سید محمود علیزاده طباطبائی :
نظر شما در ارتباط با احضار برخی چهره های هنری و سیاسی به دلیل تحریک اغتشاشات چیست؟
در قانون جرمی با عنوان نشر اکاذیب جهت تشویش اذهان عمومی وجود دارد.این جرم زمانی اتفاق می افتد که فردی یک مطلب کذب را به قصد بهم ریختن جامعه بیان کند. اگر اظهارات این افراد کذب بوده است جرم محسوب می شود و دادستان به عنوان مدعی العموم می تواند این افراد را احضار کند البته مدعی العموم باید اثبات کند که اظهارات این افراد کذب بوده در غیر این صورت احضار این افراد به دادسرا مبنای قانونی ندارد.
خانم پروانه سلحشوری درگفتگو با خبرگزاری ایلنا گفته برای دفاع از اتهام انتسابی به دادسرا دعوت شده است،موضوع این اتهام انتسابی باید در احضاریه دادگاه نوشته شده باشد. احضاریه افراد باید از طریق سامانه ثنا،پیامک و یا به صورت حضوری به افراد ابلاغ شود اینکه صرفا در رسانه ها عنوان شود معیار قانونی ندارد.
فعالیت چهره های هنری و سیاسی در فضای مجازی چه اثراتی را در جامعه دارد؟
برخی سلبریتی ها توسط تبلیغات صدا و سیما به جایگاهی در میان مردم رسیده اند که طرفداران زیادی دارند و اظهاراتشان روی مردم تاثیر گذار است .متاسفانه در کشور مسائل سیاسی شده است. برخی ورزشکاران و هنرمندان به مرجع سیاسی جوانان تبدیل شده اند که مقصر این موضوع رویکردهای صدا و سیما است.هر فرد درون جامعه باید طبق تخصص و علمی که دارد نظر بدهد.
به نظر شما آیا اظهارات چهره های مشهور در حمایت از مطالبات مردم عنوان مجرمانه دارد؟
دفاع از مطالبات مردم جرم نیست حتی دفاع از مجرم نیز مطابق قانون جرم نیست.
به نظر شما احضار برخی خواص به دادسرا نافی دعوت رئیس قوه قضاییه به گفتگو نیست؟ احضار چهره های ورزشی،سیاسی و هنری که کاری جز فعالیت در فضای مجازی نداشته اند با درخواست رئیس قوه قضاییه مبنی بر گفتگو و بیان اعتراض در تضاد و تناقض است.طبق اصل 9 قانون اساسی که بر همه قوانین جاری کشور حاکم است هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور آزادی های مشروع را، هر چند با وضع قوانین و مقررات ، سلب کند.اینگونه اقدامات سلب آزادی مشروع افراد است.حتی قانون گذار هم نمی تواند آزادی های مشروع را سلب کند چه برسد به مقام قضایی. فعالیت در توییتر و اینستاگرام جرم نیست.زیرا برخی مقامات کشور در این پلتفرم ها عضویت دارند و فعالیت می کنند.
کامبیز نوروزی:
قوه قضاییه برخی چهره های سیاسی فرهنگی و ورزشی را با عنوان «اظهار نظرهای بدون استناد در مورد وقایع اخیر» و «انتشار مطالب تحریک آمیز در جهت حمایت از اغتشاشات خیابانی» به دادسرا احضار کرده است،نظر شما درباره این موضوع چیست؟
نکته اول این است که اتهامی با عنوان اظهار نظر بدون استناد پایه حقوقی ندارد.در قوانین کیفری اعم از قانون مطبوعات و .. چنین عنوان مجرمانه ای وجود ندارد. مشخص نیست پشتوانه حقوقی مقام قضایی برای احضار این افراد چیست.نظر افراد یک امر تحلیلی و تفسیری است.هر فردی نظر خودش را دارد.قرار نیست اگر کسی سخنی می گوید الزاما دلیل و ادله آن را هم قید کند.
عنوان مجرمانه دوم کلمه تحریک آمیز مبهم است.هر خبری ممکن است روی هیجانات مردم اثر بگذارد.به طور مثال امروز که تیم ملی فوتبال با انگلستان بازی دارد اگر نتیجه برد یا باخت باشد کسانی که اخبار فوتبال را دنبال می کنند دچار هیجان می شوند و مطالبی را بیان می کنند.لذا خبر نتیجه بازی فوتبال ایران و انگلستان یک خبر تحریک کننده است.در حرفه روزنامه نگاری اگر خبری تحریک آمیز نباشد ارزش خبری ندارد.بنابراین مطلب تحریک آمیز اشکال ندارد.
به نظر شما چرا پس از دعوت رئیس قوه قضاییه به اعتراض مسالمت آمیز و گفتگو این چهره های احضار می شوند؟
درخواست رئیس قوه قضاییه مبنی بر گفتگو با احضار چهره های فرهنگی و ورزشی در تناقض است.طبیعت گفتگو در عرصه عمومی شکل می گیرد و باید در آن مخالف و موافق بتوانند با هم صحبت کنند.گفتگوی به معنای مذاکره پشت درهای بسته نیست گفتگو زمانی ارزشمند است که در عرصه عمومی انجام شود.ممکن است برخی سخنان خوشایند و برخی دیگر ناخوشایند باشد اما برای جاری شدن امر گفتگو باید هر دو را شنید.
به نظر شما خبر احضار چهره های مشهور باعث کاهش اعتراضات در بستر فضای مجازی خواهد شد؟
به عقیده بنده اینگونه رفتارها باعث افزایش نارضایتی ها خواهد شد.جامعه امروز به مسالمت و وفاق نیاز دارد اما اینگونه رفتارها به این دو امر آسیب می زند.وقتی نارضایتی افزایش پیدا کند شکاف بین دولت و ملت بیشتر می شود. برخی از اقشار جامعه انتقاد می کنند چرا سلبریتی ها راجع به برخی مسائل جامعه اظهار نظر می کنند؟در پاسخ باید گفت سلبریتی ها و چهره های مشهور جزوی از جامعه هستند.نمی توان توقع داشت که در باب مسائل اجتماعی فقط جامعه شناسان سخن بگویند.بنابراین نه تنها سلبریتی ها بلکه همه اقشار جامعه از حق ابراز بیان مطابق اصل 24 قانون اساسی به طور مساوی برخوردارد هستند و کسی نمی تواند این حق را از قشری در جامعه سلب کند.