لوگو
1405 يکشنبه 19 مهر
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • سخن‌گاه
  • اقتصاد
  • شهروند
  • بین الملل
  • فرهنگ و هنر
  • سلامت
  • علم و فناوری
  • ورزش
  • خواندنی‌ها
  • آرشیو روزنامه
1405/07/19 - شماره 2846
نسخه چاپی

توافق ترامپ و پوتین

گروه بین الملل: دونالد ترامپ در شرایطی به توافقی با ولادیمیر پوتین درباره صادرات گازوئیل روسیه رسیده که اختلاف بر سر حملات اوکراین به تأسیسات انرژی روسیه، بار دیگر شکاف میان واشنگتن و کی‌یف را آشکار کرده است.

اختلاف بر سر پالایشگاه‌ها
به گزارش تابناک، به نقل از وب‌سایت آمریکایی آکسیوس، یک مقام آمریکایی آگاه از روند تصمیم‌گیری واشنگتن گفته است که ترامپ پس از نادیده گرفته‌شدن درخواست‌های مکرر دولتش از سوی ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، تصمیم گرفت با روسیه درباره صادرات سوخت دیزل به توافق برسد.
به گفته این مقام، واشنگتن در حدود شش نوبت از کی‌یف خواسته بود حملات خود به پالایشگاه‌های نفت روسیه را متوقف کند. دولت ترامپ معتقد بود این حملات علاوه بر آسیب‌زدن به اقتصاد روسیه، بازار انرژی را نیز تحت فشار قرار می‌دهد و به افزایش قیمت بنزین در آمریکا کمک می‌کند. این اختلاف در حالی بالا گرفته که دولت آمریکا تلاش می‌کند مسیر تازه‌ای برای پایان‌دادن به جنگ اوکراین پیدا کند. مقام آمریکایی مدعی شده است که زلنسکی با ادامه حملات، بخشی از اعتماد ترامپ را که طی شش ماه گذشته به دست آورده بود، از بین برده است. زلنسکی در واکنش به توافق واشنگتن و مسکو، آن را ناعادلانه و غیراخلاقی توصیف کرد و گفت از این تصمیم غافلگیر شده است. از نگاه رئیس‌جمهور اوکراین، توافق با روسیه در شرایطی که حملات نظامی این کشور ادامه دارد، امتیازی غیرموجه به پوتین محسوب می‌شود.

انرژی؛ اهرم فشار سیاسی
حملات اوکراین به پالایشگاه‌های روسیه در ماه‌های اخیر فشار قابل توجهی بر زیرساخت‌های انرژی مسکو وارد کرده است. روسیه نیز در واکنش، صادرات سوخت دیزل را محدود کرد؛ اقدامی که عرضه این فرآورده در بازارهای جهانی را تحت تأثیر قرار داد. بازار انرژی در این مقطع با فشارهای دیگری نیز روبه‌روست. جنگ ایران و پیامدهای آن برای عرضه و انتقال انرژی، نگرانی‌ها درباره قیمت سوخت را افزایش داده است. در چنین شرایطی، دولت آمریکا می‌کوشد با تغییر برخی محدودیت‌ها، از شدت فشار بر بازار بکاهد.
اختلاف اصلی واشنگتن و کی‌یف بر سر نحوه توقف حملات است. زلنسکی پیش‌تر به ترامپ و نمایندگان او، استیو ویتکاف و جرد کوشنر، گفته بود که در صورت توقف حملات روسیه به نیروگاه‌های برق اوکراین، کی‌یف نیز می‌تواند حملات به پالایشگاه‌های روسیه را متوقف کند.
اما دولت ترامپ با توقف یک‌جانبه حملات اوکراین موافق بود. مقام آمریکایی گفته است که واشنگتن حمله به پالایشگاه‌های روسیه را هم‌سنگ حملات مسکو به شبکه برق اوکراین نمی‌داند. همین تفاوت در ارزیابی، اختلاف دو متحد را عمیق‌تر کرده است.

مذاکرات صلح زیر سایه اختلاف
در جریان مذاکرات هشت‌ساعته روز جمعه در میامی، نمایندگان آمریکا به هیئت اوکراینی و طرف‌های اروپایی اطلاع دادند که ترامپ قصد دارد درباره لغو محدودیت‌های صادرات سوخت دیزل روسیه با پوتین گفت‌وگو کند.
این مذاکرات تنها به انرژی محدود نبود. تضمین‌های امنیتی آمریکا، اروپا و ناتو برای اوکراین، راهکارهای حل اختلافات سرزمینی، تأمین مالی بازسازی کشور و جبران کسری بودجه ناشی از جنگ نیز در دستور کار قرار داشت. همچنین درباره مسیر عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا و شکل روابط آینده این کشور با ناتو بحث شد.
ویتکاف و کوشنر همچنین امکان ایجاد چارچوبی امنیتی میان اروپا و روسیه پس از جنگ را مطرح کردند. واشنگتن امیدوار است توافق‌های احتمالی در حوزه انرژی بتواند ضمن کاهش قیمت‌ها، مسکو را به دادن امتیاز در مذاکرات صلح ترغیب کند.
یک مقام اوکراینی مدعی شده است که نمایندگان آمریکا احتمال قطع دسترسی کی‌یف به اطلاعات اطلاعاتی واشنگتن را مطرح کرده‌اند. مقام آمریکایی این ادعا را رد کرده و گفته است که هدف، جلوگیری از اقداماتی است که به مصرف‌کنندگان آمریکایی آسیب می‌زند.

آینده نامعلوم توافق
با وجود تلاش‌های دیپلماتیک، نشانه روشنی از توافق قریب‌الوقوع برای پایان جنگ دیده نمی‌شود. یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی پوتین، اعلام کرده است که رئیس‌جمهور روسیه در تماس تلفنی ۹۰ دقیقه‌ای با ترامپ، تعهدی برای ازسرگیری فوری مذاکرات صلح نداده است.
به گفته اوشاکوف، حملات اوکراین به مسکو و دیگر شهرهای روسیه در جریان انتخابات پارلمانی این کشور، امکان ازسرگیری فوری گفت‌وگوها را دشوار کرده است.
اکنون پرسش اصلی این است که آیا توافق انرژی میان واشنگتن و مسکو می‌تواند زمینه‌ای برای پیشرفت مذاکرات صلح فراهم کند یا به اختلاف بیشتر آمریکا و اوکراین منجر خواهد شد. 

 

Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Pinterest Email

دیدگاه شما

دیدگاه شما پس از بررسی منتشر خواهد شد. نظراتی که حاوی توهین یا الفاظ نامناسب باشند، حذف می‌شوند.

تیتر خبرهای این صفحه

  • صنایع‌دستی؛ مدرک بدون شغل
  • روایت نوجوانان فرانسوی از خشونت پلیس
  • توافق ترامپ و پوتین
لوگو
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • همکاری با ما
  • تعرفه آگهی
  • نمایندگی‌ها
  • شناسنامه
  • مرامنامه
  • آرشیو
  • RSS

1401© :: کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به روزنامه ستاره صبح بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلا مانع است.