ستاره صبح آنلاین/پیام فیض: در نشست سران سه قوای مجریه، مقننه و قضاییه بر پیگیری و اجرای قانون مولدسازی اموال مازاد دولت تاکید شد.رئیس جمهور در جلسه عصر دیروز هیات دولت گفت: «همکاری همه دستگاهها برای مولدسازی داراییهای دولت در راستای اجرای مصوبه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا ضروری است».در این طرح یک هیات هفت نفره به ریاست محمد مخبر وظیفه فروش اموال دولت را همراه با مصونیت قضایی به عهده دارد.در ارتباط با این موضوع وزیر اقتصاد وعده داد سطحی از شفافیت که تاکنون سابقه نداشته در فروش اموال دولت رعایت خواهد شد.در ارتباط با این موضوع ستاره صبح گفتگویی با محمدرضا خباز نماینده پیشین مجلس انجام داده که در ادامه می خوانید:
به نظر شما طرحی که دارای مصونیت قضایی و فارغ از نظارت باشد چه پیامدی دارد؟
اصل واگذاری مسئولیت های غیر حکومتی به بخشی خصوصی از نظر اقتصادی کار درستی است.هر دولتی در مرحله اول وظیفه دارد با حکمرانی و نظارت دقیق بستر جلب رضایت،رفاه ، آسایش و امنیت مردم را فراهم کند. اینکه دولت خودش به عنوان پیمانکار به مسائل اقتصادی وارد شود کار غلطی است.متاسفانه در سال های اخیر نه تنها کار به بخش خصوصی واگذار نشده بلکه در کشور دستگاه های خصولتی ایجاد شده اند که نه دولتی است و نه خصوصی.خوبی دستگاه های دولتی این بود که اگر یک مجلس توانمند سرکار باشد از آنها حساب کشی می کند و بر آنها نظارت می کند اما دستگاه های خصولتی پاسخگو نیستند و نهاد ناظر بر آنها مشخص نیست.
بنابراین اگر کارهایی که به دولت مربوط نیست به مردم واگذار شد کار درستی است.طرح مولد سازی که دولت قصد اجرای آن را دارد روش درست و پسندیده ای نیست.
اولا جلوی شفاف سازی را می گیرد.یکی از مشکلات اقتصاد عدم وجود شفافیت در اقتصاد است.ثانیا دستگاه های خصولتی و نهادها اقتصادی کشور را که وابسته به بخش خصوصی و دولت نیستند را تقویت می کند.ثالثا اصل موضوع که فروش اموال را به یک گروه هفت نفره واگذار کنند محل ایراد است.
زیرا کشور مجلس شورای اسلامی دارد.اگر قرار باشد بحث های مهم و سرنوشت ساز برای اقتصاد از کانال مجلس پیش نرود و به یک هیات هفت نفره واگذار شود مجلس به چه دردی می خورد؟
سران قوا می خواهند آن گروه هفت نفره اول انقلاب که واگذاری زمین به بخش خصوصی و کشاورزان را پیگیری می کرد،یادآوری کنند. اما مهمترین بخشی که در مصوبه مولد سازی محل نگرانی است عدم پاسخگویی و نظارت نهادهای حکومتی است.هیچ دستگاهی حتی دستگاه قضایی حق سوال و جواب از هیات هفت نفره را ندارد و محرمانه هم هست.به قول معروف آن را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است؟ اگر کار آنها درست است باید پاسخگو هم باشند اما اگر بنای مخفی کاری دارند آن بحث دیگری است. پنهان کاری در هر بخشی از حاکمیت موجب کاهش اعتماد عمومی مردم می شود. مصوبه مولد سازی ایرادات فراوانی دارد و برخی اصول قانون اساسی را زیرپا می گذارد.این طرح نه تنها ابرو را درست نمی کند بلکه چشم را هم کور می کند.افراد هیات هفت نفره معصوم نیستند که پاسخگو نباشند. برای مولد سازی ابتدا باید شفاف سازی شود و سپس از مجرای مجلس پیش برود.متاسفانه در کشور چندین قوه مقننه وجود دارد.در کنار مجلس آنقدر نهادها و مراکز تصمیم گیری و قانوگذاری ایجاد کرده اند که مجلس از حیض انتفاع خارج شده است.
به نظر شما چرا نمایندگان مجلس در جریان تصمیمگیری های جلسات سران قوا قرار نمیگیرند؟
بنده معتقدم که مردم در همه مسائل محرم هستند مگر مسائل طبقه بندی شده.تصمیماتی که مردم در جریان جزئیات آن قرار نمیگیرند باعث عدم شفافیت می شود.به طور مثال تاکنون هیچکس درباره جزئیات قرارداد ایران با چین اطلاعی ندارد. مجلس نه تنها طرح شفافیت رای نمایندگان را تصویب نکرد بلکه هرچه که می گذرد ناکارآمدی خود را در نظارت و شفافیت بیشتر نشان می دهد.مجلس وظیفه دفاع از حقوق مردم را دارد. تصمیمی که سران قوا از طرف مردم می گیرند باید به اطلاع مردم هم برسد.جای تاسف است که نمایندگان مجلس از جزئیات طرح های کلان در کشور بی اطلاع هستند.نماینده ای که تحقیر می شود اما دل خود را به حقوق و جلسات خوش می کند جای تاسف دارد. قانون می گوید مردم باید در جریان تصمیمات قرار گیرند.
به نظر شما چرا دولت چنین تصمیمی گرفته است؟
متاسفانه دولت دست به آمارسازی و اعلام برخی مطالب خلاف واقع زده است.اگر دولت مدعی است درآمدش به حد کافی است چرا وزیر اقتصاد اعلام می کند 400 هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد؟ رئیس سازمان برنامه و بودجه ابتدا اعلام می کند 200 هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد اما با حضور در مجلس می گوید که برای سال آینده اصلا کسری بودجه نداریم. رئیس جمهور نیز می گوید کسری بودجه را تا اخر سال بر طرف می کنیم.پرسش این است که چگونه می خواهند کسری بودجه را برطرف کنید؟بنده فکر کردم دولت می خواهد ارز را گران کند یا اسکناس چاپ کند. اما نمی دانستم که می خواهد اموال دولتی را به ثمن بخس بفروشد. بنده معتقدم نحوه واگذاری های دولت غلط است.واگذاری نباید برای درآمد زایی باشد بلکه باید برای بهره وری و افزایش اشتغال و مسائل دیگر باشد.
به نظر شما واکنش نمایندگان مجلس در مقابل مصوبه سران قوا چه باید باشد؟
نمایندگان مجلس ابتدا باید از رئیس مجلس توضیح بخواهند.نمایندگان به رئیس باید هشدار بدهند که نمایندگان را در جریان تصمیم گیری های کلان قرار دهند.حتی نمایندگان می توانند طبق آیین نامه مجلس رئیس را استیضاح کنند. نماینده ای نمی تواند مستقل عمل کند که وامدار و بدهکار جریان یا شخصی باشد.چنین نماینده ای مجبور است که در مقابل اتفاقات سکوت کند. نمایندگان باید آیت لله مدرس را الگوی خود قرار دهند و امیدی به نماینده شدن مجدد و گرفتن مسئولیت پس از رای نیاوردن نداشته باشند.اگر چنین رویکردی را در پیش گیرند می توانند در مقابل تصمیمات نادرست ایستادگی کنند.