پیشین مجلس در رابطه با خبر مجوز گرفتن دولت برای مذاکره با آمریکا گفت: کسانی که موضوع مذاکره با آمریکا را از زاویه تصمیم دولت مطرح میکنند، اطلاع یا شناختی از روند تصمیم گیری در کشور ندارند. کسانی که مدعی مجوز گرفتن دولت از حاکمیت برای مذاکره با آمریکا هستند و از اختیار دولت در این حوزه حرف میزنند باز با مشکل عدم شناخت روبهرو هستند. مسعود پزشکیان همین حالا برای مسائل کم اهمیتتری مثل برداشتن فیلتر از اینترنت و تصویب کنوانسیونهای مرتبط با اف ای تی اف با مشکلات و موانع جدی روبهرو است چه برسد به بحث مذاکره با آمریکا!
وی تشریح کرد: هرگونه تصمیم در رابطه با آمریکا ابتدا به موضوع گیری رسمی دولت ترامپ پس از حضور در کاخ سفید مربوط است و سپس به تصمیم حاکمیت در ایران. به عبارتی ایران باید منتظر بماند و ببیند ترامپ با چه برنامهای بر سر کار خواهد آمد و سپس عمل کند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: اخباری که از رفتار رئیسجمهور آتی آمریکا در حوزههای مرتبط با ایران منتشر میشود. نشان دهنده ملایم شدن موضع ترامپ نیست. به عنوان مثال ترامپ از عراقیها خواسته است حشد الشعبی خلع سلاح شود یا اخبار دیگری مبنی بر تحریک ترامپ در دیگر حوزههای مرتبط با ترامپ به گوش میرسد که نشان دهنده تمایل دولت آینده آمریکا به مذاکره با ایرانی ضعیف شده است.
وی افزود: ترامپ فردی عملگرا است و میداند اگر با تضعیف طرف مقابل فضای مذاکره را ایجاد کند در عرصه دیپلماسی به توفیق نمیرسد و این وضعیت با سیاست کلان اش هم خوانی نخواهد داشت. فلاحت پیشه گفت: باید منظور از مذاکره را فهمید ترامپ کسی بود که قراردادی در حال اجرا را از بین برد و بعد بارها و بارها موضوع مذاکره با ایران را مطرح کرد. معنای چنین دعوتی مذاکره در تعریف دیپلماسی نیست. اگر ترامپ آن زمان به دنبال دیپلماسی بود از برجام خارج نمیشد. ترامپ میخواست ایران را مجبور کند کل برنامه هستهایاش را کنار بگذارد. وی اضافه کرد: طرفهای پیروز و شکست خورده در جنگهای جهانی هم با هم نشستهایی داشتند، هر جلسه دو طرفهای مذاکره نیست. مذاکره به معنی تسلیم بی قید و شرط شبیه به آنچه بعد از جنگ جهانی بین ژاپن و آمریکا شکل گرفت نیست. رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس اعلام کرد: ترامپ مسائل را از زاویهای شخصی میبیند. همه چیز از نظر ترامپ برد و باخت است. به ویژه که او در این دوره امنیت دوره پیشین را ندارد. این موضوع که عدهای در داخل و خارج از آمریکا به دنبال کشتن او هستند، وی را آزار میدهد. وی ادامه داد: ترامپ باید وارد کاخ سفید شود به امنیت ذهنی برسد و از پشت دیوارهای قلعه کاخ سفید اولین فرمانهایش را امضا کند. روسای جمهور در روزهای اول حدود بیست فرمان را امضا میکنند اگر موضوع ایران جزو فرمانهای امضا شده در روز اول ریاست جمهوری ترامپ باشد، نشان دهنده اهمیت موضوع ایران برای آمریکا خواهد بود.
این تحلیلگر سیاسی گفت: اگر ترامپ فرمان آغاز مذاکرات با ایران را امضا کند، دیپلماسی شروع میشود. امضای فرمان شروع فشار حداکثری نشان دهنده آغاز رابطه سخت ایران و آمریکا است. اگر اسم ایران مطرح نشود به این معنا است که ترامپ به زمینه سازی برای کنشهای دیپلماتیک فرصت میدهد.
حشمت الله فلاحت پیشه در پایان سخنان خود متذکر شد: پس از ورود ترامپ به کاخ سفید با میدانی عینی روبهرو خواهیم بود که جایگاه ایران را در آمریکای ترامپ مشخص میکند. باید بپذیریم که در شرایط کنونی مهمترین دغدغه ترامپ امنیت خودش است. ترامپ واقعی بعد از ورود به کاخ سفید خودش را نشان خواهد داد.