ارزیابی شما از عادی سازی روابط ترکیه با سوریه چیست؟
از سال ۲۰۰۷ که برای اولین اردوغان به نخست وزیری ترکیه رسید،در اولین سخنران در پارلمان ترکیه گفت که تصمیم دارد ترکیه را از رده ۱۷ اقتصادی دنیا به رده ۱۲ برساند که در این کار نسبتا موفق بود.علاوه بر این اردوغان قول داد که ترکیه را عضو اتحادیه اروپا کند.او تصور کرد به دلیل اینکه ترکیه عضو ناتو است می تواند به راحتی عضو اتحادیه اروپا هم بشود.
در همان زمان فرانسوا اولاند رییس جمهور وقت فرانسه که خود را صاحب اتحادیه اروپا می دانست گفت که این اتحادیه دنیای مسیحی است و جایی برای مسلمانان ندارد.بنابراین اردوغان از آنجا رانده شد و به دنبال عثمانی گرایی در منطقه رفت.
اردوغان مدتی تلاش کرد به سمت لیبی برود اما موفق نبود زیرا او تمایلات زیاد اخوان المسلمینی دارد.این مسئله باعث شد اردوغان مورد خشم و غضب عربستان و مصر قرار گیرد.
بعد از کودتای السیسی علیه دولت محمد مرسی ارتباط اردوغان با دنیای عرب قطع شد و فقط توانست با قطر در ارتباط باشد.در همان زمان قایقی که برای کمک به فلسطین می رفت توسط نیروهای اسرائیلی مورد هدف قرار گرفت و این موضوع باعث شد روابط آنکارا و تل آویو قطع شود.
امروز دو مسئله بسیار مهم وجود دارد یکی تشکیل یک ائتلاف منطقه ای است که ایران باید این مسئله را مورد توجه قرار دهد.اعضای این ائتلاف عبارت اند از مصر،عربستان،امارات، اردن و ترکیه.البته برخی نام آذربایجان هم اضافه کرده اند زیرا این کشور در کنار ترکیه به اسرائیل سفیر اعزام کرده است.
شیخ نشین های عرب در حال گسترش روابط با اسرائیل هستند و بخشی از این روابط محرمانه است.
عربستان به ترکیه پیام داده که برای ورود به دنیای عرب باید روابط خود را با همه کشورهای عربی صلح آمیز و عادی کند.اردوغان در پیامی خطاب به پادشان عربستان او را برادر عزیزم خطاب کرد که این مسئله حائز اهمیت بود.
اردوغان همچنین در حاشیه بازی های قطر با السیسی دیدار کرد و اختلافاتشان را تا حدی حل کردند اما هنوز اردوغان گرفتار تعهدات اخوان المسلمینی است به همین دلیل اردوغان باید از این تعهدات کوتاه بیاید.
حدود ۲۰ روز پیش رییس جمهور تونس به عربستان سعودی سفر کرد. در انجا با بن سلمان ملاقات کرد و تصمیم گرفت که صندلی بشار اسد در اتحادیه عرب به وی بازگردد.بنابراین برای اولین بار بشار اسد وارد اتحادیه عرب خواهد شد.
بنده بارها گفته ام که سوریه به دنیای عرب باز میگردد.زیرا در اتحادیه عرب،عرب بود مهمتر از اسلامی بودن است.
این مسئله باعث می شود روابط سوریه با ایران کاهش یابد.از سوی دیگر روسیه از این اتفاق خوشحال خواهد شد زیرا نفوذ اقتصادی مسکو به همراه ریاض در اوپک پلاس تقویت می شود.
به عقیده بنده در آینده ای نزدیک بین اردوغان و بشار اسد دیداری تحت فشار بن سلمان صورت خواهد گرفت.
به نظر شما هدف ترکیه از گسترش ارتباطات در منطقه چیست؟
اردوغان درگیر مشکل اقتصادی در ترکیه است.ارزش لیر کاهش یافته تورم بالا رفته است.معیشت مردم ترکیه دچار مشکل شده است.اردوغان با تلاش فراوان توانست گندم را از اوکراین به منطقه بیاورد تا برخی از کسری های اقتصادی جبران شود.
اما اردوغان می داند که روسیه و اوکراین به تنهایی نمی توانند اقتصاد ترکیه را سامان دهند.اردوغان برای بازسازی اقتصاد ترکیه باید به سمت عربستان برگردد که سرمایه گذاری سخاوتمندانه ای را در این کشور انجام داده است.
اروپا و غرب هم دل خوشی از اردوغان ندارند بنابراین اردوغان خود را وارد یک ائتلاف منطقه ای می کند تا درهای اتحادیه عرب به روی دولت آنکارا باز شود.
شما نقش ایران را در گسترش ارتباطات ترکیه چگونه ارزیابی می کنید؟
این گسترش ارتباط علی الخصوص ارتباط ترکیه با سوریه به زیان ایران است.سوریه یکی از مناطق حساس و ژئوپلتیک ایران است که اگر به سمت ترکیه برود از دست ایران خارج خواهد شد.سوریه برای ایران یک منطقه نفوذ سیاسی،امنیتی و نظامی بوده و هست.ارتباط ایران با حزب الله از طریق سوریه امکان پذیر بوده است.
علی رغم همه سرمایه گذاری های اقتصادی،سیاسی و نظامی ایران در منطقه تحولات به سود ایران نیست.اختلافاتی ایران با ترکیه بر سر آذربایجان دارد.ترکیه با آذربایجان بعضا پیام های گستاخ امیزی در ارتباط با آذربایجان ایران مطرح می کنند.اگر ائتلاف منطقه ای با ترکیه شکل بگیرد تحولات منطقه به زیان ایران رقم خواهد خورد.