3 شهر ایتالیا زیر مواد آتشفشان مدفون شد
24 آگوست سال 79 میلادی کوه وزوویوس Vesuvius در جنوب ایتالیا ناگهان دست به آتشفشانی زد و سه شهر آباد پمپی Pompeii، هرکولائوم Herculaneum و ستابیائه Stabiae را با همه آثار تمدن و دهها هزار سکنه در زیر مواد مذاب و خاکستر آتشفشانی مدفون کرد. ایتالیا آن سال تابستان بسیار گرمی داشت و پیش بینی یک فاجعه طبیعی می رفت.
آغاز کار «ناتو»
بیست و چهارم آگوست 1949 هری ترومن رئیس جمهوری وقت آمریکا اسناد نهایی تاسیس سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) را امضاء کرد (عکس بالا) و این سازمان دفاع جمعی غرب اجرایی = Effective شد. مقدمات ایجاد این سازمان از پیش به صورت محرمانه فراهم شده بود و کار تنظیم اصول آن از هجدهم مارس این سال آغاز و چهارم اپریل 1949 مورد تصویب قرار گرفته بود که در یکی از این اصول تصریح شده بود که حمله نظامی به یک کشور عضو به منزله حمله به همه اعضاء تلقی خواهد شد. دولت بلژیک و همسایگان یک سال پیش از این متحد نظامی شده بودند. ناتو با عضویت آمریکا، انگلستان، فرانسه، کانادا، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ از 27 ژانویه 1950 آغاز بکار کرد و یکم اپریل همین سال وزیران کشورهای عضو در لاهه اجتماع و طرح مقابله با گسترش شوروی را تصویب کردند. سازمان پیمان ورشو برای مقابله با ناتو، در سال 1955 به وجود آمد.
روز ملی و استقلال "اوکراین" از اتحاد جماهیر شوروی سابق
روسیه از اواسط قرن هفدهم میلادی، اشغال اوکراین که تحت تصرف لهستان بود را آغاز کرد و تا پایانِ قرن هجدهم، بخش اعظم خاک این کشور را تحت سلطه خود درآورد. پس از انقلاب کمونیستی شوروی، اوکراین استقلال یافت، اما در سال 1922م به عنوان یکی از جمهوریهای شوروی به این کشور ملحق شد. البته اوکراین از آن زمان تا استقلال خود، از حق رأی در سازمان ملل برخوردار بود. تا سالهای پایانی دهه 1980م، تحرکات استقلال طلبانه در اوکراین چندان قوی نبود. اما با آغاز روند استقلال طلبی در جمهوری های شوروی، اوکراین نیز خواستار استقلال شد و سرانجام در 24 اوت 1991م به آن دست یافت.
خاطرات هاشمی رفسنجانی
2شهریور سال 1377: تا ساعت یازده و نیم در منزل مطالعه كردم. سپس به دفتر رهبرى رفتم؛ براى ملاقات ايشان. ساعت دوازده از مشهد آمده بودند. حالشان هنوز طبيعى نيست.گفتند بعد از سفر به تهران، دوباره دچار نوسان شدهاند. دربارة انتخابات مجلس خبرگان صحبت كرديم. ايشان اظهارآمادگىكردند كه اگر تقاضايى از سوى هيأت ریيسه خبرگان يا شوراى نگهبان بشود، سران سه قوه را به عنوان عضو مجلس خبرگان نصبكنند. اشكالاتكار، منجمله مخالفت با قانون اساسى و احتمال عدم پذيرش آقاى [سیدمحمد] خاتمى و تمايل جناح ايشان، براى شركت در ليست نامزدها و مخالفت آقاى [ابراهیم] امينى و بعضي از اعضاى هيأتریيسه را گفتم. پيشنهاد اولي ما اجازه معافيت از امتحانات، براي شركت در انتخابات بود كه رهبرى اين را نميپسندند و گفتند، در اين مورد اقدامى نمىكنند. مسأله استعفای آقاى [محسن] رضايى از دبيرى مجمع تشخيص مصلحت مطرح شد. معلوم شد، بعد از حدود يك ماه، هنوز نامه استعفا به ايشان نرسيده؛ تعجبكردم.