استعمار مراكش
توسط فرانسه
كشور افريقايى مراكش از نيمه دوم قرن 19م به طور پراكنده مورد تجاوز دول اروپايى قرار ميگرفت و به ويژه اسپانيا توانست به امتيازاتي در اين منطقه دست يابد. با آغاز قرن بيستم دولتهاي انگلستان، فرانسه، آلمان و اسپانيا به صورت رسميتر و آشكاري وارد صحنه جغرافيايى اين كشور شدند. اين امر در حالي صورت ميگرفت كه بر سر تسلط كامل بر كشور مراكش ميان دول اروپايى اختلافاتي برپا شده بود. در نهايت در 7 مارس 1912م ميان سلطان وقت مراكش و دولت فرانسه توافقنامهاي امضا شد كه به موجب آن، تحت الحمايگي مراكش توسط فرانسه رسميت مييافت و فرانسه نيز متعهد ميشد منافع اسپانيا در اين منطقه را تامين نمايد و متصرفات اسپانيا در مراكش را محترم بشمارد.
رزم آرا به دلیل مخالفت با ملي شدن نفت ترور شد
16اسفند 1329 [و در آن سال برابر با هفتم مارس 1951] سپهبد حاجعلي رزم آرا نخست وزير وقت كه براي شركت در يك مجلس ترحيم به مسجد شاه [واقع در بازار تهران] رفته بود با گلوله خليل طهماسبي، از اعضاي جمعيت فدائيان اسلام كشته شد و دو روز بعد حسين علاء برجاي وي نشست و نخست وزير شد و از يكم فروردين 1330در تهران حكومت نظامي برقرار كرد. [حاجعلی نامی است که پدرش براو نهاده و در شناسنامه اش قید شده بود].طهماسبي در بازجويي گفته بود كه چون رزم آرا خائن به ملت بود او را كشتم. چهار روز پيش از اين رويداد، جمعيت فدائيان اسلام در همان مسجد اجتماعي برپا كرده بود و از رزم آرا كه با ملي شدن نفت وطن مخالفت مي كرد شديدا انتقاد كرده بود.روز پس از رويداد، آية الله كاشاني اقدام خليل طهماسبي را در كشتن رزم آرا «امري واجب» اعلام داشت و از طهماسبي به عنوان نجات دهنده ملت يادكرد.يك روز پس از كشنه شدن رزم آرا، كميسيون ويژه مجلس [کمیسیون فوق العاده بررسی مسئله نفت و طرح ملي شدن آن] به رياست دكتر محمد مصدق، طرح ملي شدن نفت را كه رزم آرا با آن مخالفت مي كرد به تصويب رساند. برغم اعتراض دولت انگلستان، مجلس شوراي ملي 24 اسفند و سنا چهار روز بعد بر اين مصوبه صحه گذاردند كه 29 اسفند به صورت قانون در آمد. 29 اسفند يک روز ملي اعلام شده است و تعطيل عمومي است. گزارش هاي آن زمان روزنامه هاي تهران نشان مي دهد كه از 17 اسفند (روز تصويب طرح ملي شدن نفت در کميسيون ويژه مجلس) تا پايان سال 1329 تظاهرات و شادماني ايرانيان يك لحظه قطع نشده بود.
خاطرات هاشی رفسنجانی
16 اسفند سال 1377: صبح براى مراسم روز آبخيزدارى، از منزل به سوى طالقان رفتيم. در مسير، به طور عبورى از شهرك تحقيقاتىكاوش بازديدكردم. دو سه ساختمان در حال ساخت است. قطعه مربوط به دفتر نشر معارف انقلاب هم اطرافش، درختكارى شده؛ با آبيارى قطرهاى. در مسير، مهندس [حمید] عبداللهى، معاون آبخيزدارى جهاد [سازندگی]، توضيحات داد. در ارتفاعات مُشرف بر طالقان، يك سايت آبخيزدارى را ديديم؛ با توضيحات مسئولان جهاد و مردم كه مشاركت دارند.آقاى عباس ملكى، [از دفتر مشاورت رهبری در امور بینالمللی] آمد و از بىنظمى جناح [جامعه] روحانيت [مبارز] در انتخابات شوراها و ضررهاى اقدامات نسنجيده آقاى [علی] موحدى ساوجى، [رییس هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها] گفت و از من خواست كه مقدارى بيشتر حرف بزنم.