حسن هانی زاده درباره تغییر نگاه اروپا به ایران گفت: اتحادیه اروپا پس از جنگ اوکراین وارد فاز جدیدی از سیاست ورزی شد که با حضور مجدد دونالد ترامپ در کاخ سفید بیش از پیش تعمیق یافته است.
وی افزود: امروز اروپاییها درحالی خواهان مذاکرات همه جانبه با ایران هستند که پس از آغاز جنگ اوکراین موضع گیری شدید و تندی در قبال جمهوری اسلامی داشتند و طی جنگ ۱۲ روزه نیز در کنار آمریکا و اسرائیل ایستاده بودند.
هانی زاده با تشریح علت حرکت تروییکای اروپایی به سمت مذاکره با ایران گفت: این مذاکره از منظر تغییر رویکرد اروپا در قبال ایران قابل توجه است. چرا که میخواهند از طریق گفت و گو مسائلشان را با ایران حل کنند.
وی در این رابطه اضافه کرد: طرف مقابل تمایل به گفت و گو دارد و باید دقت کرد که اروپا و آمریکا تمام توان خود را به کار گرفته اند و قصد فلج کردن اقتصاد ایران را دارند.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه اضافه کرد: غربیها تصمیم داشتند از نظر نظامی توان تسلیحاتی و قدرت فرماندهی را در ایران از بین ببرند. از نظر سیاسی هدف این بود که ایران نفوذ و جایگاه خود را از دست بدهد. در دورههایی برای تغییر نظام سیاسی در ایران تلاش شد و امروز میبینیم که وارد مذاکرات شدهاند! پس راههای قبلی اثر بخش نبود و درباره ایران به بن بست خوردهاند. این استاد روابط بین الملل با تشریح نسبت میان سیاستهای آمریکا و اتحادیه اروپا اظهار داشت: اروپا همواره دنباله رو سیاستهای آمریکا بوده و هست، ولی در دورههای مختلف نمایش این رویکرد متفاوت بود و گاهی به نظر رسیده اروپا از ایالات متحده فاصله گرفته و به ایران نزدیک شده است درحالیکه اروپا نقش پلیس خوب را بازی میکرد.
وی گفت: تلاش اروپا این است گه شرایط غرب را به ایران تحمیل کند. آمریکا با باز گذاشتن دست اسرائیل در حمله به ایران و اروپا پای میز مذاکره این هدف را دنبال میکند.
وی در این رابطه تصریح کرد: ایران جز در دفعات معدودی همواره از گفت و گو استقبال کرده چون مذاکرات باید شکل بگیرد به ویژه در شرایط حساس و خطرناک کنونی باید با طرف آمریکایی و اروپایی گفت و گو داشته باشیم تا بهانه ماجراجویی جدید اسرائیل فراهم نشود.
این کارشناس سیاست خارجی ضمن تاکید بر لزوم از سر گیری گفت و گو ها اذعان داشت: مذاکره برای ایران مفید است، اما این بار نیروهای مسلح باید موازی با برگزاری مذاکرات دستگاه دیپلماسی با طرفهای غربی هوشیار باشند و از تکرار ماجراجویی اسرائیل جلوگیری شود. امیدوارم اروپا شان دیپلماسی را رعایت کند و در این مرحله نقش منافق میدان را بازی نکنند.
وی گفت: غنی سازی خط قرمزی است که ایران هرگز از آن عبور نخواهد کرد. رهبری، رییس جمهور و وزیر امور خارجه مسئله غنی سازی را یک مسئله ملی عنوان کردهاند. در روزهای اخیر از اراده ایران به بازسازی تاسیسات هستهای صحبت شده است. قدرتهای اروپایی با علم به این موضع ایران وارد گفت و گو ها شدند. پس تروئیکای اروپا نباید فکر کند که میتوان از طریق وارد کردن ایران به مذاکره، جمهوری اسلامی از چرخه هستهای صرف نظر میکند.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه با اشاره به پر هزینه بودن تحریم برای غرب تاکید کرد: اعمال تحریم اروپا و آمریکا را به آنچه میخواهند نمیرساند. مکانیزم ماشه از برنامه تحریمی غرب علیه ایران است. ما در معرض فعال شدن مکانیسم ماشه قرار داریم. قطعنامه شورای حکام، تهدیدات تروییکای اروپا و حتی جنگ ۱۲ روزه بخشی از نقشهای بود که مکانیسم ماشه فصلی از آن است.
حسن هانی زاده در پايان گفت و گو متذکر شد: توالی این ماجراها و موضع گیری مشترک علیه ایران نشان دهنده برنامهای از پیش تعیین شده است که توسط قدرتمندان غربی دنبال میشود. این کشورها هدف مشترکی را دنبال میکنند. در این بین هر کدام سعی دارند امتیازی از ایران بگیرند. بازگشت به مذاکرات نشانه خوبی است که هم میتواند تأمین کننده منافع ایران باشد و هم نشان دهنده شکست سیاستهای غرب در تغییر اراده ایران است.