این روزها تورم و افزایش قیمت دلار روی همه چیز سایه افکنده و در این رابطه صنعت نشر و چاپ کتاب هم از این فشار تورمی بینصیب نمانده تا جایی که به گفته یک فعال صنعت نشر شرایط بهگونهای است که فعالان این عرصه یا باید از سود خود بزنند یا کتاب چاپ نکنند. مدیر نشر ثالث گفت: «شرایط اکنون بهگونهای است که ما فقط به امید زندهایم.» جزییات بیشتر را در ادامه به نقل از همشهری آنلاین میخوانید.
در شرایط کنونی کتاب اولویت مردم نیست
علی جعفریه مدیر نشر ثالث گفت: کتاب هم مثل هر کالای دیگر تحت تأثیر تورم قرار میگیرد، اما ازآنجاکه کتاب اولویت مردم نیست بیشک آسیبها بیشتر است. امروزه تأمین گوشت، مرغ و کالاهای اساسی برای مردم در اولویت قرار دارد که تهیه آن هم مشکل شده، در این شرایط کتاب از اولویتها خارج میشود.
تأثیر قیمت دلار بر قیمت کتاب
وی درباره اینکه افزایش قیمت دلار چه میزان روی قیمت کتاب اثر میگذارد، بیان کرد: در ابتدا باید بگویم ما از کاغذ دولتی استفاده نمیکنیم. درواقع این کاغذها در اختیار ما قرار نمیگیرد. از سویی قیمت کاغذ شبیه قیمت دلار است، یعنی بهروز تغییر میکند. ازآنجاکه ما برای تأمین کاغذ موردنیاز خود به بازار مراجعه میکنیم، میبینیم کاغذ فروشان روزانه با هر تغییری که روی قیمت دلار اتفاق میافتد قیمت کاغذ را به همان میزان تغییر میدهند. در چنین شرایطی دو راه بیشتر پیش روی ما قرار ندارد، یا اینکه از میزان سود خود بزنیم یا کتاب چاپ نکنیم و اکنون به نقطهای رسیدهایم که کتاب چاپ نکنیم.
تکانههای اقتصادی آسیبزاست
یاسر احمدوند معاون فرهنگی جدید وزارت فرهنگ و ارشاد هم تکانههای اقتصادی را برای صنعت نشر و چاپ کتاب آسیبزا اعلام کرد. وی افزود: دولت برای اینکه این آسیبها و تأثیر آنها را کم کند باید طرحهایی را اجرا کند که منافع آن هم شامل حال ناشران و دستاندرکاران این صنعت شود و هم شامل حال مصرفکنندگان. تدابیر دولت در این شرایط مربوط به حوزههای ترویجی، معرفی و حمایتها در زمینه انتشار است. همچنین تولید کاغذ داخلی هم میتواند در قیمت تمام شده تأثیر خوبی داشته باشد. خرید و تجهیز کتابخانهها و افزایش اعتبارات نیز در این رابطه نتیجهبخش است.