اضطراب، هیجاني است که در ابتدای کودکي نمايان میشود و در طول زندگی ادامه مییابد. اضطراب کارکرد سازگارنه ای است برای دوری و تسهیل مواجهه با هرگونه تهدید بیرونی و درونی. به عبارتی اضطراب، فرد را در برابر خطر هوشیار میکند. بااینوجود اضطراب زماني بهعنوان يک مشكل تلقي میشود که با کارکردهای روزمره تداخل پیدا کند. اين اختلال روانی ازنظر شیوع در مقام دوم و پس از افسردگي قرار دارد و در زنان با توجه به ویژگیهای زیستی (مانند تغییرات هورمونی، بارداری و زایمان) 2 برابر مردان است. مبتلا شدن به بیماری و مشکلات جسمانی برای انسانها اضطرابآور است و میتواند در درازمدت تبدیل به یک احساس درماندگی در فرد شود.این روزها با توجه به تداوم شیوع ویروس کرونا، به دلیل ناشناخته بودن ابعادی از این ویروس و ایجاد ابهام شناختی در افراد، اضطراب میتواند در جامعه شدیدتر از گذشته بروز پیدا کند. بهطورکلی ترس از ناشناختهها ادراک ایمنی را در انسان کاهش داده و برای بشر اضطراب زاست و میتواند کیفیت زندگی بیماران را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد. تقریباً در غالب موارد اضطراب با علائم جسمانی همراه است که میتواند با علائم بیماری کرونا و عوارض جانبی داروها همپوشانی داشته باشد. اضطراب بالینی تا دوسوم بیماران مبتلابه کرونا را درگیر میکند و منجر به کاهش کیفیت زندگی و عملکرد جسمی افراد میشود.تاکنون تحقیقات محدودی درباره تجربیات اضطراب در بیماران مبتلابه علائم تنفسی و کرونا انجامشده است. همانطور که گفته شد استرس و اضطراب میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و افراد را در برابر بیماریها ازجمله کرونا آسیبپذیر کند. افرادی که اضطراب را در زندگی تجربه میکنند و از آن رنج میبرند، واکنشهای منفی نظیر دلشوره، نگرانی و ناآرامی را از خود بروز میدهند که بر میزان توانایی تابآوری و عملکرد آنها تأثیر میگذارد؛ بهگونهای که شدت احساس نیاز به تابآوری، بهبود و بازگشت سلامتی در آنها فعال میشود؛ بنابراین افزایش تابآوری در کنترل استرس افراد کمککننده است. در ادامه به راهکارهایی جهت تقویت تابآوری اشاره میکنم.
باور مثبت از تواناییهای خود بسازید و دائماً تکرار کنید
داشتن اعتماد به تواناییهای فردی برای مقابله با تنشهای زندگی میتواند نقش مهمی در انعطافپذیری، مهارت تحمل سختی و تابآوری بازی کند. توجه داشته باشید که ابتلا به کرونا تا حد زیادی قابلکنترل است و شما میتوانید با رعایت پروتکلهای بهداشتی از خود و اطرافیان در برابر این ویروس محافظت کنید.
ارتباطات خوب، مثبت و مؤثرتری ایجاد کنید
صحبت کردن و مشورت با یک دوست خوب و مثبت اندیش حتی بهصورت آنلاین، اگرچه مشکلات شمارا از بین نمیبرد، اما به شما امکان میدهد تا حمایت دیگران را جلب کنید، بازخوردهای مثبت دریافت کنید و انگیزه یا راهحلهایی تازه برای عبور از بحران پیدا کنید.
پذیرش تغییرات
انعطافپذیری یکی از بخشهای اساسی مهارت تابآوری و تحمل سختی است. با یادگرفتن اینکه چطور سازگاری بیشتری با تغییرات داشته باشید (بهخصوص تغییرات ایجادشده به دلیل همهگیری کرونا) در مقابل مشکلات، مقاومت بیشتری خواهید داشت. همچنین این پذیرش و انعطافپذیری به شما امکان «فرصت ساختن» از «تهدیدها» را میدهد.
خوشبین باشید
تفکر مثبت به معنی نادیده گرفتن مسئله بهمنظور تمرکز بر نتایج مثبت نیست. این به آن معنی است که درک این عقبنشینی موقتی بوده و شما مهارتها و تواناییهای لازم برای مبارزه با چالشهایی که با آن مواجه هستید رادارید. کاری که با آن سروکار دارید ممکن است دشوار باشد، اما مهم است که در آینده امیدوار و مثبت بمانید. سعی کنید در ایام قرنطینه از این فرصت برای مطالعه بیشتر و توجه به خودآگاهی و خودسازی استفاده کنید.
انجام فعالیتهای لذتبخش
پیشنهاد میشود مواقعی که مضطرب هستید، زمانی را صرف فعالیتهایی کنید که از آن لذت میبرید. با توجه کردن به نیازهای خود، میتوانید سلامت، انعطافپذیری و تابآوری کلی خود را افزایش دهید و کاملاً آماده مقابله با چالشهای زندگی باشید. دراینارتباط خواب کافی، ورزش کردن، تغذیه مناسب و یادگیری مهارتهای مقابله با استرس و اضطراب ازجمله کارهایی است که برای بهبود شرایط جسمی لازم است و رعایت آنها اثرات مثبت مرتبط با سلامت روان را در پی دارد.
تمرین مدیریت استرس
در مواجهه با استرس چند نفس عمیق و شکمی بکشید و سعی کنید از اخبار منفی دورباشید. در طول روز حتماً یک ساعت مشخصی را به نوشتن در مورد افکار منفی خود اختصاص دهید و سعی کنید افکار منفی خود را به افکار مثبت تبدیل کنید.انجام تمرینهای تابآوری تا حد زیادی میتواند در کنترل استرس کرونا به ما کمک کند. لازم به ذکر است که اگر علائم اضطراب در شما بسیار شدید است بهتر است از یک روانشناس کمک بگیرید.