از مناطق زلزلهزده خبر میرسد که ریزش کوه در مناطق مختلفی از محور بندر خمیر به بندرلنگه رخداده است. همچنین گزارششده که زلزله به دلیل شدت بالا باعث خساراتی به منازل مردم روستایی شده، اما ارزیابی دقیق میزان خسارات نیازمند زمان بیشتری است.
شدت زلزله به حدی بود که در بندرعباس، میناب، رودان و حتی تا رأس الخمیه امارات نیز احساس شده است.
به گزارش «انتخاب»، مهدی دوستی بامداد شنبه که در محل وقوع زلزله حضور یافته و ناظر بر کمکرسانی به حادثه دیدگان زلزله بندر خمیر است، افزود: مصدومین زلزله اخیر هرمزگان به بیمارستانهای بندر خمیر و بندرلنگه اعزام شدند، بیشترین خسارات در روستای سایه خوش با ۳۰۰ خانوار است که منازل قدیمی اکثر آنها تخریبشده است. وی ادامه داد: بر اساس گزارشهای اعلامی برخی محورهای مواصلاتی در مسیر نیز نشست کرده است اما تمامی راههای ارتباطی برقرار است، آواربرداری و عملیات خدماترسانی در حال انجام است اما برق تنها ۵ روستا همچنان قطع است که دستگاههای خدمات رسان در تلاش برای اتصال مجدد هستند. استاندار هرمزگان یادآور شد: با توجه به تعداد زلزله کمپهای اضطراری در بندرعباس و سایر مناطق زلزلهزده با کمک هلالاحمر دایر خواهد شد و از مردم میخواهیم در مناطق زلزلهزده تردد نکنند. وی ادامه داد: گروههای مربوطه در حال وصل کردن برق ۵۳ روستایی هستند که در این مناطق کانونی زلزله قرار داشتهاند، برق ۲۷ روستا وصل شده و برق دیگر روستاها نیز به تدریج وصل خواهد شد. استاندار هرمزگان یادآور شد: راههای در طول مسیر از بندرعباس تا بندرلنگه نیز آسیبدیدهاند و نشستها و ترکهای پلها را نیز شاهدیم، خاطرنشان کرد: از مردم میخواهیم از تردد در مسیرهای بین شهری خودداری کنند. دوستی با اشاره به اینکه چراکه رفتار گسلهای هرمزگان غیرطبیعی شده است، امکان اسکان درون کمپها در بندرعباس ایجادشده و روز شنبه نیز تعطیل اعلامشده تا مردم نگرانی نداشته باشند اما کنکور برقرار است.
وقوع بیش از ۲۵ پسلرزه در استان هرمزگان
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه و شهرسازی اظهار داشت: ازآنجاییکه کیفیت واحدهای مسکونی روستایی در این مناطق بسیار نازل و جنس ساخت بسیاری از آنها از سنگ و گِل است، پسلرزهها بسیار خطرناک هستند چراکه این واحدهای مسکونی معمولاً در لرزههای اصلی آسیب جدی میبینند و ترک برمیدارند و در پسلرزهها احتمال دارد که فروبریزند.
علی بیت الهی در گفتوگو با ایرنا درباره زلزله استان هرمزگان در منطقه گنگ و خمیر اظهار داشت: سه زلزله با رنج نزدیک به هم در حدود یک بازه زمانی رخ داد. زلزله اول ساعت 2 و 2 دقیقه بامداد با بزرگی 6.1 در عمق 10 کیلومتری رخ داد. با وقوع چند پسلرزه، یک ساعت و 52 دقیقه دیگر در همان منطقه زلزلهای به بزرگی 5.9 ریشتر به وقوع پیوست و یک دقیقه دیگر زلزله دیگری با بزرگی 6.1 ریشتری در عمق 26 کیلومتری زمین رخ داد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا میتوان این لرزهها را زلزله اصلی دانست یا اینکه احتمال وقوع زلزلههای بزرگتر وجود دارد، گفت: از بامداد امروز تا ساعت 7 صبح بیش از 25 پسلرزه با بزرگیها بیش از 3.1 در استان هرمزگان رخ داد اما زلزله 6.1 زلزله اصلی تلقی میشوند. رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تأکید کرد: دو مرکز جهانی USGS و EMSC بزرگی زلزله 6.1 ساعت 03:55 را 6 و 6.2 و عمق کانونی را 10 کیلومتر گزارش دادهاند، اما شواهد نشان میدهد که مرکزهای تعیینشده برای این زمینلرزه حدود 12 تا 15 کیلومتر شمال و شمال شرقیتر و در منطقه دژگان وسایه خوش استان هرمزگان واقعشده است. فاصله مستقیم رو مرکز این زلزلهها از جزیره کیش حدود 135 کیلومتر بوده بنابراین این زلزلهها مستقل از زلزلههای بندر چارک و جزیره کیش محسوب میشوند، هرچند که از نظر تکتونیکی تحت تنش واحدی هستند.
بیت الهی با اشاره به گسل مسبب زلزله 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان گفت: برآورد این است که سگمنتهائی از گسل پیش ژرفای زاگرس در مجاورت رومرکز زلزله امتداد دارد و احتمالا جنبایی آن قطعه گسلی موجب رخداد زلزله 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان شده است و بر اساس رومرکزهای اعلامی مراکز بینالمللی گسل پیشانی کوهستان احتمالا به عنوان گسل مسبب زلزله تلقی خواهد شد.