صرفه جویی
رییس جمهور مهمترین راهکار عبور از شرایط بحران آب را صرفهجویی گسترده در مصرف آب دانست و گفت: مردم باید نسبت به مصرف آب نهایت دقت را داشته باشند، چراکه اگر منابع فعلی به اتمام برسند و آبهای زیرزمینی نیز مدیریت نشوند، با بحران بزرگی در منطقه روبهرو خواهیم شد.
هشدار رییس جمهور
مسعود پزشکیان در جریان بازدید از پروژههای عمرانی استان البرز در نشست با مدیران استان البرز با اشاره به کاهش چشمگیر بارندگیها نسبت به میانگین بلندمدت کشور، نسبت به وضعیت منابع آبی در استانهای تهران و البرز هشدار داد. روند بارندگی امسال حدود ۴۰ تا ۴۴ درصد کمتر از میانگین بلندمدت ۸۰ ساله کشور بوده است و این موضوع تأثیر مستقیمی بر حجم ذخایر سدها داشته است. به عنوان نمونه، سطح آب پشت سد طالقان نزدیک به ۴۸ متر کاهش یافته که زنگ خطری جدی برای تأمین آب شرب پایتخت و شهرهای اطراف است. تلاش میشود تا بتوان با انتقال اضطراری آب از سد طالقان، از بروز بحران جلوگیری کرد.
تغییر الگوی مصرف
پزشکیان افزود: در دولت تصمیم گرفتیم چمنهایی که نیاز به آبیاری روزانه دارند را جمعآوری کنیم. در گفتوگو با شهرداریها نیز تأکید شده تا از گونههای گیاهی مقاوم به کمآبی استفاده شود تا هم زیبایی شهری حفظ شود و هم مصرف آب کاهش یابد. رئیس جمهور با تاکید بر مسئولیتپذیری نسل حاضر نسبت به آینده گفت: تغییر الگوی مصرف و بهرهگیری از کشاورزی هوشمند و پایدار، ضرورتی اجتنابناپذیر برای حفظ منابع آبی کشور و تضمین زندگی برای نسلهای آینده است.
توسعه ناپایدار
پزشکیان با اشاره به بحران آب و پیامدهای فرونشستهای زمین گفت: ما داریم منابعی را مصرف میکنیم که جایگزین ندارند؛ آبهای زیرزمینی چندصد میلیون ساله را بالا میکشیم و زمین فرو مینشیند. توسعه بدون تناسب با منابع طبیعی، فاجعهآفرین خواهد بود. باید از نخبگان، اساتید، متخصصان و مردم برای حفظ محیطزیست کمک بگیریم.
صرفهجویی تنها راه عبور از بحران آب
محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران گفت: تنها راه عبور از کم آبی، صرفهجویی فوری ۲۰ درصدی در مصرف آب است. در حال حاضر، ۳۱ درصد از مشترکان بر اساس الگوی تعریفشده مصرف میکنند. ۶۲ درصد مصرفی معادل یک و نیم برابر الگو دارند و حدود 7 درصد از مشترکان در وضعیت قرمز قرار دارند و مصرف آنها دو برابر میزان استاندارد است. اردکانی ادامه داد: طبق قانون، باید منابع آب بیش از میزان مصرف باشد، اما در وضعیت تنشزا، مصرف از منابع پیشی گرفته و این وضعیت ناپایدار قابل دوام نیست. نمیتوان اجازه داد در این شرایط بحرانی، بخشی از منابع آبی در استخرها و مصارف غیرضروری مصرف شود. وی تأکید کرد: وضعیت آب تهران و کشور به طور کلی بحرانی است و تنها راه مقابله با آن، مدیریت دقیق مصرف و صرفهجویی حداقل ۲۰ درصدی توسط شهروندان است.
خشکسالی 5 ساله
مدیرعامل آبفای استان تهران، افزود: اگر میزان بارندگی را در پنج سال اخیر بررسی کنیم، متوجه میشویم که همیشه کمتر از ۲۸۰ میلیمتر بارش داشتهایم. این در حالی است که در طول ۶۰ سال گذشته، در استان تهران فقط دو سال خشکسالی داشتیم و به جز یک سال، باقی سالها بارندگی مناسبی ثبت شده است.
اردکانی توضیح داد: در کشورهای توسعهیافته، بهویژه در قاره سبز (اروپا)، میانگین بارندگی سالانه حدود ۷۵۰ میلیمتر است، در حالی که در استان تهران، میزان بارش امسال تنها ۱۵۰ میلیمتر بوده و پیشبینی ما این است که این رقم نهایتاً به ۲۸۰ میلیمتر برسد.
وی تصریح کرد: الگوی متوسط مصرف آب در شهر تهران حدود ۲۵۰ لیتر در روز است، در حالی که این رقم در کشورهای توسعهیافته حدود ۱۶۸ لیتر است.مدیرعامل آبفای تهران با ارائه آماری دقیق از مصرف آب افزود: حدود ۳۱ درصد از شهروندان تهرانی، ۱۳۱ لیتر آب در شبانهروز مصرف میکنند. ۶۲ درصد بین ۱۳۰ تا ۲۶۰ لیتر و ۷ درصد از شهروندان بیش از ۲۶۰ لیتر آب در روز مصرف دارند. این آمار نشان میدهد که ما نیاز جدی به مدیریت مصرف و افزایش آگاهی عمومی درباره استفاده بهینه از منابع آبی داریم. طبق آمار، فقط ۹ درصد از مصرف آب مربوط به بخش خانگی است؛ اما همین میزان نیز باید به صورت بهینه مدیریت شود تا از بحران کمآبی پیشگیری کنیم.