ستاره صبح آنلاین، اعظم طاهری: مسئولان تاکید دارند که در حوزه آرد و نان مشکلی وجود ندارد، اما مشاهدات میدانی از جمله صف های طولانی مقابل نانوایی ها در برخی از مناطق شهری و همچنین گوش سپردن به درد و دل مردم و گلایههای نانوایان، نشان می دهد که بر خلاف ادعای مسئولان، این صنف و مشتریان با مشکلات عدیده ای روبرو هستند. برخی نانواها به بهانه نداشتن آرد کافی صبح یا ظهر تعطیل می کنند. کم بودن ساعات پخت نان به شلوغی صف ها دامن می زند. بعضا نان کوچکتر از وزن مصوب پخت می شوند و کیفیت پایین نان در نانوایی ها محل بحث است. به تاکید مدیر مسئول ستاره صبح که یک سال در گفتار و نوشتار اظهار کرده مردم در کشور به دنبال هیچ چیزی نیستند، جز نان، آب و هوای سالم که در این ارتباط به سراغ محمد رضا نظر نژاد، رییس اتحادیه نان سنگک تهران رفتیم تا جویای مشکلات حوزه نان باشیم.
به عنوان کسی که در راس اتحادیه نان سنگک تهران قرار دارید، با چه نوع گزارش ها و شکایت هایی روبرو هستید؟
ابتدا باید عرض کنم که مردم ولی نعمت ما هستند. و هر گله و شکایتی دارند ما گوش به اوامر آن ها داریم. اما نانوایان هم جزو همین مردم هستند. پس چرا به گلایه های آن ها گوش ندهیم؟!
در مورد نان دولت دو سال پیش نرخ داده است و در دو سال گذشته نانوا نرخ جدید نداشت و نمی توانست نان را گران کند. من می پرسم در دو سال گذشته قیمت کدام کالا ثابت مانده است؟! از طرفی در همان مواردی که دولت نرخ جدیدی برای نان تصویب می کرده هم نرخ درستی نداده است. وقتی تورم وجود دارد و نرخ کالا ها و خدمات بالا رفته چرا نرخ نان و مزد کار نانوا را ثابت نگه داشته اند؟! آقایان می گویند نان گران نمی شود. ولی وقتی همه چیز گران می شود و نان گران نمی شود این خود ظلم به نانوا است.
مگر نانوا جزو مردم این مملکت نیست؟ خرج همه خانواده ها بالا رفته است. نانوا هم در همین جامعه زندگی می کند و خدا و همین مردم شاهد هستند که چه کار پر زحمتی دارد. شیر و گوشت و تخم مرغ در دو سال گذشته از چه نرخی به چه قیمتی رسیده اند؟! کدام عقل سالمی باور می کند که در این روند نان گران نشود. اگر گران نشده یعنی پخت نان برای نانوا و دولت تماما ضرر است. گندم هم گران شده و کشت برای کشاوز صرف نمی کند. کمبود آرد مساله ای جدی است. ولی دولت اصرار دارد نان گران نشود.
برجسته ترین مساله صنف که در نارضایتی مشتریان از میزان تولید و کیفیت نان تاثیر گذاشته چیست؟
مزد کارگر بالا رفته و با این قیمت ها برای نانوا صرف نمی کند کارگر بگیرد در نتیجه یک واحد نانوایی نهایتا با یکی دو نفر کار می کند و سرعت و کیفیت پخت کم می شود و نارضایتی ایجاد خواهد شد. یه عنوان نمونه عرض می کنم که یک واحد نانوایی در ماه 25 میلیون تومان فقط برای صبحانه، ناهار و شام کارگر هزینه می کند. اگر غیر از این باشد که نمی تواند پخت کند و نان دست مردم بدهد.
توجه داشته باشید که هر واحد نانوایی یک ملک تجاری است. قیمت اجاره مغازه ها در سال های اخیر چقدر رشد کرده است؟ عوارض شهرداری رشد کرده است. بهداشت و تعزیرات با سختگیری های خود بری واحد نانوایی هزینه ایجاد می کنند. دولت با چه منطقی حوزه نان را مدیریت می کنند؟!
هر سال در مورد نان مثل سایر کالا ها باید نرخ جدید داده شود. من دو دهه است که در هیات مدیره اتحادیه نان سنگک حضور دارم و شهادت می دهم در این سال ها هیچ وقت نرخ واقعی نان را نداده اند. همیشه بر سر نرخ واقعی نان می زنند و همان نرخ را هم به موقع اعلام نمی کنند.
ستاره صبح در یک سال گذشته از زبان مدیر مسئول به دفعات اعلام کرده که نان، آب و هوای سالم مشکل و خواسته مردم است. به نظر شما برای تامین نان چه موانعی باید از میان برداشته شوند؟
شورای رقابت در حوزه نانوایی ها دخالت کرد و قانون حریم نانوایی ها را برداشت. نانوایی های زیادی ایجاد شد و مزد ها کمتر شد اما مخارج همینطور بالا رفت.
نتیجه آن دخالت های غیر صنفی و غیر کارشناسی این شد که امروز کار نانوایی برای نانواهای سنتی که نسل اندر نسل این کار را انجام می دادند هم صرف نمی کند و بسیاری از نانوا ها یا این کار را رها کردند یا در فکر تغییر شغل هستند. آنچه تا اینجا خارج از حوزه صنف برای ما تصمیم گرفته می شده را باید به خودمان و صنف نانوایان واگذار کنند. دولت از وظیفه اصلی خود یعنی نظرت خارج شده و در مسیر دخالت قرار گرفته است. نتیجه دخالت ها همین وضعیت امروز است که نان ما و مردم را آجر کرده اند. دولت به جای اینکه جامعه را از نرخ نان آزاد بترساند نرخ آرد نانوایی را آزاد کند و به مردم یارانه نان بدهد. در این شرایط ایجاد تعادل بین مصرف و هزینه در دست مردم است. قیمت نان باید تابع قانون عرضه و تقاضا باشد نه اینکه دستوری تعیین شود.