قیمتگذاری دستوری عامل توزیع رانت، فساد و التهاب در بازار
وزیر امور اقتصادی و دارایی در آستانه عملیاتی شدن بازار ارز تجاری از ۲۶ آذرماه اعلام کرد: قیمتگذاری دستوری در بازارها ازجمله بازار ارز، جز توزیع رانت، ایجاد فساد و تشدید سفتهبازی و التهاب در بازار ارز نتیجهای به بار نمیآورد. عبدالناصر همتی در حساب خود در ایکس نوشت: بر اساس یافتههای علم اقتصاد و تجربه خود در این سالها میگویم که بدون مهار تورم، دفاع از نرخهای ارز غیرواقعی، اگر هم در کوتاهمدت فایده اندکی برای آن متصور شویم، پایدار نیست بلکه با از بین بردن ذخایر ارزی، امنیت اقتصادی کشور را دچار آسیب جدی میکند.
رانت ارزی
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس گفت: اخیراً دولت اجازه دادبخش خصوصی بنزین سوپر وارد کند. کشور محدودیت ارز دارد برای واردات بنزین رالیتری ۴۰ هزار تومان میخرند و ۳ هزار یا ۱۵۰۰ تومان میفروشند. اگر روی گنج قارون هم نشسته باشیم کم میآوریم. این مسیر درست نیست. البته مجلس تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین در بودجه ۱۴۰۴ نگرفته است. خودروسازان میگفتند که ارز نداریم در شرایطی که تا آبان ماه سال گذشته حدود ۶ و نیم میلیارد دلار فقط برای واردات قطعات ارز در اختیار خودروسازان قرار گرفت و این تا پایان سال ۸ میلاد دلار میشود. چطور برای واردات قطعات ارز هست ولی برای واردات خودرو، ارز نباشد؟ این منطقی نیست. نمیخواهم موضوع را بازکنم ولی رانتهایی هم وجود دارد. ما در مصوبهای ملزم کردیم خودروسازان هرچقدر قطعات وارد میکنند نصف آن را باید خودرو وارد کنند.
نفوذ در دولت
بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش بابیان اینکه دنیا به سمتی پیش میرود که تمام عرصهها دانشبنیان میشوند، اظهار داشت: در دنیا اقتصاد از سال ١٩۵٠ به بعد به سمت رویکرد دانشبنیان حرکت کرده و اقتصاد مجازی، اقتصاد هوشمند و اقتصاد دانشبنیان با محوریت دانش و علمی شکلگیری شد و حتی قدرت هم در دانایی و علم است. بنابراین فضای عمومی رو به سمت دانش و فناوری است و حکمرانی باید بر پایه علم و دانش باشد و بهطورقطع پیشران تحولات تا ٢٠۵٠ حتماً پژوهش دانش و علم است.
عبور دنیا از دوره کشاورزی به علم
وی افزود: در دنیا حکمرانی به سمتی رفته که فناوریهای نوپدید شکلگرفته و این پیچیدگی با اتکا به علم و فناوری به سرمنزل مقصود میرسد اما در ایران پژوهشها در تصمیمگیریها منشأ اثر قرار نمیگیرند در حالیکه اینیک الزام است و ناچار به رویکرد پژوهشی هستیم. در ایران یکی از معضلات این است که با یکسری برو کرات سنتی مواجه هستیم که با این برو کرات بهطور درست و غلط برای اداره امور تجاربی کسب کردهاند و نمیدانند که دنیا از عرصه کشاورزی عبور به عرصه دانایی و علم رسیده و این افراد کمتر به نوآوری خلاق توجه دارد و درنتیجه این روند در ایران سالاری یک سد و مانع برای استفاده از راهحلهای اداره کشور وجود دارد .
تعارض منافع در واردات خودرو
وی گفت: مانع دیگر برای استفاده نتیجه پژوهشی تعارض منافع است که در آن فساد هم وجود دارد و دستهای مختلف در کار هستند مانند موضوع واردات خودرو درحالیکه مسئولان متعددی بر آن اصرار دارند اما واردات خودرو درنهایت به سرانجام نمیرسد. با پدیده تسخیر دولت مواجه هستیم به طوریکه افراد در تصمیمگیریها نفوذ دارند و بهنوعی مسیر را از اجرای مأموریت منحرف به منافع خود تغییر میدهند.
تربیت ۱۰۰۰ مدیر توانا
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور در نشست صمیمانه با اعضای جبهه اصلاحات جنوب غرب استان تهران گفت: ما وظیفه داریم که به نسل آینده هم فکر کنیم، ما نمیتوانیم همه پول نفتی که استخراج میکنیم را خرج کرده و چیزی برای نسل آینده باقی نگذاریم. در حال حاضر ما دو برابر پولی که از هدفمند کردن یارانهها به دست میآید، یارانه میدهیم. اجازه نمیدهیم که در بهترین ساعات کاری، برق و گاز صنعت قطع شود بلکه کار را از دستگاههای دولتی و اداری شروع کردهایم و در این مسیر«قاطع» هستیم، ما تمامی مدیران دولتی را که اضافه مصرف دارند توبیخ میکنیم . مصارف دولتی باید به ۵۰ درصد مصرف کنونی برسد. گاز باید به صنعت برسد، ما رویه گذشته را دنبال نخواهیم کرد که گاز و برق صنعت، فدای مصرف بالای خانگی و دولتی بشود. مقام معظم رهبری پرورش ۱۰۰ مدیر توانا را به ما تکلیف کردهاند و ما یک پروژه برای تربیت ۱۰۰۰ مدیر را شروع کرده ایم.